Hur och hur man ordentligt matar vattenmelon i det öppna fältet under blomning och frukt

Många trädgårdsmästare är engagerade i odling av meloner och kalebasser. Men inte alla lyckas odla saftiga frukter med god smak. För att skörden ska vara av hög kvalitet är det nödvändigt att mata vattenmeloner regelbundet i det öppna fältet. mineral- och organiska gödselmedel.

Varför du behöver mata vattenmeloner

Vissa trädgårdsmästare som ska odla meloner och kalebasser vet inte varför de matas. Oftast används gödningsmedel om jorden saknar näringsämnen. Till exempel för växande vattenmeloner i de södra regionerna är det inte nödvändigt med utfodring, eftersom bördiga jordar råder på detta territorium. Trädgårdsmästare rekommenderar att mata vattenmelonbuskar till invånare i de östra och centrala regionerna. I dessa områden är det kontraindicerat att odla meloner och kalebasser utan regelbunden toppförband av jorden, eftersom fruktan växer långsamt på grund av brist på mikronäringsämnen.

Gödningsblandningar tillsätts i jorden när de första tecknen på kvävbrist uppträder. Dessa inkluderar långsam tillväxt av plantor, dålig utveckling av blommor, tunna skott och utseendet på en vit blom på bladens yta. Om du lägger till en lösning som innehåller kväve i marken kommer buskarna att växa mycket snabbare. Det är dock nödvändigt att använda sådana förband mycket noggrant, eftersom ibland på grund av deras överskott börjar plantor bli värre. Därför befruktas meloner och kalebasser i måttligt syfte för att inte övermätta jorden med näringsämnen.

Matningsmetoder

Det finns två huvudmetoder genom vilka växter befruktas:

 1. Rot. När man använder denna metod läggs alla gödningsmedel till marken så att de kan absorberas av rötter.
 2. Blad. En mindre vanlig metod där alla gödningsmedel injiceras direkt i stammen eller bladen.

Det rekommenderas att du bekanta dig med var och en av de metoder som beaktas mer i detalj.

Blad

En karakteristisk egenskap hos denna metod är att när den används måste du gödsla buskarna genom att införa näringsämnen genom bladen och stjälkarna. Detta främjar snabbare penetrering av komponenterna i växter. Det är nödvändigt att gödsla växter med bladmetod mycket noggrant, eftersom införandet av en stor mängd lösning påverkar utvecklingen av plantor negativt.

vattenmelon utfodring

Med lövmetoden besprutas alla blad försiktigt med en gödslingslösning, som kan inkludera organiska eller mineraliska ämnen. Sprutning utförs endast på kvällen eller sutra när det inte finns sol.

Rot

För att förbättra utvecklingen av vattenmelonplantor, befruktar trädgårdsmästare dem med rotmetoden. För detta används flytande lösningar från gödsel och andra organiska komponenter. Varje buske hälls under roten med en gödslingslösning.

Minst fem liter vätska konsumeras per kvadratmeter av en tomt med planterade vattenmeloner.

Det är bättre att gödsla marken innan du planterar plantor eller kraftigt regn, eftersom organiskt material tas upp snabbare i fuktig jord.

Typer av organiska förband

Många grönsakstillverkare föredrar att gödsla meloner hemma med organiskt material. För att göra detta, använd djur, växtförband och andra folkliga läkemedel, från vilka en näringslösning kan framställas.

matande vattenmelon

Vegetabiliska

Det finns flera växtkomponenter som kan användas för att mata odlade vattenmeloner:

 1. Humus. Vid odling av meloner och kalebasser befruktas ofta plantor med humus, som är beredd av jord och djurskräp. För att förbereda en sådan gödselmedel rekommenderas det att använda gödsel eller fågelavfall.
 2. Aska. Det är svårt att hitta en trädgårdsmästare som aldrig har använt träaska. För att skapa en näringsblandning blandas resterna av brända ogräs, löv, trä och halm. Regelbunden applicering av aska kommer att fylla jorden med bor, kalcium, fosfor och svavel.
 3. Biomull. Vissa trädgårdsmästare använder vermicompost för att bereda den ruttna bladblandningen med jäst, jord och maskar. Om du periodiskt befruktar vattenmeloner med biohumus, blir fruktens växter större och smakligare.

djur

Vid användning av organiska ämnen läggs inte bara komponenter av växtursprung i jorden utan också av animaliskt ursprung. Dessa inkluderar:

 1. Skräp. Nästan varje trädgårdsmästare använder hönsgödsel när man odlar meloner och kalebasser. Den innehåller näringsämnen som kalium, fosfor och magnesium. Använd endast en svagt koncentrerad lösning blandad med vatten för befruktning.
 2. Kungsljus. För att mata vattenmeloner kan du använda mullein, som är mycket lik sammansättning som urea. Den innehåller mycket kalium, kväve och fosfor, vilket förbättrar tillväxten av plantor. Fördelarna med mulleinen inkluderar det faktum att det är miljövänligt, och även i stora mängder skadar det inte vattenmeloner.

droppningar i handen

Mineralgödsel

Ibland räcker det inte bara att använda organiskt material för att öka utbytet av meloner och kalebasser, därför använder de också mineralförband med jod och andra mikroelement. Innan du matar en vattenmelon måste du bekanta dig med klassificeringen av sådana gödningsmedel.

Fosfat

För att snabbt förbättra tillväxten av vattenmelonplantor används lösliga fosfater, som inkluderar:

 1. Ammofos. Denna granulära komponent är halvfosfor. Resten av ammofoserna innehåller kalium, svavel och kväve. Om komponenten används korrekt kommer immuniteten mot sjukdomar att öka i vattenmeloner, utbytet kommer att öka och smaken på bär förbättras.
 2. Superfosfat. Superfosfat är ett vanligt mineraltillskott. Dess huvudfördel kallas en hög grad av upplösning i vatten.

Ammophos gödselmedel

Kväve

Vanliga kvävegödselmedel inkluderar:

 1. Urea. Denna utfodring används för att påskynda fotosyntesen och frukttillväxten.Det rekommenderas inte att gödsla växter med urea för ofta, eftersom detta minskar antalet blommor och förvärrar avkastningen.
 2. Salpeter. Ämnet är en tredjedel av kväve, därför ingår det i gruppen av kväveinnehållande komponenter. Saltpeter bör inte sättas till marken i stora mängder, så att nitrater inte förekommer i vattenmelonfrukterna, vilket kan skada människors hälsa.

Kali

Kalium har en positiv effekt på tillväxten av meloner och kalebasser, därför är det nödvändigt att regelbundet vattna marken med kaliumlösningar. Du kan mata vattenmelonbuskar med kaliumklorid, vilket förbättrar plantornas skyddande egenskaper och hjälper dem att hantera plötsliga väderförändringar och sjukdomar.

Skillnader i utfodring i det öppna fältet och i växthuset

Innan du odlar en vattenmelon rekommenderas att du bekanta dig med de viktigaste skillnaderna mellan deras befruktning i ett växthus och en grönsaksträdgård. Växande vattenmelonbuskar i växthusförhållanden, jorden befruktas ofta med mineralkomponenter, som inkluderar fosfor, kalium och kväve. För att bereda en arbetsblandning tillsätts 20 gram av ämnet till 10-15 liter vatten.

Den resulterande vätskan räcker för att vattna 4-5 buskar. När de första blommorna visas på plantorna läggs en superfosfatblandning till marken. Tillsätt 50 gram superfosfat till en tio liters behållare med vatten för att förbereda den. Därefter sprutas vätskan på området med vattenmeloner.

vatten i en hink

Skötsel av plantor som odlas utomhus består i regelbundet tillsats av organiskt material. Lösningar gjorda av bladverk, örter och gödsel läggs regelbundet till marken. De berikar inte bara marken med användbara mikroelement, utan rensar den också för bakterier och farliga ämnen. Dessutom befruktas vattenmeloner i trädgårdar med jämna mellanrum med träaska för att förbättra smakens frukt.

Vattenmelon utfodring

Det finns många tekniker som hjälper jämnt att fördela utfodring genom hela odlingen av vattenmeloner. Det mest effektiva är emellertid systemet där växter befruktas i varje utvecklingsstadium.

Vid sådd av frön

Den första utfodringen utförs under plantering av vattenmelonfrön. Innan du applicerar toppförband ska du bestämma typen av jord och dess surhetsnivå innan du planterar utsäde. Områden med sandjord befruktas med en lösning av humus. Kalka jordar befruktas med mineraliska spårämnen.

humus i händerna

Gödselmedel när man planterar plantor

Vissa trädgårdsmästare odlar plantor i förväg som transplanteras i trädgården i framtiden. Innan man planterar unga plantor sprutas hela området med Fitosporin, som rengör jorden från virus och andra patogener. Därefter strö marken med senap, havre och andra gröna gödsel, som bidrar till utvecklingen av rötter och grön massa vattenmeloner.

Under blomningen

Innan blommande meloner rekommenderas att berika jorden med kalium, vilket förbättrar bildandet av blommor. För detta behandlas området med en lösning framställd av Nutrivant. Tillsätt 200-300 gram läkemedel för att skapa en blandning i 20 liter vatten. Det finns tillräckligt med vätska för att gödsling tre kvadratmeter vattenmelon tomt.

gödningsmedel Nutrivant

I början av fruiting

Under perioden med uppkomsten av de första äggstockarna behöver buskarna en sådan komponent som bor. Det är viktigt för cellutveckling och mogning av vattenmelonbär. I växter som saknar bor blir bladen gula och små ränder visas på frukterna.För att mätta marken med en komponent måste du bearbeta buskarna med Megafol och Plantafol i två veckor.

Gödselmedel för fostrets tillväxt

Efter bildandet av äggstockarna på växterna börjar tillväxten av vattenmelonfrukter. Det rekommenderas att du bekanta dig med funktionerna i gödsling av vattenmeloner under denna period för att öka utbytet.

Var tionde dag vattnas buskarna med Unifloroma-lösning, som innehåller komponenter för att påskynda tillväxten av bär.

Tillsätt 100 gram läkemedel till tio liter varmt vatten för att skapa en blandning för vattning av plantor. Därefter omrörs blandningen och jorden befruktas med den. För att göra skörden saftigare och smakligare behandlas buskarna med en gödningsblandning framställd av Terraflex. För att skapa en arbetsvätska, tillsätt 50 gram läkemedel till 20 liter vatten.

gödningsmedel Terraflex

Hur man bestämmer överskott och brist på utfodring

Brist eller överflöd av näringsämnen i jorden är ganska enkelt att bestämma. För att göra detta räcker det att övervaka tillståndet hos vattenmelonplantor. Om buskarna inte växer bra och svaga skott bildas på dem, har de inte tillräckligt med kväve. Bristen på detta ämne indikeras också av små gula fläckar som har dykt upp på ytan på bladen.

Det finns tillfällen då buskarna vissnar under lång tid och växer lite grön massa. Sådana tecken indikerar brist på kaliumtillskott, som behövs för vattenmeloner. Om det finns för mycket kalium i jorden, påläggs sidoskott på växterna, varför bärens tillväxt försämras.

Döden av blommor och äggstockar observeras med kalciumbrist. Bristen på en komponent leder också till bildandet av små frukter och underutvecklade blommor.

Slutsats

När man odlar meloner och kalebasser är det viktigt att applicera gödningsmedel. Därför rekommenderas att du i förväg bekanta dig med de viktigaste metoderna för utfodring, deras sorter och funktioner för matning av vattenmeloner med olika mineral- och organiska gödningsmedel.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa