När och hur man använder verktyg för att samla aprikoser från ett högt träd med egna händer

Skörd är en trevlig men trött upplevelse. Mogna frukter finns vanligtvis på toppen av trädet och är svåra och ibland farliga att hämta, särskilt när man skördar aprikoser. Fruktträden är höga, och de mogna frukterna är mjuka och saftiga, så sommarinvånare behöver helt enkelt praktiska verktyg för att underlätta denna process. Idag finns det många apparater för att skörda aprikoser från höga träd, både industriella och självgjorda.

Typer av samlare

Ett långt teleskopiskt handtag är grunden för varje fruktplockare. Vanligtvis är dess längd från 1,5 till 3 meter. Även om själva fruktfångaren tillverkas oberoende av skrotmaterial, är handtaget värt att köpa, eftersom det är lätt, långt och gör att du kan nå trädens översta grenar.

Redskapen för skörd från höga träd består av ett sådant handtag, vanligtvis används en lätt aluminiumlegering för den och en behållare för frukt. Behållaren kan tillverkas i form av en skål eller påse för skörd. Det viktigaste är att känsliga frukter inte rynker under monteringsprocessen.

Tulpan

Den tulpanformade fruktkollektorn passerar fritt mellan grenarna, frukterna separeras lätt från stjälkarna om du börjar vrida fruktkollektorn något till endera sidan. En liten plastskål förhindrar att frukten krossas.

Nackdelen är tröttheten i en sådan samling, behovet av att samla in varje frukt separat, vilket är mycket obekvämt när det gäller aprikoser.

Fruktkollektor LUXE

Består av en slitstark tvättbar påse och en ring med skärpade metallblad. En anordning med denna design gör det enkelt att skörda även från en höjd utan att skada trädets frukter och grenar, eftersom stjälken är lätt att skära med kronbladets vassa kanter.

Fruktkollektor LUXE

Fruktplockare med beskärningsax

Består av en tratt, en behållare för vikning av frukt och en förstärkt beskärare. Tratten förs under frukten, stjälken skärs med en beskärare, och den oskadade frukten rullas försiktigt in i ett nät eller skördsäck. Det finns många hemlagade fruktplockare, långa sticklingar och plastflaskor har kommit till trädgårdsmästare. Med en sådan enhet, byta ut behållare, kan du samla aprikoser, plommon, äpplen och päron.

Skörd från höga träd

Hur man skördar aprikosträd - Det finns flera möjliga sätt. Vanligtvis är detta en aktivitet för hela familjen, små trädgårdsmästare gillar verkligen att klättra i träd och hjälpa äldre, och mormödrar är glada att sortera och bearbeta mogna frukter.

  1. Samla aprikoser genom att stå på en stege eller klättra i en trädgren.Naturligtvis är dessa metoder lämpliga för fysiskt starka trädgårdsmästare, eftersom både trappor och trädgrenar är opålitliga stöd, och du kan lätt bli skadad, även om du är en väldigt snygg person. Långa stegar måste vara korrekt installerade och säkrade.
  2. Ett annat sätt är att använda plockare, om det finns för många frukter, är skörden med dem för tråkig uppgift. Det är mycket svårt att hålla en lång pinne med en fast väska.
  3. Om aprikoserna som växer i trädgården inte är för mjuka, kan du sprida en trasa under trädet och skaka grenarna något. Mogna aprikoser lossnar lätt och går inte sönder. Samtidigt tar skörden väldigt lite tid.
  4. Ofta är en behållare för frukt bunden till en stolpe och genom att knacka på en pinne på en gren skördar de skörden försiktigt. Frukt hälls helt enkelt från grenen i den tillhandahållna fruktfångaren.
  5. Du kan vänta tills aprikoserna själva börjar smulas och samla de redan fallna frukterna, men det finns en fara att de helt enkelt övermoder.
  6. Det sista sättet är att plocka frukten efter regn eller kraftig vind, men i det här fallet är chansen stor att frukten blir hårt slagen.

plocka aprikoser

Att kombinera alla möjliga metoder för att snabbt skörda frukterna är den bästa vägen. Det viktigaste är att fixa stegen ordentligt och kontrollera styrken hos rullarna innan du går upp. Om det är tänkt att samla in aprikoser när du står på en trädgren, välj rätt skor - de ska vara lätta, bekväma och inte hala, ta hand om ett säkerhetsbälte - det sparar dig från eventuella skador.

Dags att plocka aprikoser

När man ska plocka aprikoser, bestämmer varje ägare på egen hand - frukterna varierar mycket i mognadstiden, beroende på sort. Tidiga aprikoser mognar i slutet av juni och början av juli. Naturligtvis beror mycket fortfarande på regionen för tillväxt och väderförhållanden. Ju mer sol aprikosen blir, desto större och sötare blir frukten.

Medium mognad frukt skördas i mitten av juli. De är stora, doftande, perfekta för skörd på vintern och färsk konsumtion. Sena sorter skördas från 25 juli, aprikoser av sena sorter är köttiga, stora.

skördade aprikoser

Beroende på sort kan frukten vara blek eller ljusgul, med en rödaktig fat och nästan orange; det är nästan omöjligt att bestämma mognad efter färg. Skörden av aprikoser börjar när stenen är fritt separerad från massan. Du måste skörda i torrt väder, det är bättre att göra det på en inte för varm dag.

Den bästa plockningstiden är från morgon till 11 eller efter 15-16, när eftermiddagsvärmen avtar.

DIY aprikosplockare

Plastflaskor är utmärkta för fruktfångare, och de använder både små flaskor, 1,5-2 liter, skurna i hälften och vattenbehållare på 5 liter. Den valda flaskan skärs tvärs i hälften, hål borras i halsen. Tratten som erhållits från flaskan placeras tätt på en stolpe och fixeras med självspännande skruvar. Naturligtvis är denna design inte särskilt stark, men det är lätt att ersätta den genom att anpassa en ny flaska till samlaren. För att enkelt bryta av frukterna kan du klippa små kryddnejlikor runt behållarens omkrets med sax.

aprikosplockare

Ibland är en metall- eller plastavfallskorg fäst på stolpen. En ring med en mindre diameter är fäst vid den övre ringen, vars kanter är något skärpta. Denna design gör att du försiktigt kan skära frukt från stjälkar, mogna oskadade frukter faller i korgen.

Viktigt: du bör inte göra en stor fruktplockare - det är obekvämt att skörda i en sådan behållare, aprikoser kan rynka och tappa sin presentation, och det är inte lätt att hålla en tung behållare över huvudet.

Oavsett metod för att skörda aprikoser trädgårdsmästaren måste använda, är det viktigaste att förhindra skörden. Du kan bearbeta aprikoser på olika sätt: det enklaste är att torka saftiga frukter, eftersom torkade aprikoser är väl förvarade och innehåller en enorm mängd vitaminer och andra användbara ämnen. Aprikosdrift, sylt och sylt är andra sätt att bevara skörden och möjligheten att åter känner doften av den sulta sommaren på den kalla vintern, njuta av kompott eller fyllning för pajer, eller kanske bara smutta te med läcker aprikosdrift.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa