Hur man odlar en vattenmelon i ett växthus och öppet fält i Moskva-regionen, plantering, vård och jordbruksteknik

Många trädgårdsmästare som bor i Moskva-regionen är engagerade i odling av vattenmeloner. I denna region planteras meloner och kalebasser både i växthus och utomhus. Det rekommenderas att du i förväg bekanta dig med hur du odlar en vattenmelon i Moskva-regionen för att få mycket högkvalitativ skörd.

Vilka sorter växer bäst i Moskva-regionen

Innan du börjar plantera och odla meloner och kalebasser måste du bekanta dig med de mest lämpliga sorterna för Moskva-regionen. Uppfödare har utvecklat flera varianter av vattenmelon som är anpassade till klimatet i just denna region.

Socker

Trädgårdsmästare planterar ofta sockervattenmelon på sina tomter, som hanterar bra extrema temperaturer. Sorten har en genomsnittlig mognadstid på 60-70 dagar. Mogna vattenmelonbär är täckta med en tät grönaktig hud som skyddar köttet från skador. Ett särdrag i sorten kan betraktas som dess smak, som kännetecknas av en trevlig sötma.

Maristo

Denna sort är populär bland trädgårdsmästare som föredrar att plantera tidiga mogna sorter. Maristo frukt mognar helt inom 45-50 dagar. Växtens fördel anses vara dess motståndskraft mot antraknos och andra vanliga sjukdomar, som ofta leder till att vattenmelonplantor dör. Vid odling av Maristo skördas minst 25 kilo saftiga frukter från en buske.

Baraka

Bland de högavkastande sorterna med snabb mogning av bär, skiljs Baraka-vattenmeloner. De växer bra i Moskva-regionen och i andra närliggande områden. Baraka kännetecknas av stora frukter som väger mer än tio kilo. De är täckta med en tät mörk hud, under vilken det finns ett sött och vattnigt kött. Baraka hanterar oberoende av orsaken till fusarium och bladlöss.

Erken

De tidigaste varianterna av vattenmeloner inkluderar Erken, vars bär mognar inom tre veckor efter plantering av plantor i trädgården. Fördelarna med sorten inkluderar dess opretentiöshet, tack vare vilken även oerfarna trädgårdsmästare kan ta upp Erken.

växthusvattenmelon

Mogna vattenmelonfrukter väger minst 12 kg. De är mörkgröna och har en sötaktig smak.

Odlingsmetoder

Innan du planterar meloner och kalebasser rekommenderas att du bekanta dig med metoderna för att odla dem. Det finns två huvudsakliga sätt på vilka du kan odla vattenmelonbuskar.

plantor

Människor som är beroende av vattenmeloner odlar dem ofta av plantor. Dess främsta fördel anses vara en snabbare mognad av frukter jämfört med odling av frön i trädgården.

Till plusarna kan du också lägga till det faktum att växter som odlas av plantor är bättre skyddade mot sjukdomar och skadedjur.

För att få starka vattenmelonplantor sås frön i krukor eller plastkassetter fyllda med jord och gödselmedel. Inom en månad kommer plantor att växa upp till 5-7 centimeter och de kan transplanteras i en grönsaksträdgård eller växthus.

Frön

Trädgårdsmästare som inte vill slösa bort tid på att transplantera plantor planterar omedelbart vattenmeloner i trädgården. När man använder icke-plantor-metoden blöts alla frön i förväg i en lösning av mangan och vatten så att de gror bättre och inte utsätts för sjukdom. Sedan torkas det behandlade fröet och planteras i marken. Så att de planterade frönna inte lider av frost, begravs de till ett djup av 15-17 centimeter. För ytterligare skydd kan alla fröbäddar täckas med plastfolie.

frön av vattenmelon

Hur man planterar och tar hand om frön korrekt

Trädgårdsmästare som föredrar att odla meloner med utsädesmetoden bör bekanta sig med hur man gör detta på rätt sätt.

Utomhus

Vissa invånare i Moskva-regionen föredrar att plantera vattenmeloner i trädgården. För att göra detta, välj ett område med god belysning och skydd mot stark vindvind. Den mest lämpliga platsen är den plats där kål, potatis, tomater eller rädisor tidigare odlades. När du väljer en plats i landet bör du också uppmärksamma marken, som bör vara sandig ler.

Efter att ha valt en plats börjar de före sådd av jordbearbetning. 10-15 kilo humus och träaska läggs till. Därefter behandlas trädgården med en blandning av superfosfat och sulfat.

När förberedelsen av platsen är klar börjar de plantera. För detta markeras rader, längs vilka hål 15-20 centimeter djupa är gjorda med en hack. Två frön kastas i varje hål, varefter de strö med jord och vattnas. För att odla starka buskar, på natten är alla rader täckta med folie eller ströade med halm.

I växthusförhållanden

Att växa i ett växthus är populärt bland trädgårdsmästare som vill skydda sina plantor så mycket som möjligt från nattfrost. För plantering av växter använder växthus med en höjd av mer än två meter. Ett lågt växthus för vattenmeloner är inte lämpligt eftersom piskarna odlas inomhus i upprätt läge.

växthus vattenmelon

Innan du planterar en vattenmelon ska du förbereda jorden. För att göra detta markeras bäddar längs växthuset, där gödsling i form av gödsel läggs till i förväg. Sedan görs hål på sängarna och de fylls med superfosfatvätska. Därefter placeras 1-2 frön i hålen och täcks med jord.

Regler för vård av plantering och plantor

Att plantera och odla vattenmeloner med plantor förorsakar svårigheter för vissa trädgårdsmästare. Därför är det nödvändigt att i förväg bekanta dig med de särdrag som växer meloner och kalebasser på detta sätt.

För öppen mark

Plantera vattenmeloner i öppen mark genomfördes 35 dagar efter sådd av frön. Ofta sammanfaller planteringsdatum i slutet av maj eller början av sommaren. För att transplantera plantor grävs gropar 30-40 centimeter djupa på platsen, i vilka plantorna placeras försiktigt.

De planterade plantorna måste ständigt tas om hand så att de växer bättre. Bildningen av en buske utförs nödvändigtvis, i vilken alla ytterligare skott tas bort, och huvudstammen klemmas över det sjätte bladet. Plantorna vattnas också regelbundet så att jorden inte torkar ut. På sommaren görs vattning 2-3 gånger i veckan.

plantor vattenmelon

För växthus

Plantera plantor i ett växthus skiljer sig inte från plantering i ett öppet fält. Skötsel av vattenmelonbuskar i växthuset består i regelbunden befruktning av växter. Buskarna matas med en lösning framställd av ammoniumnitrat. De använder också organisk gödsling, vilket ökar utbytet av vattenmeloner. För detta vattnas buskarna med vätska från fågeluttag eller gödsel.

För att effektivt ta hand om vattenmelonplantor måste du övervaka temperaturen i växthuset. Temperaturavläsningar på natten bör inte sjunka under 20 grader, och under dagen - under 30.

Sjukdomar och skadedjur av vattenmeloner

Bland de farligaste sjukdomarna och skadedjuren är:

  1. Anthracnose. Denna sjukdom förefaller som ett resultat av exponering för plantor av en farlig svamp. Tecken på antraknos börjar visa när vattenmelon odlas i hög luftfuktighet. Först blir den övre delen av buskarna gula och blir större. Sedan uppträder ulcerösa sår på stjälkarna, och frukterna deformeras. För att bli av med symtomen på antraknos måste du använda Bordeaux-vätska.
  2. Ruttna. Patologi aktiveras på grund av temperaturförändringar och vattenavfall i marken. Utvecklingen av råtta leder till komprimering av rotsystemet och gradvis sprickbildning. För att förebygga det rekommenderas att regelbundet fylla buskarna med varmt vatten och krita lösning.
  3. Knäpparlarv. Dessa buggar skadar plantornas rötter, vilket leder till att de delvis eller fullständigt torkar ut. Att bli av med wireworm är ganska svårt. Det enda effektiva sättet att bekämpa är användningen av fällor gjorda av burkar med hackade morötter och rödbetor.
  4. Bladlus. Ett sådant insekt anses vara ett farligt skadedjur som snabbt kan suga juice från plantor och förstöra dem. Bladbladskolonier förekommer ofta på sommaren eller sen våren. För att bekämpa insektet är det nödvändigt att regelbundet rengöra området med ogräs och ta bort de infekterade växterna.

bladlöss på vattenmelon

Bestäm en mogen vattenmelon

Innan du skördar bör du bekanta dig med definitionen av graden av dess mognad.

För att se till att frukterna är mogna måste du vara uppmärksam på deras storlek. Mogna vattenmeloner kan inte vara för små. Deras vikt bör vara cirka 5-10 kg. En plantas mognad bestäms också av färg.

Mogna vattenmeloner är mörkgröna. Om frukterna är för lätta, är det bättre att inte plocka dem, eftersom de ännu inte är helt mogna. Mogna vattenmelonbär har en hård yta. En mjuk skorpa indikerar att grödan redan är överviktig och måste plockas omedelbart innan den börjar ruttna.

Regler för insamling och lagring för vattenmelon

Om jordbrukstekniken följdes fullt ut när man odlade vattenmeloner, kommer mogen frukt att lagras i sex månader. För längre lagring rekommenderas det att endast plantera sena sorter som är motståndskraftiga mot extremer och transport.

För lagring av vattenmeloner väljer de rum där lufttemperaturen inte överstiger tio grader Celsius. Se också till att ta hand om god luftcirkulation och låg belysning.

Slutsats

Många trädgårdsmästare i Moskva-regionen är engagerade i odling av vattenmeloner. Innan du börjar plantera bör du bekanta dig med de bästa sorterna för denna region och de särdrag som växer meloner och kalebasser.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa