Beskrivning av aprikosvariet Olympus, avkastningsegenskaper och odling

Var blev de först växt aprikoser, det är inte känt exakt. Fruktträdet växte i Kaukasus och Asien under flera årtusenden f.Kr. Stenfruktens frukter kom till Grekland tillsammans med Alexander den Stors soldater och började odlas i trädgårdar. Under denna period skapades många sorter av aprikoser genom korsning, Olympus, som är en av dem, behagar med ett stabilt utbyte. Orange och gul frukt är rika på vitaminer och olika mikroelement. När de används förstärks immunsystemet, sköldkörteln börjar fungera bättre.

Ursprungshistoria

Urvalet av Olympus aprikos utfördes av specialister från Nikitsky Botanical Garden, som ligger nära Jalta. När två varianter av växten korsades på femtiotalet av förra seklet skapades ett kraftfullt träd som ärvde sin kraft från aprikos Hardy, torkmotstånd och söt smak av frukten från Yerevan. Sorten odlas på Krim-halvön. Under transport försämras inte frukterna, förlorar inte sin presentation, förvaras under lång tid, odlas av trädgårdsmästare och sommarinvånare.

aprikos olympus

Beskrivning av sorten

Det höga aprikosträdet Olympus bildar en spridande, rundad krona. Uppfödarna som var engagerade i skapandet av denna stenfruktkultur försökte anpassa sorten till ogynnsamma klimatförhållanden - till sibiriska frost, till frånvaro av regn, skarpa temperaturhopp, till skadedjur.

Olympus är inte rädd för torka, tolererar lätt frost, är motståndskraftig mot vissa patogener av svampsjukdomar, men pollinatorer måste planteras bredvid trädet, som har samma växtsäsong.

variation beskrivning

Fruktfärg

De första frukterna visas vanligtvis på trädet vid 3 års ålder, även om växten blommar tidigare. Mogna frukter är olika:

 • stor storlek;
 • vacker gyllene hud;
 • mild rodnad;
 • form i form av en oval.

Det fasta köttet har en rik orange färg. Ett litet ben kan lätt separeras från det.

fruktfärg

Frukt smak

Äggstocken bildas på förra årets tillväxt och sporrar. En aprikos väger cirka 70 g. Frukterna är rika:

 • organiska syror;
 • vitamin C och pektin;
 • socker och karoten.

Aprikoser gör utmärkta kompott, sylt, både vuxna och barn älskar att äta färskt på dem. Fruktmassan har en behaglig söt syrlig smak, trädgårdsaroma.

frukt smak

Mognande termer

Frukter av sorten Olympus på Krim, i stäppdelen av Ukraina hälls med juice och mognar i juli, det finns år som de skördas i början av månaden, men oftare efter den 15: e.Trädet ger en stabil skörd, men om du noggrant läser beskrivningen av sorten blir det tydligt att du måste beskära det varje år, annars blir frukterna mindre.

Olympus planteras inte bara av sommarinvånare, utan också av bönder, för vilka det är viktigt att aprikoser tål transport väl, inte ruttnar på länge.

Växande funktioner

Ett högt träd rotar normalt, glädjer med frukt i mer än ett dussin år, om du skapar gynnsamma förhållanden för det. Aprikoser älskar solen och värmen, lätt bördig jord, svarar positivt på utfodring.

mognadstid

Att välja en landningsplats

Olympus, som andra sorter och hybrider, kommer inte att växa i låglandet, där smälta och regnvatten samlas, kall luft håller länge. Du måste odla en aprikos på en liten kulle eller i botten av en sluttning. Solens strålar måste träffa trädet hela dagen, och det måste också skyddas från norrvinden.

Du kan inte placera en planta på en plats där nattskydd och stenfrukter odlades. Trädet slår inte rot på sura och leriga jordar. I den första versionen är platsen kalkad, i andra fall utspädes jorden med humus, torv, sand.

odlingsfunktioner

Landning

Det är möjligt att odla Olympus från ett ben endast på Krim och i Ukraina, eftersom det föds upp för detta område. Sommarbeboare och trädgårdsmästare som odlar denna typ av aprikos klipper sticklingarna från de starkaste skotten och lägger dem i vatten där en tillväxtstimulator späds ut.

När du köper färdiga plantor måste du kontrollera om de har dubbla knoppar, vilda är täckta med taggar. Efter att ha grävat ett hål till ett djup av 60 cm, vilket görs i förväg:

 1. Små stenar eller expanderad lera placeras på botten.
 2. Spåret är täckt med torv och jord, vilket lämnar en liten hög på toppen.
 3. Ett träd planteras tidigast tio dagar, när jorden sjunker lite. Rotens hals lämnas ovanför jordytan.
 4. En ung aprikos är bunden till ett stöd.

Efter att ha pressat marken i närbelägna cirkel hälls hinkar med 3 vatten. Organiska ämnen och mineralgödselmedel appliceras vid beredningen av gropen.

ben olympus

Vård

Efter 3-4 år kommer trädet att glädja dig med de första frukterna om du ständigt tar hand om det. Det är nödvändigt att inte vara lat för att beskära grenar, bilda en krona, fukta och lossa marken under en aprikos, mata växten med näringsämnen.

Vattning

Även om Olympus tolererar långvariga torka, mognar saftiga och stora frukter bara när trädet har tillräckligt med fukt. Under de första åren vattnas plantan med varmt vatten, vilket gör grunt spår.

tolererar torka

Förbereder för vintern

Innan det kalla vädret börjar är en ung trädstam lindad med nålar eller starkt material så att harar, möss och andra gnagare inte skadar det. Fallna löv och svärtade frukter rakas upp och bränns.

Aprikoser kan grävas in med jord för vintern, beströda med torv, halm eller sågspån, men detta görs inte i de södra regionerna, eftersom det inte finns några svåra frost där.

Fördelar och nackdelar med sorten

Olympus värderas för sin höga avkastning, utmärkta smak av frukter som kan transporteras över långa avstånd utan att oroa sig för att de kommer att förlora sin presentation. Sorten är lämplig för storskalig odling och sommarstugor. Aprikos är inte rädd för torka, den påverkas sällan av svampar och virus.

Nackdelarna med Olympus inkluderar behovet av årlig beskärning, utan att utföra denna procedur, små frukter mognar.

olika nackdelar

Sjukdomar och förebyggande

Fuktigt och kallt väder främjar aktiveringen av svampar, som, snabbt multiplicerar, skadar inte bara ett träd utan också kan förstöra en hel trädgård. Även om Olympus är resistent mot ett antal sjukdomar, kan växten inte klara sig själv:

 • med grå råtta;
 • cytosporosis;
 • vertikal vissnande.

För att förhindra multiplikation av patogener, rakas, mumifieras frukt, tas bort från platsen och brännas.Tidigt på våren och september besprutas träd med kopparsulfat eller Bordeaux-vätska för att förhindra svampsjukdomar.

plockade bär

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa