Hur man gödslar aprikoser på sommaren, våren och hösten under frukt och efter skörd, hur man gödslar

Aprikoser är soliga och saftiga sommarfrukter som kan odlas i din sommarstuga. Korrekt utfodring med organiska och mineraliska gödningsmedel av aprikoser på sommaren säkerställer ett högt utbyte, gör att du kan njuta av synen av ett ljust fruktbärande träd och skapa inte bara ett gott humör utan också ge dig friska frukter.

Varför behöver du toppklädsel?

När du planterat ett aprikosträd i en sommarstuga, måste du förstå att det för en bra skörd kommer att behöva ytterligare uppmärksamhet.

behöver utfodring

Aprikosen har ett utvecklat rotsystem som sträcker sig djupt in i jorden. Detta gör att trädet kan tolerera torka väl. Men utan riklig vattning och utan rätt mängd mineralgödselmedel kommer marken att tömmas, vilket kommer att leda till brist på spårelement som är nödvändiga för aprikos.

Aprikosen svarar på snabb rot- och bladfoder med vårblomning, ett stort antal fruktäggstockar och god sommaravkastning.

Om du inte matar trädet i rätt tid, kan du märka avvikelser i utvecklingen: utseende av vissnade löv, ett bedövat utseende, torra grenar. I detta fall är det nödvändigt att snabbt ta reda på vilket element aprikosen saknar och kompensera för bristen.

droppgödsel

De viktigaste tecknen på brist är:

 1. Brist på kväve:
 • långsam utveckling, brist på tillväxt;
 • missfärgade blad, vanligtvis gula.
 1. Brist på fosfor:
 • ändra lövets färg till lila;
 • starka blommor;
 • fula växtutseende.
 1. Kaliumbrist:
 • växtens gulhet;
 • torkning av fruktspetsar.

befruktning

Matningsmetoder efter säsonger

Det är viktigt att kunna skilja på säsongsmässiga matningsmetoder. Faktum är att varje säsong kännetecknas av olika perioder med växteutveckling. Och vilken typ av gödselmedel som ska appliceras och hur man gör det korrekt beror på detta.

gräva ett träd

Sommar

På sommaren förbereder aprikoser frukt, frukt äggstockar visas. Under denna period är det särskilt viktigt att gödsla växten och bevattna den rikligt. När allt kommer omkring påverkar bristen på spårelement mycket snabbt fruktens kvalitet.

Den första toppdressningen på sommaren utförs enligt den foliar-metoden, den så kallade "bladdressingen". Effekten av sådan utfodring är kortvarig, därför måste den upprepas efter två till tre veckor. När du använder lösningen är det nödvändigt att se till att arket bearbetas på båda sidor. Det bästa resultatet av sprutning kommer att bli fullständig vätning av bladet, vilket möjliggör bättre absorption av gödningsmedlet, eftersom processen för penetrering av näringslösningen är bättre från botten av bladen.

I början av juni, när myntstora äggstockar dök upp på trädet, utförs sprutning på bladen med en kväveinnehållande lösning, helst på tidigt på morgonen eller kvällen. På en varm dag är det bättre att vägra utfodring på grund av risken att bränna bladen.

Kväve i påsen

Kväve (urea, organiskt material) har en positiv effekt på fruktens tillväxt, men på grund av dess negativa inverkan på fruktens sockerinnehåll och deras säkerhet, bör kvävehalten minskas vid utfodring i juli och uteslutas i augusti.

I juli har aprikosen bildat frukter som har gått in i mogningsfasen. Under frukten reduceras kväve i gödningsmedel och kalium med fosfor tillsätts.

Efter skörd, i augusti, är det nödvändigt att mata aprikosen med mineralgödsel som innehåller fosfor och kalium, till exempel träaska. Samtidigt måste jorden befruktas med kalcium, till exempel krossa och häll krita på marken. Sådan förband behövs för att lägga knopparna i den framtida skörden. Kväve används inte i augusti.

mogna bär

Också på sommaren, om skadedjur hittas, är det tillrådligt att gödsla aprikosen med följande lösning:

 • soda - 2 delar;
 • kopparsulfat - 1 del;
 • borsyra - 0,5 delar.

Dessa ämnen späds ut i 10 liter vatten, tillsätter 10-15 droppar jod och sprayas med aprikos. En sådan lösning mättar inte bara trädet med näringsämnen, utan skyddar också det från de flesta skadedjur.

sodaaska

På våren

På våren bör toppförbandet vara rotat. Denna befruktningsmetod ger aprikosen styrkan till övergång till tillväxt, frodig blomning och bildandet av ett stort antal äggstockar. Det är bättre att mata det med kvävegödselmedel, både i början av våren, och före blomningen och efter blomningen.

På frågan om vad man ska gödsla på våren är det bästa svaret gödningsmedel som urea, kycklingdroppar, saltpeter och uppslamning.

vattna med mineraler

På hösten

Det är viktigt att förstå att höstfodring av fruktträdet syftar till att förbereda aprikosen för vintern och dess framgångsrika övervintring. Det är bättre att mata aprikosen i slutet av september och använda en sammansatt gödselmedel. För att förbereda en blandning på en kvadratmeter mark behöver du:

 • superfosfat - 35 gram;
 • kaliumgödselgödsel - 65 gram;
 • humus - 4 kilogram.

Alla komponenter blandas med varandra, och den resulterande kompositionen införs i jorden nära stammen. Först måste jorden lossas så att komponenterna absorberas bättre.

kaliumgödsel

Efter skörden utför de obligatorisk vitkalkning av stammen och höstskärningen av trädet. Det är nödvändigt att ta bort grenarna som inte bar frukt eftersom de tar bort de näringsämnen som behövs för aprikosen för att förbereda sig för en framgångsrik övervintring och lägga framtida skörd.

Beskärningen börjar med grenar som växer inåt och tjocknar kronan och flyttar sedan till torkade eller trasiga grenar. De återstående grenarna förkortas. Det är viktigt att notera att grenar som bär frukt inom två till tre år kan tas bort, eftersom deras produktivitet ytterligare minskar.

För en bekväm beskärning är alla delar täckta med trädgårdslack eller torkolja. Detta förhindrar att bakterier kommer in i träet.

humus spade

Toppdress i olika åldrar

Aprikosplantor bör matas från två års ålder.

För en ung växt rekommenderas det att använda en lösning av fjäderfägödsel i ett förhållande av 300 gram per 20 liter vatten, med tillsats av torv eller kompost.

För att utfodra mogna träd kan du dessutom förbereda samma lösningar. Den enda skillnaden kommer att vara i deras dosering.

vårträd

Beredning av utfodringslösningar

Kväveinnehållande utfodringslösningar:

 1. Du kan förbereda en lösning från organiskt material om gödsling krävs mitt på sommaren. En lösning av mullein (ruttna gödsel) framställs i ett förhållande av 1 del mullein till 10 delar vatten.Beroende på trädets storlek behöver en ung växt från 0,5 liter, och för en vuxen - upp till 1 liter lösning. Jorden under trädet bör lossas och beredda "vitaminer" hälls.
 2. En lösning av färsk gödsel framställs i ett förhållande mellan 1 del gödsel och 15 delar vatten. Mängden lösning för ett träd: ung - från 0,5 liter och för en vuxen - upp till 1 liter.
 3. Innan du använder humus krävs ingen beredning av lösningen. Jorden lossnar, vattnas rikligt, besprutas med humus och täcks med fuktig jord ovanpå.
 4. Urea-lösning - i andelen 1 matsked urea per hink med vatten, som används för att spraya växten (bladförband).

Kväveinnehållande granuler

Matning med fosfor och kalium:

 1. För snabb tillförsel av fosfor till den förtryckta växten är det nödvändigt att använda azophoska, företrädesvis diammophoska. Häll 0,5 kg Azophoska med varmt vatten (5 liter), rör om tills det är löst. Tappa av den flytande delen för både rot och blad. Det avsatta sedimentet kan återanvändas för att bereda matningslösningen två gånger. Men det är nödvändigt att lösa upp sedimentet med mindre vatten, nämligen att tillsätta 2,5 liter varm vätska.
 2. Superfosfatlösning, för snabb hjälp till växter, beredas en matsked granulat per liter kokande vatten. Används för att spruta den antenniga delen av växten. Slammet kan inte användas och skickas till kompostgropen.
 3. En universell lösning för bladfoder kan framställas av flera mineralgödselmedel: superfosfat - 30 gram, urea - 30 gram, kaliumklorid - 60 gram; Lös upp alla element i 10 liter vatten.

gödningsspecialist

Olika sätt att mata aprikoser på sommaren beaktas. Det måste komma ihåg att ett överskott av mineralgödselgödsel inte kommer att främja växttillväxt och utveckling. Därför är mått bra i allt.

Om rekommendationerna följs kommer välsmakande, hälsosamma, soliga, saftiga frukter - aprikoser växer på tomten. Vid skörden måste man komma ihåg att aprikosfrukterna inte mognar efter att de skördats, så de behöver endast tas bort från trädet när de mognar, börjar med grenarna nedan.

redo att föda

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa