Hur ofta behöver du vattna vattenmelonerna i det öppna fältet och i växthuset

Vattenmelon anses vara en vanlig sommarläckerhet som odlas av många människor som äger sommarstugor eller hus på landet. Innan du börjar plantera och odla meloner och kalebasser bör du bekanta dig med hur ofta du behöver vattna vattenmelon i det öppna fältet.

Funktioner av växande vattenmeloner

För att få en bra skörd måste du i förväg bekanta dig med de särdrag som växer meloner och kalebasser. Innan du börjar plantera måste du bestämma den lämpligaste tiden för plantering av vattenmelonfrön. Trädgårdsmästare rekommenderar sådd i slutet av maj, när överjorden är väl uppvärmd. Du kan plantera frön till 20-25 juni.

Det är svårt att bestämma de exakta datumen för plantering av vattenmeloner, eftersom de beror på klimatens egenskaper. I de södra regionerna försöker de avsluta planteringen tidigt före sommartidens början. I de nordliga regionerna, på grund av låga temperaturer, växande vattenmelonplantor i det öppna fältet studera inte förrän sommaren.

Frönen planteras till ett djup av cirka 5-8 centimeter, så att grödorna i framtiden kommer att växa snabbare. I varje hål är det nödvändigt att inte plantera ett frö utan flera frön samtidigt.

Planterade växter behöver:

  1. Gödningsmedel. Meloner måste periodvis matas med mineral- och organiska gödselmedel, vilket kan öka utbytet med 35-40%.
  2. Styvson. När de odlas i en trädgård skärs vipporna regelbundet av på alla buskar. Denna procedur utförs för att påskynda mogningen av vattenmelonbär och förbättra produktiviteten.
  3. Bevattning. Vissa tror att denna gröda inte kräver markfuktighet, så den bör sällan vattnas. Men detta yttrande är felaktigt, eftersom utan bevattning av marken antalet frukter minskar och deras smak försämras.

vattna vattenmelon

Beroendet av vattenfrekvensen på jordtypen

Många trädgårdsmästare är intresserade av om det finns ett samband mellan frekvensen av markbevattning och dess variation.

För att förstå detta måste du bekanta dig mer med funktionerna i olika typer av jord:

  1. Sandig ler och sandig. Ofta föredrar trädgårdsmästare områden där sandig och sandig lerjordar råder. Deras kännetecken är att de har en hög spricklighet. På grund av detta är sådan jord snabbt mättad med syre och absorberar fukten väl. Det är nödvändigt att vattna områden med sådan jord mycket oftare, eftersom vattnet förångas snabbt och jorden torkar.
  2. Lera.Jordar av denna typ innehåller många kapillärer som ansvarar för transport av fukt. Trots detta absorberar lerjord svagt vatten, varför det kvarstår länge i de övre skikten. För att vattenmeloner ska växa bra i en sådan jord behöver vattningen därför inte göras ofta. Det räcker för att återfukta området 1-2 gånger i veckan.
  3. Måttlig. Sådana jordar består av nästan 80% dammpartiklar och 20% lera. Fukt i medelhårig jord dröjer sig inte så länge, så du måste fukta jorden oftare.

unga vattenmelon

Bevattningsregler i växthus och öppet fält

Det rekommenderas att du bekanta dig med reglerna för vattning av meloner i förväg så att inga problem uppstår när du bevattnar marken.

Från plantering av plantor till blomning

För första gången måste växten vattnas en och en halv vecka efter plantering i marken. Bevattning använder vatten uppvärmt till 20-22 grader. Kall vätska är kontraindicerat för vattenmeloner, eftersom det kan skada rotsystemet. Vatten hälls försiktigt under roten så att fuktpartiklar inte faller på bladens yta. Många är intresserade av hur mycket vätska som används när man vattnar unga plantor. För varje buske konsumeras minst fem liter vatten. Om marken torkar ut snabbt efter sådan vattning ökar volymen av den använda vätskan till 7-8 liter.

vattna vattenmelon

Vid soligt väder räcker det att bevattna två gånger i veckan. På molniga dagar reduceras antalet vattningar till var 15: e dag.

Under mognad

Rätt vattning under blomning och mognad av frukt har en positiv effekt på kvantiteten och kvaliteten på grödan. Under fruktperioden genomförs bevattning minst två gånger i veckan. Samtidigt konsumeras mer än 10-11 liter vatten för varje plantor. Denna mängd är tillräcklig för att fukta överjordens jord.

Om buskarna odlas utan att binda och frukterna är på marken placeras halm under dem.

Det skyddar melonerna från fukt och förhindrar dem att ruttna. När grödan är helt mogen stoppas bevattningen helt eftersom växterna inte längre behöver fukt.

Fördelarna med droppbevattning

Många trädgårdsmästare som odlar vattenmeloner använder droppbevattningstekniken. I detta fall tränger fukt direkt in i plantorns rotsystem. Denna metods popularitet beror på att den har många fördelar jämfört med konventionell bevattning.

droppbevattning

För att organisera ett droppsystem läggs slangar längs hela platsen, med vilken varje busk har tillgång till vatten. Fördelarna med denna teknik inkluderar det faktum att det hjälper till att upprätthålla markfuktighet, eftersom vatten ständigt kommer att rinna till växts rotsystem.

Vid användning av droppbevattning reduceras vätskekonsumtionen avsevärt eftersom vatten inte avdunstar från stjälkarna eller från marken utan tränger direkt in i rötterna. Med denna metod för markfuktning kan vatten inte heller komma på vattenmelonens löv och tvätta bort den skyddande lösningen på ytan.

Hur man matar vattenmeloner och hur ofta man gör det

Melonförband måste nödvändigtvis utföras vid odling av vattenmeloner, eftersom en god skörd inte kan erhållas utan en tillräcklig mängd näringsämnen.

Att lägga till gödsel och gödningsmedel gjorda av träaska eller superfosfat i jorden är populärt bland trädgårdsmästare.

Kycklingdroppningar anses också vara effektiva, vilket kan öka utbytet betydligt. Mineraliska och organiska gödningsmedel läggs till marken minst en gång i månaden. För att förhindra utveckling av sjukdomar och uppkomsten av ogräs, använd en speciell serumvätska. För att skapa en lösning måste du blanda 100 ml serum i en liter varmt vatten och låta stå i 1-2 timmar. Därefter omröres vätskan och används för att spraya vattenmelonblad och stjälkar. Du kan inte använda serum i dess rena form, eftersom det kan skada bladen.

träaska

Bestämning av mogen vattenmelon

Innan du skördar bör du bekanta dig med detaljerna för att bestämma graden av mogning av vattenmelonbär. Mogna frukter skiljer sig från omogna frukter i sin långsträckta och rundade form, som ser ut som en avlång boll. Vikten på en vattenmelon bör vara minst 8-10 kilo. Om frukten är för lätt är den inte helt mogen. Bestäm mognad för vattenmeloner du kan på deras skal, som ansvarar för att skydda massan. Det får inte finnas några sprickor eller mekaniska skador på ytan.

När vattenmelonbären är helt mogna upphör fukt att rinna till dem, vilket leder till en hård hud. Därför måste alla mogna frukter vara fast.

Du kan försöka genomborra den med nageln för att kontrollera hårdheten och densiteten hos skalet. Det är omöjligt att hålla mogen frukt med naglar. Färgen på skalet kan också berätta mycket om bärens mognad. Mogna vattenmeloner är täckta med mörkfärgade ränder. Dessutom är sådana ränder nästan osynliga på ytan av omogna frukter. Det enklaste sättet att kontrollera mognaden hos meloner och kalebasser på svansen. Det ska vara torrt och gulaktigt. En grön svans indikerar grödans omoglighet.

skörd

Mognad av vattenmeloner börjar i augusti, så många börjar skörda på sensommaren eller i början av september. Den exakta tidpunkten för fruktskörd beror på egenskaperna hos den odlade sorten. Vissa tidiga mogna meloner och kalebasser mognar i mitten av juli och måste skördas tidigare. Skörd av frukt utförs gradvis när de mognar.

För att skörda vattenmeloner från en buske räcker det 1-2 dagar. När du skördar vattenmelonbär använder de en vanlig kniv eller skärpa sax, med vilken du kan klippa av svansen. Det är omöjligt att plocka den manuellt för att inte riva bort stjälken. Den skördade grödan överförs till ett svalt rum med en temperatur av cirka 10-12 grader för ytterligare lagring. Under sådana förhållanden lagras vattenmeloner i 1-2 månader.

Slutsats

Vissa människor som nyligen har börjat odla vattenmeloner på sina dachas har svårt att vattna dem. Därför rekommenderas att du bekantar dig med alla funktioner i markbevattning när du växer meloner i förväg.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa