Egenskaper av sorts honung aprikos, beskrivning av avkastning, plantering och vård

Fram till idag har honung aprikos inte inkluderats i det ryska federationens register över fruktträd, trots att det föds upp vid den statliga vetenskapliga institutionen på grundval av frostbeständiga sorter som erhållits där. Det faktum att växten inte officiellt erkändes påverkade inte dess popularitet bland amatörsträdgårdsmästare. Det är en av de få aprikosvarterna som lätt kan uthärda svåra vintrar.

Avelshistorik för sorten

År 1996 presenterade uppfödaren Kabir Kadirovich Mullayanov, anställd vid South Ural Research Institute of Fruit and Vegetables and Potato Growing, trädgårdsmästarna i Ural och centrala Ryssland möjlighet att odla aprikoser på sina tomter. Experiment för att förbättra den tidigare avlade Kichiginsky-sorten har varat sedan 1990, de genomfördes på grundval av Chelyabinsk State Oil University. Med fri korsbestøvning fick den ursprungliga plantan för plantor nya egenskaper. Och så kom en ny sort till.

Beskrivning av mängden frostbeständig aprikos

Ett moget träd når en höjd av 5 meter. Kronan (4 m i diameter) sprider sig med medelstora mörkgröna tårrformade blad, dekorerade med en kant av små skår i kanterna. Den gråbruna hårda barken med tecken på sprickor som löper längs stammen är en sort av en odlad växt med torr grov bark.

Under blomningen sträcks trädet med vita och något rosa färgblommor.

Medovy skiljer sig inte i stora utbyten; cirka 20 kg kan tas bort från ett träd per säsong. Sorten har:

 • hög vinterhårdhet;
 • tidig fruktning;
 • stabilt utbyte;
 • opretentiöshet mot klimatdragen i den växande regionen;
 • minimal vård;
 • immunitet mot svamp- och infektionssjukdomar.

aprikos honung

En beskrivning av aprikosvariet skulle inte vara fullständig utan att nämna dess frukter, som är större i storlek än medelstora plommon. Mogna frukter innehåller vitaminer, mineraler, tanniner, äppelsyra, citronsyra och vinsyra.

Egenskaper av frukterna på bordet olika aprikoser Honung:

 • vikt - 15 g;
 • elastisk, medeltjock hud med en lätt kant;
 • färg - från ljusgul till ljusorange;
 • ljusgult kött har en kornig-fibrös struktur.

Fruktprovning poäng - 4,3 på en 5-punkts skala Frukten av honung aprikos är lämpliga för konservering.

aprikos honung

Fördelar och nackdelar

Medovoy har bara två nackdelar - trädets höjd, vilket komplicerar skötseln av kronan och insamlingen av frukter från grenarna i den övre delen av kronan; för bildandet av en äggstock behöver trädet naturlig korsbestämning med en annan (självförsörjande) aprikosvariant.

Det finns mycket mer positiva aspekter när man odlar en vinterhård härlig aprikos i ett tempererat klimat:

 • fruktträdet ger den första skörden 3-4 år efter plantering;
 • 15-20 kg aprikoser varje år;
 • tolererar lätt frost till -40 ° C;
 • bra förnyelse efter frostskada;
 • frukt lagras under lång tid utan att förlora varken smak eller presentation;
 • tåligt mot skador under transport.

aprikos honung

För din information: Kichiginsky-sorten används ofta som pollinerare.

Pollinator trädegenskaper

Den frostbeständiga sorten Kichiginsky, blev född till honung och är ett nödvändigt tillägg till trädgården för fruktningen. Inte alla de bästa egenskaperna i denna sort överfördes till hans ättling Medovoy.

Generella egenskaper:

 • till och med symmetriska frukter;
 • trädhöjd från 3,5 till 5 meter i höjd;
 • hud och ben separeras lätt från massan;
 • utbytet är stabilt (cirka 15 kg);
 • sorten är självfruktbar.

blommande aprikos

Skillnaderna ligger i frånvaron av överdriven förgrening av kronan och en senare period av fruktmognad.

Uppmärksamhet! Kichiginsky fungerar som pollinerare för många sorter av aprikoser urval urvalet.

Funktioner av plantering och vård

Ju yngre plantan är, desto snabbare anpassar den sig till nya förhållanden - markfunktioner, lufttemperatur. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man tar ett år gammal. En planta som odlas från ett frö kommer att tolerera anpassningen ännu bättre. Innan en ung växt planteras med ett öppet rotsystem kan dess tillväxt stimuleras med "Kornevin", "Epin", "Heteroauxin". Rotsystemet blötläggs i en av dessa lösningar i 12-24 timmar.

Vid plantering av flera träd bör avståndet mellan angränsande plantor vara 3 m och mellan raderna 5 meter. Plantering görs bäst på tidig vår, och hål för plantor bör förberedas under hösten. Var och en av dem är 80 cm3... I botten av gropen läggs ett 20 cm dräneringsskikt ut - krossad sten, trasig tegel, grovkornade stenar eller grus.

plantering aprikoser

Den mark som valts från gropen är berikad med ask, torv, humus, ask och superfosfatgödsel, varefter den återvänder till gropen med ett fyrmonterat fyrtecken - en stav som står högt ovanför ytan. Rötterna ska inte vara i direktkontakt med det mineralrika lagret utan ska separeras med en kudde från vanlig trädgårdsjord.

Planteringsdjup beror på rotsystemets längd. Rotkragen är inte begravd, den bör vara på ytan. En grav görs runt plantan, som en dränering. Det behövs för att fördela vatten direkt inom rotsystemets radie. Efter riklig vattning måste trädet knytas till den vertikala guiden.

Beskär aprikos

Gamla grenar av trädet beskärs en gång vart femte år. Men beskärning är också nödvändig för bildandet av kronan. Första gången beskärningen görs omedelbart efter plantningen planteras den till 70-80 cm. Detta bidrar till bildandet av plantens skelettgrenar. I mitten av sommaren kommer de att växa cirka 70 cm, de måste klämmas in, vilket kommer att vara en signal för bildandet av grenar på nästa nivå.

beskär aprikoser

Felaktigt växande grenar måste stängas av. Dessa inkluderar de vars vinkel relativt stammen är mindre än 50 °. Skott kommer att visas från stambiken på den skurna platsen. Endast en av dem ska vara kvar, den starkaste. Fruktbärande sporrar bildas på grenar som är 2-3 år gamla. Grenar som har upphört att bära frukt tas bort vid stadiet för en planerad 5-årig beskärning.

Sjukdomar och skadedjur

Cytosporosis. Trots den höga immuniteten mot svampinfektioner kan honung aprikos infektera denna typ av svamp. Cytosporos manifesteras av bulor i barken. Du kan förhindra att den sprids om du tar bort gamla grenar i tid.Sannolikheten är liten, men ändå kan bakteriell nekros, som alla cancerformiga tumörer, förstöra en vinterhård aprikosvariant. I ett tidigt skede manifesteras det som brännskador på barken. Lite senare bildas sår, från vilka gummi strömmar ut.

Sjukdomen drabbar alla vävnader i trädet, den dör gradvis. Om de första tecknen på sjukdomen visas på grenarna och inte på stammen, kan trädet räddas.

Monilial förbränning är en konsekvens av exponering för kyla och fukt på skottet under blomningen. Några av grenarna dör, de blommande bladen blir bruna och torra. Om äggstockarna förekommer på växten kan konsekvenserna av nederlaget manifestera sig under fruktan i form av råtta på frukterna.

Skadedjur av plommon och aprikoser är desamma - bladlöss, mal, lövmask. Detta är det främsta skälet till att plantera dessa fruktträd så långt ifrån varandra. När du planterar aprikoshonung behöver du inte längre vara rädd för infektionssjukdomar eller svampar, utan insekter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa