Beskrivning av aprikosorten Vattumannen, fruktkännetecken och sjukdomsresistens

Aprikoser Vattumannen är en vinterhärdig sort som inte kännetecknas av enastående fruktformer, men slående med en balanserad smak. Utbytet är stabilt för att ge en familj välsmakande, hälsosamma frukter, ett vuxet träd är tillräckligt.

Avelshistoria

Sorten föds upp i den huvudsakliga botaniska trädgården i Ryssland (i Moskva) genom fri pollinering av Lel-plantan. Liksom de flesta sorter som föds upp under ledning av den ansvariga uppfödaren L.A. Kramarenko, får aprikosvattumannen snabbt popularitet. Arbetet med förbättringen varade i åtta år, från 1996 till 2004.

Beskrivning av sorten

Det kraftfulla skelettet i ett 6-meters träd klarar inte bara en skörd på 30 kilo, utan också starka vindkast, frost och andra manifestationer av klimatet som inte är typiska för traditionella aprikosområden.

Funktioner i Aquarius aprikosträd:

 • barken är brun med en rödaktig nyans;
 • medelkrona täthet bildas av raka skott
 • stora runda blad med en spetsig spets av en mörkgrön färg, utan synliga vener;
 • Vattumannen blommor är små, vita;
 • förgrening av unga växter är sällsynt;
 • i mogna träd skär barken med djupa spår både på stammen och på grenarna.

aprikos Vattumannen

Olika aprikoser som odlas för odling i centrala Ryssland skiljer sig inte i speciella dekorativa egenskaper. Under frodig blomning ser trädet ut viktigt, luftigt.

En beskrivning av aprikosvariet skulle inte vara fullständig utan fruktens egenskaper:

 • orange massa med medel densitet;
 • huden är gul med en tråkig rodnad;
 • rund frukt;
 • fruktens symmetri betonar det uttalade längsgående ärret;
 • vikt 27-32 g;
 • ett medelstort ben separeras lätt från massan;
 • smaken är söt och sur;
 • smakprov 4,5 poäng.

aprikos Vattumannen

Ett ungt aprikosträd ger 10-15 kg per säsong, avkastningen på en vuxen växt är dubbelt så stor. Aprikos Vattumannen är inte en långlever. Fruktträdet kommer att glädja sig med rika skördar i 18-20 år.

Fördelar och nackdelar

De bästa egenskaperna hos sorten är:

 1. I motståndet från det vinterhårda aprikosträdet mot virala och svampsjukdomar, inklusive klasterosporiumsjukdom.
 2. Att hålla hårda vintrar utan katastrofala konsekvenser som kräver långa återhämtningsåtgärder.
 3. Sällsynta fall av vattning i förhållanden med långvarig torka.
 4. Konsekvent höga avkastningar.
 5. Självförsörjning, ingen pollinator krävs för bildandet av äggstockar.
 6. Fruktens höga smakegenskaper.

aprikosträd

Det finns mycket färre nackdelar - dålig transportabilitet och olägenhet att skörda från kronan på ett vuxet träd.

Specifikationer

Den genomsnittliga fruktfrukter aprikosorten Vattumannen ger praktiskt taget inga trädgårdsmästare några problem, vilket följer av egenskaperna och recensionerna för amatörsträdgårdsmästare från olika regioner.

Torkmotstånd, vinterhårdhet

Unga träd har inte tillräckligt långa rötter för att kunna utvinna vatten från jordlager avlägsna från ytan; under en torkperiode måste de vattnas rikligt. Ju äldre växten är, desto mindre vattning behöver den.

aprikosträd

Med utgångspunkt i recensionerna av trädgårdsmästare från de norra regionerna är Aquarius frostbeständighet bättre än för många vinterhärdiga sorter. Men med frost ner till -40 ° C kan denna aprikos skadas. Att återhämta sig från frostskador är relativt enkelt.

Befruktning, blomning och mognadstider

Blomstringen av Vattumannen är ganska sprudlande. Det börjar under upprättandet av positiva dagliga temperaturer på gatan. Trädet, som ett sjal, är lindat i vita små blommor och utstrålar en lätt honungduft i flera meter runt. Det lockar också insekter som bidrar till pollinering av hög kvalitet.Fruktmognad sker på medellång sikt, med början från ungefär mitten av augusti.

blommande aprikoser

Produktivitet och frukt

För ett tempererat klimat är frukterna av aprikosvattumannen ganska stora. Fruktens stabilitet ligger inte bara i det faktum att blommor och frukter visas på aprikosen årligen, utan också i förutsägbarheten för grödans vikt.

Från ett ungt träd som börjar bära frukt från det tredje året efter plantering på en permanent plats skördas 10 till 15 kg. Trädet bär mer och mer frukt varje år. Vid 8 års ålder når dess utbyte maximalt - 25-30 kg.

Sjukdom och skadedjursresistens

Drupes är mest mottagliga för virussjukdomar. Vattumannen är, liksom de flesta vinterhärdiga sorter som föds upp i tempererat klimat, resistenta mot dessa sjukdomar. Det är omöjligt att helt utesluta sjukdomen Aquarius med monilios, skabb, clotterosporiosis. Förhindrande av hög kvalitet och avlägsnande från andra fruktträd är det bästa skyddet mot virus, svampar och skadedjur. Trots den lockande honungaromen gillar bladlössen inte Aquarius aprikos.

aprikos Vattumannen

Funktioner av plantering och vård

Planteringen måste utföras på våren så att plantan kan bli starkare under sommaren. Detta hjälper honom att tillbringa vintern utan några speciella konsekvenser. Rotdressing två gånger om året. Första gången gödningsmedel "Kemira" appliceras på jorden berikad med aska, humus, torv på hösten, före planteringen. Vårfoder består av kvävegödselmedel och superfosfat. I skeden av fruktmognad kräver aprikosvattenmannen fosfor.

På utarmad jord är vattning med en lösning av humus utspädd med vatten 1 till 10 ett måste. Även vinterhårdhåriga sorter av aprikoser gillar inte kallt vatten, så vattnet och kompositionen för bevattning bör värmas upp i solen.

Efter skörden i början av september kan du börja förberedelser före vintern, det består i att tvätta den nedre delen av stammen. Kopparsulfat kan sättas till vitvatten, detta ger ytterligare skydd mot svampinfektioner. Whitewashing görs också under vårmånaderna, vilket skyddar växten mot trämaskar och andra skadedjur.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa