Beskrivning och egenskaper för favorit aprikosvariet, historia och funktioner för odling

Aprikosfrukter är ett lager av vitaminer, för inte så länge sedan bara befolkningen i de södra regionerna kunde använda dem, nu odlas nya sorter i många regioner med ett föränderligt svalt klimat. Den mest lämpliga sorten för Central Ryssland och ganska ung har blivit en aprikos som heter Favorit, som har kvalitetsegenskaper och högt näringsvärde.

Historien om sorts ursprung

Rätten att äga den uppfödda Favorit-sorten tillhör den huvudsakliga botaniska trädgården, specialist L.A. Kramarenko valde ut de bästa plantorna från fri pollinering av aprikosblommor i 3-4: e generationen. Sorten föds upp för 18 år sedan, efter 4 år, 2004 fick ett registreringsnummer och infördes i det statliga avelsresultatet.

Beskrivning

En fullständig beskrivning av aprikosen Favorit gjordes 2004 av upphovsmannen till den odlade sorten. Det rekommenderas för industriell odling och plantering i enskilda trädgårdar. Dess frukter konsumeras färska, tillverkade av dem fruktdryck, sylt, sylt, juice, kompott, läggs i konfekt och torkade aprikoser. Sorts vinterhårdhet är genomsnittlig, rötterna tål upp till - 25 ° C.

Favoritsorten blommar under andra halvan av maj, fruktarna mognar i slutet av augusti, i septembermånaden.

Fruktning inträffar på 3-5: e året, en möjlig period på upp till 40 år. Aprikosen är självfruktbar, men det är bättre att plantera andra pollinerande sorter i närheten Tsarsky, Monastyrsky, Lel.Favorita-frukter kan förvaras i speciella kylskåp eller i väl ventilerade rum med en temperatur på +8 ° C i upp till en månad.

aprikos favorit

Fördelar och nackdelar med sorten

Fördelarna med favoritsorten:

  • god transportabilitet;
  • fruktens långa hållbarhetstid;
  • vacker presentation;
  • själv fertil, blommor är bisexuella;
  • tidig mognad på 3-5: e året;
  • njurarna är resistenta mot kortvarig frost.

Nackdelar med aprikos:

  • sen mognad, under ogynnsamma väderförhållanden har inte tid att mogna;
  • medelutbyte 13 c / ha;
  • trädet kräver formativ beskärning;
  • smaken av frukt beror direkt på väderförhållandena.

aprikos favorit

Egenskaper av trädet och frukt

Aprikosträdet i Favorit-sorten är medelstor från 2,5 till 4 m, tillväxtkraften är måttlig. Grenade årliga skott. Alla grenar bär frukt oavsett ålder.

Frukter som väger från 30 till 40 g, stor, tät, mjuk hud, med glans, orange färg med rodnad på sidorna.Massan är söt, saftig, orange. Smakbedömningen av smak är hög 4,5-5 poäng. Stenen är rund, platt, med en distinkt revben, medelstor, upp till 8% av frukten, väl separerad, kärnan är söt av bitterhet.

Landningsregler

För att få en bra skörd och bevara trädet i många år måste du följa de grundläggande reglerna när du planterar och tar hand om favorit aprikosen.

aprikos favorit

Datum och landningsplats

Planteras i centrala Ryssland på våren i april och hösten i september. Under plantering på våren och hösten bör det inte finnas korta frost. Landningsplatsen ska vara på den södra eller sydöstra sidan av platsen, utan drag, platsen är väl upplyst.

Plantering utförs 2-3 m från byggnader och ett staket, andra fruktträd.

Sapling val

Den köpta plantan måste planteras inom 1-2 dagar, särskilt om rotsystemet är öppet. Plantan bör vara frisk, utan skada, ruttna, med flexibla grenade grenar och rötter, 1-2 år. Bättre att köpa i speciella plantskolor med ett slutet rotsystem.

aprikos favorit

Plats förberedelse för plantering

Platsen är förberedd för plantering på 1-2 veckor, ett hål grävs 70 cm djupt till ett djup av 80 brett, ett dräneringsskikt av trasigt tegel, expanderad lera eller små stenar läggs på botten, ett skikt av sand hälls på toppen. Den utgrävda jorden blandas med torv, sand, kalk, organisk gödselmedel, sågspån och träaska, vilket berikar jorden.

Planteringsprocess

1/3 av den blandade marken hälls i det beredda hålet i form av en hög, på vilken plantan placeras och rötterna rätas ut, nära det måste du gräva i ett starkt stöd för att inte skada rötter. Strö den andra delen av jordblandningen ovanpå. En rotcirkel är gjord av tredje delen. Rotkragen ska skjuta ut 3-5 cm över marknivån.

aprikos favorit

Skötselfunktioner

Som alla andra sorter kräver aprikosfavorit minimalt underhåll i enlighet med dess egenskaper.

beskärning

Beskärning av favoriten är mycket viktig, eftersom trädets krona sprider sig, unga grenar grenar sig starkt, så de måste tunna ut så att mitten är väl ventilerad. Sanitär beskärning utförs på våren, hösten, ibland på sommaren, vid sjukdomar eller mekaniska skador på grenarna. Formning görs bäst på våren innan sapflödet påbörjas.

Vattning

Normen för ett träd på 5 år är 15 liter 1 gång på 10 dagar, vattning är särskilt viktig under blomning och bärbildning. Sluta vattna 2 veckor innan bären mognar och fryser.

vattna aprikoser

Toppdressing

Aprikos befruktas 2-3 gånger per säsong, på våren behöver du gödsla med urea eller preparat som innehåller kalium, kväve, kalcium. Komplexgödsel appliceras på sommaren och hösten.

Förbereder för vintern

Favoritsorten har en genomsnittlig motståndskraft mot frost, därför är det nödvändigt att sprida trädet, täcka stammcirkeln med halm eller grangrenar.

Skadedjur och åtgärder för att kontrollera dem

Oftast kan trädet skadas av bladlöss, vivlar, skalbaggar, så på våren och hösten är det nödvändigt att utföra förebyggande sprutning mot skadedjur: "Fufanon", "Fosfamid", "Inta-Vir", "Aktellik". På hösten avlägsnas de fallna bladen runt trädet, jorden behandlas med en insekticid. På våren måste du gräva marken runt, applicera gödselmedel och spraya de blommande bladen för att förebygga.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa