Hur lätt det är att bestämma mogenhet av en vattenmelon i trädgården, de bästa metoderna för hur man inte gör det

Vattenmelon är älskad för sin sötma, för det faktum att detta bär blir av med törst, tar bort giftiga ämnen från kroppen. Hur man bestämmer mogenhet av en vattenmelon i trädgården är av intresse för sommarboende som först planterade denna kultur, eftersom en omogen frukt är smaklös.

Även om dess massa är mer än 90% vatten, innehåller den vitaminer, spårämnen, såsom fosfor, magnesium, kalcium. Folsyran som finns i vattenmelon stärker immunförsvaret, lykopen förhindrar celldegeneration och tokoferol skyddar dem från åldrande. Riboflavin främjar omvandlingen av kolhydrater till energi.

Hur man vet när en vattenmelon är mogen - höjdpunkter

Du kan ta reda på om en randig bär är mogen genom att uppmärksamma vissa tecken. Frukten av vissa melonsorter når en vikt på 20 kg, men om de slutar växa kan du välja en vattenmelon efter 20 dagar.

Det är värt att uppmärksamma:

 • skal utseende;
 • på färgens färg på sidan;
 • för närvaron av ljud.

När bäret mognar börjar den matta huden att lysa, ränderna blir skarpa. Du bör inte klippa en kub från frukten i trädgården för att kontrollera dess mognad - produkten ruttnar efter några dagar.

Vattenmelons svans torkar upp när vädret är torrt och varmt, och växten har brist på fukt, så dess utseende beror inte på om bäret är grönt eller moget.

Om sliran, som är placerad i en axel av bladet med en svans, har börjat torka, kan den randiga frukten redan avskäras. Vattenmelonens diameter beror på variationen. Endast trädgårdsmästare kan bestämma mognad, vilket har växt det under lång tid.

Genom att skorpan ser ut

För att ta reda på om frukten är mogen, om den är full av sötma måste du noggrant undersöka dess skal. När bäret slutar få fukt från växten blir skorpan hård. I en mogen vattenmelon känns inte bucklor och sprickor på den, huden täcks inte med en matt purinblom. Det översta lagret av frukten kan lätt tas bort med en nagel.

mogen vattenmelon

På en ljus bakgrund är nästan svarta ränder tydligt synliga. När bäret mognar stannar syntesen av klorofyll, vilket ger en vattenmelonskal en grön nyans.

När en melonskörd växer i värme och i solen, när den är mogen, får frukterna en kontrasterande färg, glans visas, blir gul eller blir orange på sidan. Mogen bär har en något långsträckt form.

På en torr stjälk

Innan du skär en vattenmelon måste du noga överväga svansen. Om det är torrt, har troligen bäret ruttnat eller övermått.Produkten med en grön stjälk är inte lämplig för konsumtion. För att en sådan vattenmelon ska mogna måste den växa i trädgården i minst 2 veckor.

mogen vattenmelon

Av ljud

Ett omognt bär saknar inte bara sötma, utan innehåller också skadliga ämnen, det kan lätt förgiftas. Även om tomater och melon, som också tillhör meloner, är mogna hemma, tror vissa trädgårdsmästare att det är bättre att välja en vattenmelon tidigare, men deras åsikt bekräftas inte. Det finns ett annat sätt att kontrollera fruktens mognad. Produkten är lämplig för användning när en liten sprickbildning uppstår under komprimering och när den knackas är den inte ett tråkigt, utan ett sonoröst ljud.

Vad ska vara storleken och färgen på jordplatsen

Vattenmelonen, som odlas i trädgården, vänder sig inte själv, därför ligger den ständigt och berör samma sida. En plats visas på denna plats. I en mogen frukt är den orange eller gul. Om detta "kind" upptar en betydande yta, storleken överstiger 10 centimeter, har en ojämn färg eller blek färg, är det bättre att vänta med skörden. När bäret mognar är hela huden täckt med små fläckar, som är mycket lättare än sig själv.

mogen vattenmelon

Optimal vikt

Uppfödare har avlat olika varianter av vattenmeloner som är mer anpassade till en viss lokalitet, har olika storlek och vikt och mognar vid olika tidpunkter. Skoryk visas först på hyllorna i butikerna. Det finns inga ränder på fruktens yta, skalen är mörkgrön i färgen. Massen av mogna vattenmeloner når sällan 7 kilo.

Foton mognar snabbt. Berryets hud är ljusare och är målad med ränder.

Sorten Crimson Gloria kännetecknas av:

 • utmärkt transportabilitet;
 • mycket tjock skorpa;
 • enorm storlek.

En sådan frukt väger 15-17 kg. Massan av Kherson-vattenmeloner är något mindre. Du kan känna igen dem med ljusa ränder, tunn hud, långsträckt form.

mogen vattenmelon

Hybridsorten Holodok, även om den mognar i slutet av augusti, uppskattas för att den inte försämras under lång tid och behåller dess egenskaper.

Astrakhan vattenmelon är annorlunda:

 • slät yta;
 • närvaron av mörka ränder;
 • ljusgrön hud.

En söt bär av den här typen väger upp till 10 kg och skadas inte under transporten. Denna hybrid uppföddes i slutet av förra seklet av ryska uppfödare.

Vad bör vara färgen och strukturen på massan

Det rekommenderas inte att äta vattenmeloner om koncentrationen av nitrater i dem överstiger normen. De trädgårdsmästare som odlar meloner för sina familjer och inte till salu, som jordbrukare, fyller inte frukterna med skadliga ämnen så att de mognar snabbare. När du köper vattenmeloner på marknaden måste du lära dig några regler.

mycket vattenmeloner

Närvaron av en stor mängd nitrater säger:

 • ojämn färg på massan;
 • förekomsten av sprickor och gulaktiga fibrer i snittet;
 • ojämn fröfärg.

Om en saftig fruktbit placeras i ett glas vatten, och lösningen blir grumlig, kan den köpas säkert för konsumtion. det är bättre att vägra vattenmelon om vätskan har fått en rödaktig färg.

För att avgöra om bäret är mogen är det inte nödvändigt att smaka på frukten, titta bara noggrant på massan.

Om den har en rosa färgton, en porös struktur, har frukten redan mognat, förvärvat sockerinnehåll. Den röda färgen på insidan av vattenmelon indikerar att det finns många nitrater i bäret eller att det är övermått, och en sådan produkt är olämplig för konsumtion av varken barn eller vuxna.

mogen vattenmelon

Hur man inte definierar mognad

Några av de metoder som används för att ta reda på om en vattenmelon kan skäras från en trädgård är inte alltid effektiv. Det är omöjligt att avgöra exakt om frukten är mogen med den genomsnittliga mogna perioden av sorten, eftersom meloner och kalebasser alltid reagerar på vädret. Om dagarna är svala regnar det, skördetiden är försenad och det är inte ett faktum att frukterna kommer att få söthet.

Utvecklingen av meloner och kalebasser påverkas av egenskaperna hos marken som den växer på.

Det är omöjligt att säga säkert att vattenmelonen är mogen om svansen är torr. Detta händer ofta vid extrem värme, i frånvaro av fukt i marken. För att förstå vilken typ av ljud som uppstår när du knackar, om en spricka uppstår när du trycker på skalet, måste du höra mycket bra. Av fruktens vikt och diameter är det svårt att bestämma dess mognad. Sådana parametrar motsvarar sällan anteckningar och specialdesignade tabeller.

Om trädgårdsmästaren har odlat samma sötbärsort under lång tid - med fokus på dess storlek, kan han börja skörda. Sådana metoder ger bara korrekta resultat i hälften av fallen. Många säger att "flickor" vattenmeloner, som har en tät stor plats, är mer välsmakande, men "pojkar", med ett bra val, också glädje med sötma och saftighet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa