Hur man klämmer in vattenmeloner på rätt sätt, plan för öppen mark och växthus, plantering och skötsel

Meloner växer bäst i södra länder, som ständigt utsätts för höga temperaturer. Dock har uppfödare utvecklat många sorter som anpassar sig perfekt till nästan alla klimat. Därigenom växande vattenmeloner trädgårdsmästare från olika länder kan göra det. För att få en högkvalitativ skörd måste du bekanta dig med hur du klämmer vattenmeloner på rätt sätt.

Varför behöver jag klämma vattenmeloner

Många trädgårdsmästare är intresserade av om en nypa behövs när man odlar meloner och kalebasser. Det är ingen hemlighet att vattenmelonbuskar kan odlas under olika klimatförhållanden, så jordbrukstekniken för en sådan anläggning har sina egna egenskaper. Om du till exempel odlar den i södra regioner eller i varma länder, är det inte charmigt att klämma. Under sådana förhållanden mognar frukterna mycket bättre och snabbare. Även utan att ta bort onödiga skott försämras inte utbytet.


Erfaren trädgårdsmästare rekommenderas att ta mer hand om buskarna och klämma dem när de växer i de norra regionerna. Klimatet i sådana regioner bidrar till den oändliga bildningen av skott och frukt som inte har tid att mogna på grund av brist på värme och näringsämnen.

Till och med en varm sommar hjälper inte att påskynda mogningen av ett stort antal vattenmelonfrukter i de norra regionerna. Därför är det nödvändigt att regelbundet engagera sig i växtnypning och ta bort överskott av skott. Förkortning av fransarna bidrar till ansamling av näringsämnen i växten, som kommer att användas under mogningen av vattenmeloner. Om du inte beskär skottna i rätt tid kommer många vattenmeloner att läggas på buskarna, som inte har tid att växa och mogna.

När du klämmer in en vattenmelon

För att genomföra proceduren korrekt är det nödvändigt att bestämma den exakta tiden när det är bättre att klämma plantorna. Trädgårdsmästare rekommenderar inte att göra detta för sent eller tidigt, för att inte skada buskarna och förvärra grödans utveckling och mognad.

Vissa människor föredrar att beskära de extra stjälkarna direkt efter att plantorna börjar skugga varandra.

Oftast växer buskarna under blomningen och bildandet av de första frukterna. I detta fall tas skott bort, på vilka vattenmeloner inte har börjat bildas. Detta kommer att hjälpa till att förhindra trängsel av plantor, vilket kan störa den normala utvecklingen av buskarna.

mogna vattenmeloner

Ta inte bort för många blad eller skott vid beskärning, eftersom växten behöver fotosyntes, vilket är omöjligt utan gröna blad.Därför bör du alltid lämna minst 2-4 löv på varje plantor. Om busken redan är stor och har mogna bär på den, måste du lämna fler blad.

Ibland är trädgårdsmästare engagerade i nypning 2-3 veckor efter plantering är klar. Under denna tid har flera riktiga blad tid att dyka upp på plantorna. I detta fall avlägsnas alla blad på växten och endast den centrala skjutningen är kvar. En sådan tidig knipning påskyndar tillväxten av vattenmelonplantor flera gånger och bidrar till den fortsatta utvecklingen av bär.

Grundläggande regler för nypningsförfarandet

Vissa oerfarna trädgårdsmästare hävdar att förkortningen av stjälkarna påverkar grödans tillväxt och mognad. Sådana problem kan emellertid uppstå om det korrekta växtnypningsmönstret inte har använts. Därför måste du bekanta dig med de grundläggande rekommendationerna för förfarandet i förväg.

Vid beskärning av skott är det viktigt att komma ihåg att bären bara ska påläggas huvudstammen.

Därför avlägsnas ytterligare skott utan att misslyckas, eftersom de stör den normala utvecklingen av grödan. När du klämmer på vattenmelonplantor måste du övervaka avståndet mellan frukt och återstående löv. De bör vara 20-25 centimeter från varandra. Detta avstånd är tillräckligt så att frukterna inte skuggas och mognar snabbt.

klämma en vattenmelon

Det finns flera rekommendationer som måste följas när du förkortar skott:

 1. En huvudstam är kvar på busken, på vilken det inte bör vara mer än 7-8 stora blad.
 2. Det rekommenderas att öva förkortningen av stjälkarna först efter blomningen, när diametern på de pålagda frukterna är 7-10 millimeter.
 3. Efter den första nypningen placeras specialstöd för strumpebandet mellan vattenmelonerna så att buskarna inte går sönder.
 4. När bärmognadsprocessen är över är nypning kontraindicerad, eftersom det kan förvärra lagringstiden för de skördade frukterna och deras smak.

Genom att följa de listade reglerna för beskärning av vattenmelonplantor kan du samla in en välsmakande och stor skörd.

Bildar en vattenmelon i ett växthus

När man odlar vattenmeloner i ett växthus eller på gatan, måste de vara engagerade i bildandet av plantor. Vi rekommenderar att du bekanta dig med detaljerna i denna procedur för att utföra den på rätt sätt.

En stam

Denna metod anses vara den mest mångsidig eftersom den används vid odling av konventionella och hybridvarianter. För att bilda en buske till en stam måste du binda den centrala piskan till stödet och ta bort alla onödiga skott. När frukt börjar bildas på busken, finns bara 4-5 bär kvar, och resten tas bort.

klämma en vattenmelon

Vertikalt, fruiting på andra ordning skott

Den här metoden är mer komplicerad, eftersom du regelbundet måste övervaka stegens tillväxt och blomning. När du bildar buskar är de främre fransarna bundna till stöden med ett starkt rep. Därefter klemmas de nedre styvbarnen och de skott som det inte finns några "kvinnliga" blommor tar bort. De återstående stjälkarna är klämda så att det finns 2-3 löv på dem.

I det öppna fältet

Under öppna fältförhållanden är det inte nödvändigt att binda upp buskarna, så de odlas i spridning. Med denna metod för odling är det svårt att ständigt övervaka blommorna, eftersom de är sammanflätade. Därför rekommenderas trädgårdsmästare att klämma huvudstammen i det första tillväxtstadiet så att busken inte växer mycket.

klämma en vattenmelon

Efter att äggstockarna växer

Den här metoden används när du vill att vattenmelonbuskarna ska växa fritt. Klämningen av skotten utförs endast i den övre delen så att de ligger i melonerna. Buskar bildas efter uppkomsten av 2-3 bär med en diameter på 5-7 centimeter. Skott utan äggstockar tas bort.I det här fallet lämnas resterna av växter på marken och dras inte ut för att inte oavsiktligt skada fransarna.

Med frukt på skott av tredje ordningen

Denna metod används om vattenmelonbuskar odlas i de nordliga regionerna. Skott beskärs efter att det femte bladet visas på skotten. När stjälkar av andra ordningen visas på plantorna, skärs de ut över det femte bladet. Sedan börjar skott av den tredje ordningen växa, på vilka bär kommer att påläggas. 3-4 frukt kvar på varje buske, och resten tas bort.

klämma en vattenmelon

Skötsel av växter efter nypning

Buskar efter nypning behöver särskild vård som hjälper till att förbättra avkastningen. När man odlar vattenmeloner undersöks frukterna regelbundet och ser till att de inte kommer i kontakt med markytan. Så att de inte vidrör marken kan du täcka marken med ett litet halm halm, vilket skyddar bären från att ruttna.Liksom andra växter behöver vattenmeloner regelbunden matning av marken. För att göra detta, lägg till flytande mullein, droppningar och andra organiska gödselmedel till marken.

För att öka utbytet och förbättra mogningen av bär tillsätts superfosfat med kalium till marken.

Glöm inte den vattning som vattenmelonplantor behöver. Bevattning utförs minst två gånger i veckan i torrt väder. Detta förhindrar att jorden torkar snabbt.

Slutsats

Vissa trädgårdsmästare som odlar vattenmeloner möter dåligt växter. För att få mer välsmakande och saftiga frukter, måste du bekanta dig med funktionerna i klämmande buskar och regelbundet ta bort överskott av skott.

recensioner
 1. Hoppas
  1.01.2019 14:18

  Mycket användbar artikel. Allt är väldigt förnuftigt - och hur, och när och varför det ska knipas!

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa