Beskrivning av aprikosvariet Triumph Severny och historien för urval, plantering och vård

Aprikosvariant Northern Triumph tillhör frostbeständiga arter, den växer och bär frukt både i mellersta remsan och i de norra regionerna. Aprikoser är hårda mot kallt väder, de är inte rädda för långa vintrar. Han tolererar också sjukdomar kontinuerligt. Det uppföddes av uppfödare speciellt för odling i norr. Du kan bekanta dig med fruktens egenskaper i detta material.

Beskrivning av sorten

Triumph Severny-sorten är populär bland trädgårdsmästare på grund av dess höga avkastning och låga temperaturtolerans. Odlingen av aprikosträdet i norra Ryssland underlättas av dess egenskaper.

Triumph North

Avelshistoria

Sorten skapades av biologen A.N. Venyaminov. 1938 och korsade södra aprikos rött kind och utsikten över norra Transbaikal. Triumph Severny uppföddes i regionen Central Black Earth, och tjugo år senare, efter ympning på grenar och plantor, föll sorten i massfördelning.

Funktioner i sorten

Växten skiljer sig i höjd, längden når fyra meter. Aprikosen har en grenad krona och stort blad, på vilket knölarna syns längs kanterna. Grenarna är stora, tjocka och med medelgrenade. Vikten av en frukt varierar mellan 60-100 gram. Frukt kännetecknas av en oval asymmetrisk form, i mogen form - rosa-gul i färg och med en tät sammetskinn. Frönen är orange.

avelshistoria

skörd

Frukter börjar mogna i juli och bär frukt fram till slutet av augusti. Den första skörden är liten, högst fem kilo. Efter 3-4 år ger aprikosträdet dock en full skörd - upp till 60 kg per kopia.

Aprikos variation Northern Triumph imponerar med sin smak. Frukten äts rå, torkad, skördas för vintern. Speciellt föredras fruktens frön, de har en ljus smak av mandel. Kärnor används för att behandla maligna tumörer, som används för beredning av grädde, fyllningar, yoghurt.

i slutet av augusti

Som redan nämnts i beskrivningen av sorten är frukterna motståndskraftiga mot extrema temperaturer, därför tolererar de transport perfekt. Det är bättre att transportera frukt i ögonblicket av teknisk mognad, när massan fortfarande är fast, men de har redan fått rätt färg.

Det rekommenderas att skörda i klart väder, när fukten från gräset redan har förångats, eftersom en kall snäpp under skörden kan försämra fruktens smak.

frukt smak

Plantera och lämna

Northern Triumph är som alla andra sorters termofila och kräver särskild omsorg. Det bör planteras i ett ljust, vindtätt område. Det är bättre att göra detta i riktning söder om byggnaden.Denna art är självfruktbar och kräver därför inte ett antal pollinerande träd.

När du tar hand om en sort måste du ta hänsyn till dess höga avkastning - sådana träd kräver årlig utfodring. Jordar med en sur miljö och den nära närvaron av grundvatten är också oacceptabla för en stenfruktkultur.

årlig utfodring

Krav på plantor

Plantor bör väljas noggrant på marknaden. Det är värt att köpa en växt med ett slutet rotsystem, eftersom det gör att den kan bevaras under gynnsamma förhållanden för den. Om roten är öppen, följ sedan villkoren för transport och lagring; det får inte tillåtas väder eller torka ut. Den bästa tiden för landstigning är slutet av april eller början av maj.

transportvillkor

Toppdressing

Aprikosen behöver utfodring. För dessa ändamål kan du använda potash- och kvävegödselmedel, gödsel eller superfosfat. Toppdressing bör göras före blomningen, efter att äggstockarna faller av.

Vattenfunktioner

För att maximera utvecklingen av rotsystemet och ge bekväma förutsättningar för tillväxt av ett ungt träd, måste det vattnas intensivt under våren och sommaren.

använd potash

beskärning

En av de grundläggande reglerna aprikos trädvård beskärs efter plantering. Det är bättre att utföra förfarandet på våren, för detta är det nödvändigt att ta bort sjuka skott och trasiga grenar, vilket kan störa den normala tillväxten av kulturen.

Sjukdomar och skadedjur

Det farligaste för aprikosträdet är sjukdomar som clasterosporiasis och monilios.

efter landning

Clasterosporiasis

Ett annat namn är perforerad fläckning. Sjukdomar kan identifieras av bladen: fläckar visas på dem, som efter ett tag förvandlas till hål. För att bekämpa patologi används kopparsulfat eller Bordeaux-vätska. Hundra gram av den valda produkten späds ut i tio liter vatten, träd sprutas på våren innan blomningen.

perforerad plats

Moniliosis

Ett annat namn är fruktrot. Det är inte svårt att känna igen sjukdomen, eftersom fruktens färg förändras med patologi, de blir bruna, med krämiga prickar av svampsporer. Sjukdomen sprider sig ganska snabbt och drabbar andra träd.

För att minska risken för sjukdom är det nödvändigt att hålla stammen ren och tvätta den varje höst. Det är användbart att blanda kalk med kopparsulfat. När regnet tvättas bör huvuddelen kalkas igen.

frukt ruttna

För att bekämpa fruktrötning används Bordeaux-vätska och kemikalien Horus. I det första fallet späds hundra gram kalk och vitriol i tio liter vatten, sedan sprutas alla träd. Horus insekticid späds ut enligt anvisningarna på förpackningen, besprutas till blomningen, sedan upprepas proceduren varje vecka.

Triumf of the North är också mottagligt för attacker av följande skadedjur:

känsliga för attacker

  • bladlöss - utrotas med en 0,3% karbofoslösning;
  • hagtornfjäril - Bordeaux-vätska används för att slåss;
  • plommonstjälk - förstört av kemikalien Entobacterin.

Odlingen av Northern Triumph kräver inte mycket ansträngning, du behöver bara välja rätt plantor och plantera den i god jord. Efter att ha följt vissa regler för att ta hand om växten får du ett högt utbyte av aromatiska och söta frukter.

procentuell lösning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa