Beskrivning och egenskaper hos aprikosvariet Akademik, plantering, odling och skötsel

Vanlig aprikos är ett flerårigt lövträd av släkten Plum of the Pink-familjen. Det är en frukt som oftast odlas i trädgårdarna i regioner med varmt milt klimat, men det finns sorter som är lämpliga för det hårda klimatet. IV Michurin påbörjade arbetet med att avla vinterhårdta aprikosvaror. Gradvis började nya sorter av aprikoser dyka upp, till exempel Akademik.

Historia och beskrivning av sorten

Sorten föddes upp för mer än 20 år sedan, den registrerades i statsregistret 1996. Vid experimentstationen för Far Eastern Research Institute of Agriculture i Khabarovsk-territoriet korsade specialisterna från Institute G. T. Kazmin och V. A. Marusich två vinterhärdiga sorter Khabarovsk och Sputnik, rekommenderades resultatet för odling i Fjärran Östern. Sedan 1972 har det listats i registret över lovande sorter, sedan 1975 i elitesorter.

Beskrivning av aprikosvaror Akademik

Trädet är högt upp till 5 m, stammen är grov, ojämn, mörkgrå, de unga grenarna är gröngrå. Knoppar bildas på ettåriga och tvååriga grenar, 3 st. tillsammans stora, ljusbruna, koniska.

Bladen är långsträckta, långsträckta, med en spetsig kant, tunn, glänsande mörkgrön ovanför, under - ljusgrön färg, är på långa bruna bladblommor.

Blommorna är stora vita med rosa fläckar på korta bladblommor. Efter blomningen bildar de gröna frukter, som, när de är mogna, blir orange med en rosa rodnad på sidorna. Formen på frukten är rund, långsträckt, med en liten projektionsnäbb. Huden är tunn, välsmakande, öm, massan är saftig, söt-sur, gul. Inne i frukten finns det ett rundplattat ben med ett revben, kärnan är söt.

aprikos akademiker

Karakteristisk

Aprikos Akademik är delvis självfruktbar, för högre avkastning behövs pollinerare Amur, Khabarovsk:

 1. Frostsistans hos rotsystemet från -38 till -40 ° C.
 2. Den tidiga mogna perioden, blomstrar under det första eller andra decenniet av maj, från den 10 till den 25: e, fruktarna mognar i slutet av juli - 1: a decenniet av augusti.
 3. Inte utsatt för avdunstning.
 4. Akademiks ben används som föräldersort för avel av nya hybrider.
 5. Torkbeständig aprikos, motståndskraftig mot vattentäta i det övre skiktet av åsen, brännsäker.
 6. Högavkastande aprikos upp till 124 kg / ha.
 7. Fruktarna har en lång hållbarhet under rumsförhållanden upp till 7 dagar.
 8. Knäck inte.
 9. De tolererar transport bra, rynkor inte, har en presentation.
 10. Resistens mot sjukdomar och skadedjur är genomsnittligt.
 11. Har en lång fruktperiod upp till 40 år.

aprikos akademiker

Frukt innehåller socker mer än 11%, syror ca 3%, torrsubstans högst 17%.

Fördelar och nackdelar

Brist på aprikosvari Akademik som fryser vid plantering i kustområden, flodsjälland, i våta jordar får en monilial brännskada. Det finns många fördelar med akademiker: vinterhårdhet, rik skörd, söta stora frukter, transportabilitet, bra presentation, används för matlagning, torkad, juice, konsumerad färsk.

Växande funktioner

I Fjärran Östern bör plantering av aprikos Akademik utföras i väl dränerad jord på kullarna, det är bättre att undvika platser där grundvattnet är närmare än 2 m. Det behöver fruktbar jord med en neutral surhetsnivå, så innan plantering måste du kontrollera pH, om det är högt, tillsätt kalk ... Plantor planteras på våren eller hösten i de flesta regioner, men för Sibirien och Ural är det bättre att utföra vårplantningen.

aprikos akademiker

Planteringsplatsen ska vara solig, utan drag; en pollinator måste planteras på platsen på högst 40 meter.

Sjukdomar och skadedjur

Akademikerna är resistenta mot sjukdomar, men kan påverkas av grå eller fruktröta, clotterosporia, för att undvika dessa sjukdomar är det nödvändigt att observera jordbruksodlingstekniker, utföra förebyggande sprutning och sanitär beskärning. Om aprikosen är sjuk, är det värt att strö över Bordeaux-blandningen, "Skor", "Horus" eller en annan fungicid.

Aprikosskadedjur Akademik - bladlus, mal, lövmask, för att bli av med dem, räcker det att spraya med insekticider på våren och hösten, och även för att gräva upp stammarna och rengöra dem från lövverk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa