Beskrivning av aprikosvariet Zhigulevsky Souvenir, avelshistoria och fruktens egenskaper

Kaliumrika aprikosfrukter kan bli ett aktivt kosttillskott vid många sjukdomar. Tills nyligen, för invånare i centrala Ryssland, verkade det som en rördröm att odla denna ursprungligen södra frukt på deras trädgård. Hittills har flera vinterhärdiga sorter avlats. Aprikosvariant Zhigulevsky Souvenir är en av de som kan växa i tempererat klimat.

Avelshistoria

Den vinterhärdiga aprikosvariet fick sitt namn för att hedra staden Zhigulevsk, i vilken den föds upp. Det visade sig vara en souvenir för det vetenskapliga samfundet eftersom en person som inte hade en specialutbildning lyckades kultivera sorten. Bessmertnov V.V., bosatt i Saratov-regionen, gav sina landsmän möjlighet att odla aprikoser, som inte är sämre i smak för södra frukter, i sina sommarstugor.

Aprikosvarianter av urvalet av Bessmertnova V.V. - Zhigulevsky Sibiryak, Dar Nebes, Petrovich, är kända för trädgårdsmästare, men de kan inte hittas i någon katalog med ryska sorter. De ingår inte heller i registret över fruktträd. Samma öde överträffade sorten Zhigulevsky Souvenir.

Beskrivning av sorten

Standardhöjden för fruktträd är 3-4 meter. En pyramidal krona med en genomsnittlig täthet av grenar. Barken på grenarna är slät, färgen beror på skottets ålder. Ju äldre den är, desto mörkare den bruna skuggan, de yngsta processerna är gröna.

Bladen är ovala med spetsiga spetsar, upptagna på ryggen. Yttersidan är mycket mörkare, skuren med djupa spår.

Beskrivningen av sorten Zhigulevsky Souvenir kommer inte att vara fullständig utan information om utbytet, och den är upp till 45 kg per säsong från en vuxen växt.

aprikos Zhigulevsky souvenir

Frukt:

  • liten - 22-35 g;
  • huvudfärgen är gul, ena sidan har en rosa ljus rodnad;
  • massan är orange, tät;
  • huden är öm, utan skam, det är svårt att separera från massan;
  • medelstora ben från massan separeras lätt.

För aprikosvariet Zhigulevsky Souvenir krävs vissa villkor under blomningen. Om temperaturen sjunker under noll finns det ett hot att förlora grödor.

Specifikationer

Fruktgrödans exakthet, intoleransen för vissa förhållanden är nackdelarna med valet av aprikos Zhigulevsky Souvenir, utförd av en amatörsträdgårdsmästare. Vissa brister i sorten korrigeras genom ympning av mer hårda boles, som rekommenderas för en viss region av professionella uppfödare. Men vilken typ av frukt som kommer att finnas efter det och om sorten kommer att förbli självfruktbar är en öppen fråga.

aprikos Zhigulevsky souvenir

Torkmotstånd, vinterhårdhet

Vinterhårdheten i Zhigulevsky Souvenir-sorten är hög, aprikosen tål perfekt frost. Starka förändringar i lufttemperatur under svällningen av blomknoppar är orsaken till deras frysning. Efter en sådan påverkan av den yttre miljön kommer njurarna helt enkelt att falla av.

Endast svår frost under blomningen hotar med karga blommor. I båda fallen hotar detta med förlust av avkastning.

Rotsystemet hos en låg växt ligger nära jordytan; trädet kan inte utvinna vatten från tarmarna på jorden även när akvifern är nära. Zhigulevsky Souvenir tolererar inte torka väl. Under den varma sommaren måste det rikligt bevattnas på morgonen eller på kvällen. När vattnet växter i den varma solen kan trädet brännas.

vattna ett träd

För att vattnet ska komma direkt till rötterna görs en cirkulär stängd dike runt trädet inom en radie på 1,5-2 meter från stammen, i vilken livgivande fukt kommer att införas. Detta kommer att hålla grödan på grenarna. Med brist på vatten och näringsämnen kommer trädet att kasta ut en del av den omogna grödan eller bli av med den helt.

Pollinering, blomningstid, mognadstid

Trädet är självfruktbart, pollinerare är bin som samlar nektar från blommorna. Den tidiga mogna sorten börjar blomstra under det första decenniet av mars. Driften av snö som inte har smält till slutet och temperaturer under noll kan inte påverka blomningstiden.

Under den sista veckan i juli skördas aprikoserna. Mogna frukter lagras i 3-4 dagar. Omogna lagras under en vecka. De är lättare att transportera. När de får skador från fall, slag, förlorar frukterna snabbt sin presentation.

aprikos Zhigulevsky souvenir

Produktivitet och frukt

Under gynnsamma förhållanden - varm, stabil vår och korrekt plantering - i ett hörn i trädgården skyddad från vindarna är utbytet av vinterhård aprikos konstant högt. Trädet bär frukt varje år och har i genomsnitt 45 kg söt och sur, inte särskilt saftig frukt.
Sjukdom och skadedjursresistens

Infektioner och bakterier till aprikos Zhigulevsky Souvenir är praktiskt taget inte skrämmande, en växt som är uppfödd i ett öppet område i ett tempererat klimat har en ganska hög immunitet mot lokala hot. Svampskador, karakteristiska för drupes, väntar på att träd växer i lågland nära vattendrag.

aprikos Zhigulevsky souvenir

Område med körsbär, plommon, päron, äpplen med söta frukter ökar risken för skador på blad och frukt av flera typer av insekter. Den genomsnittliga krontätheten bidrar till att tidigt upptäcka hot, snabba åtgärder.

Fördelar och nackdelar med sorten

Aprikos Zhigulevsky Souvenir, enligt bedömningen av trädgårdsmästare, är bra för odling i Moskva, Pskov, Leningrad-regionerna, Kaliningrad. Med korrekt skötsel har denna sort endast en, men en väsentlig nackdel - förlust av avkastning även vid knoppsvällningen under plötsliga vårfrostar. Den obestridliga fördelen med fruktträdet är dess motstånd mot lokala patogener.

aprikos Zhigulevsky souvenir

Funktioner av plantering och vård

Behovet av en aprikosvariant Zhigulevsky Souvenir i starkt solljus tillåter inte att det skyddas av väggarna i uthus från alla sidor. Men på platsens sida är det mycket önskvärt att skydda plantan.

Vindar som blåser nästan konstant i en riktning påverkar starkt kronbildningen. Ett träd som växer i ett öppet område som inte skyddas av en tom vägg eller staket visar sig vara ensidig. Samma problem hotar växten som planteras i skuggan av en hög byggnad eller bredvid ett tegelstak, eftersom kronans bildning sker under de första åren.

plantering aprikos

Sjukdomar och skadedjur: metoder för kontroll och förebyggande

Cytosporos av druppgrödor diagnostiseras på aprikosträd av grå tuberkler på barken av stammen och grenarna, vissnar och torkar löv långt före höstens början. För behandling används en 1% -ig lösning av Bordeaux-blandningen (kopparsulfat och kalk).

För att förhindra spridning av sjukdomen skärs och bränns alla drabbade grenar.

Monilios - vissnande av aprikosblad och skott inträffar efter att de har fått en brun nyans i form av fläckar. En 1% Bordeaux-blandning tjänar som ett profylaktiskt medel. För att behandla ett drabbat aprikosträd behöver du Topaz eller Topsin-M.

Bakteriell nekros av aprikoser - magesår som surrar med gummi kräver komplexa åtgärder:

  • en nedskärning av de drabbade områdena;
  • desinfektion av trä med kopparsulfat;
  • bearbetning av skär med trädgårdsplan.

Det bästa skyddet för en växt från sjukdomar är förebyggande och rätt val av plats för plantering. För en aprikos hotar grannskapet på en tomt med körsbärsträd att bekanta sig med körsbär elefant... Från äppelträd, körsbär, päron till aprikoser, bladlöss, lövrullar och spindelmåter kommer möl att komma över.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa