Hur man växer ordentligt och tar hand om aprikoser i Sibirien och en beskrivning av frostbeständiga sorter

Att odla aprikoser i Sibirien är problematiskt. Det sibirska klimatet är inte lämpligt för odlingen av denna termofila gröda, så det är inte alltid möjligt att odla ett träd första gången. Men om du gör allt för att växa ett aprikosträd är mycket möjligt.

Aprikos variation för Sibirien

Aprikosvarianter för Sibirien:

 • Sayan-hybrid är en av de bästa sorterna för odling i Sibirien. Trädet är undermåligt, det växer högst 3 m. Blomstringsperioden börjar i maj. Upp till 15 kg frukt skördas från ett vuxet träd. Bärmassan är 20 g.
 • Gorny Abakan är en lågväxande sort som når en höjd på cirka 3 m. Den största fördelen med sorten är frostbeständighet. Bär som väger från 20 till 35 g. Hudskuggan är orange med en lätt röd rodnad.
 • En annan mångsidig mångfald av aprikoser för odling i Sibirien är norrsken. En självinfertil hybrid, pollinerande växter planteras i närheten för att pollinera blommor. Trädet är kompakt, lågt. Frukt som väger 20-35 g. Upp till 20 kg avkastning skördas från en vuxen växt.
 • East Siberian - en tidig sort, blomningen börjar under första halvan av maj. Aprikoser mognar under det andra decenniet av juli. Produktivitet från 10 till 15 kg.

Det finns inte så många sorter av aprikoser för odling i Sibirien. På grund av klimatförhållandena är det mycket problematiskt att odla ett aprikosträd.

Att välja en landningsplats

Hitta en plats i Sibirien för plantering aprikoser svårare än i söder på grund av klimatens särdrag. Det rekommenderas att plantera aprikosträd i delvis skugga, i områden skyddade från kalla vindar. Att plantera träd i solen är oönskat på grund av det faktum att på våren knopparna börjar svälla tidigt, och när vårens frost återkommer kommer de att dö.

Det är inte önskvärt att plantera plantor i låglandet där vatten samlas. Växter kräver inte jordens sammansättning och kan växa på alla typer av jord.

Växter föredrar att växa på lösa, bördiga jordar. Om jorden är infertil, bör mer gödningsmedel appliceras på den innan du planterar plantan.

aprikosträd

Landningsteknik

Att plantera aprikoser i Sibirien skiljer sig inte mycket från att plantera plantor i andra regioner. Aprikoser är termofila växter som sällan överlever frysning vintrar. Därför beror det på rätt teknik för att plantera plantor om ett träd fryser på vintern eller inte.

Plantera aprikoser i Sibirien:

 • Gräv ett hål på minst 50 cm djupt, hålets bredd ska också vara minst 50 cm och inte mer än 80 cm.
 • Graven täcks med gödsel, superfosfat, kaliumsulfat i ett förhållande av 10 liter x 500 g x 500 g.
 • Blanda gödselmedel med marken.
 • Plantor bör planteras några veckor efter befruktningen så att jorden är mättad med användbara ämnen.
 • Efter 2-3 veckor planteras plantan.
 • Trädet placeras i ett hål, rötterna rätas ut och jord begravs.
 • Rotkragen lämnas på ytan 5 cm från jorden.
 • Tampa jorden runt stammen och häll rikligt med varmt vatten.

plantering aprikoser

I Sibirien rekommenderas det att plantera aprikosplantor på våren med början av värme, när hotet om nattfrost har passerat. En insats placeras bredvid en ung planta och en bagage är bunden till den. Om hålet är i ett lågland, måste du göra bra dränering så att vattnet inte stagnerar och jorden inte vattnar.

Trädvård

Växande aprikoser i de södra regionerna, de lägger inte mycket tid på att lämna. Men om du planterar växter i Sibirien, måste du ta hand om trädet mycket. Eftersom nordliga breddegrader inte är lämpliga för att odla en växt, måste du alltid vara på jakt så att trädet inte dör.

aprikosblomma

Vattning och gödsling

Frekvensen för att vattna en aprikos beror på ett antal faktorer, som inkluderar:

 • Trädets ålder.
 • Tillväxtsäsongen.
 • Klimatförhållanden.
 • Jordstruktur.

Unga träd behöver vattna mer än gamla. Den första vattningen genomförs i april, när skotten blommar. Andra gången vattnar aprikoserna när blommorna blommar och i slutet av denna period. Den tredje gången - några veckor före början av fruktmognad. Och den sista vattningen äger rum i oktober. Innan vattnet lossnar jorden och allt ogräs tas bort.

En annan viktig aspekt i vården av aprikosträd är införandet av mineralisk och organisk gödsling. Aprikoser matas på våren, sommaren och hösten.

vattna aprikoser

På våren matas växten med kväveinnehållande gödselmedel som främjar tillväxt. Sådana gödningsmedel appliceras på jorden bredvid stammen. Första gången kväve matas under blomningen och andra gången efter blomningen. Organisk substans läggs till den sista utfodringen tillsammans med kväve. På sommaren föredras bladfoder. Växter kräver också kväve under sommaren. Bladen besprutas med kväveinnehållande gödselmedel.

När början av juli bör utfodring vara komplex. Och i augusti bör organiskt föredras.

På hösten syftar utfodring till att förbereda sig för vintern. Under höstperioden appliceras mineralgödselmedel. För att aprikosen ska överleva den hårda vintern läggs mindre fosfor, kalium och kalcium till jorden. För att mätta jorden med kalium och fosfor är jorden runt stammen täckt med träaska. För att mätta jorden med kalcium, krita eller speciella komplexgödselmedel. Det rekommenderas inte att införa kväveinnehållande gödsling, eftersom de främjar tillväxtaktivering.

matande aprikoser

Sjukdomar och skadedjur av aprikoser och kampen mot dem

Vanliga aprikossjukdomar är svampsjukdomar:

 • Cytosporos av stenfrukter. Det är nödvändigt att klippa torra grenar i rätt tid; i ett tidigt stadium av sjukdomen sprayas växterna med en lösning av Bordeaux-vätska eller kopparinnehållande kemikalier.
 • Bakteriell nekros. Vid det första tecknet på sjukdom tas skadade grenar bort och bränns. Sektioner behandlas med en lösning av kopparsulfat. Som en förebyggande åtgärd sprayas varje vår med en lösning av Bordeaux-vätska.
 • Monilial burn. För att förhindra utvecklingen av sjukdomen tas torkade frukter omedelbart bort. När knopparna börjar svälla behandlas träden med en lösning av Bordeaux-vätska. Vid de första tecken på brännskador behandlas aprikoser med Strobi- eller Topaz-preparat.

Topaz läkemedel

Skadedjur av aprikosträd inkluderar bladlöss, malar och lövmaskar. Att spruta aprikoser med tvålvatten hjälper till att hålla insekter borta. Dessutom är läkemedlen "Chlorophos", "Fitoverm" och "Entobacterin" effektiva. Som en förebyggande åtgärd grävs marken runt stammarna varje år på hösten efter skörden och ogräs tas bort.

Växande aprikos från sten

För att odla plantor med frön måste du ta bara frön från ett friskt och produktivt träd. Före plantering tvättas fröna under vatten, blötläggs i vatten. Sedan torkas de och lämnas i denna form tills våren börjar.

När våren börjar dras benen i vatten under en vecka. Vattnet byts regelbundet. Sedan placeras frönna i våt mossa eller sågspån. Temperaturen i rummet där benen ligger bör vara från +4 till +12 grader.

Växande aprikoser i Sibirien ägnar tid åt stratifiering. Det här steget tar 1-3 månader. När benbristningarna och groddarna dyker upp planteras de i jorden utanför. Groddar planteras till ett djup av 5-6 cm. Om du tar väl hand om groddarna planteras de efter ett år på ett permanent ställe. Att odla en aprikos från en sten tar 1 till 3 år.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa