Hur man beskär aprikoser på sommaren, våren och hösten och vanliga trädgårdsfel

Träd som nyligen växte bara i söder odlas nu av trädgårdsmästare på mellanlängder. Aprikoser grenar starkt, tjocka grenar utvecklas snabbt, vilket leder till en tjockare krona. Frukterna blir mindre, vilket påverkar avkastningen. Att ta hand om en stenfruktkultur består inte bara i vattning och utfodring, aprikosbeskärning bör utföras regelbundet, vilket bidrar till trädets föryngring, förhindrar tillväxt av skott och förhindrar att grenarna bryter under fruktens vikt.

Välja verktyg för att arbeta med aprikoser

För att bilda en krona, för att förkorta processerna, måste du fylla i lager. Du måste köpa en beskärare, en ympningskniv, en trädgårdssåg och en fil. Det är absolut nödvändigt att ha en bar med verktyg som måste slipas ganska ofta. Abrikosens trä är tätt och starkt, så inventeringen blir snabbt tråkig. Sekatörerna justeras med en mutter som kan dras och släppas.

Innan beskärningen sprids tänderna vid sågen för att rikta dem inåt med den vassa sidan. Innan arbetet påbörjas desinficeras verktyget med ett antiseptiskt medel så att mikrober från en sjuk gren inte kommer in på en frisk växt. Rost på sågen och kniven smutsas med trädgårdsmassa, som rengörs med en whetstone före arbete.

Tidpunkt för beskärning av ett träd

Torkade aprikosskott avlägsnas när som helst. Förkortningen av processerna, bildandet av kronan utförs innan början av öppningen av njurarna. Allt trädgårdsarbete utförs på våren och hösten och slutar med slutet av juice rörelsen. Beskärning utförs inte bara för att föryngra aprikos, kronbildning, utan också för att ta bort frysta skott.

Termofil kultur tål inte alltid kalla vintrar. För att stimulera tillväxten av unga grenar börjar beskärningen också på sommaren.

Vår

När aprikosbarken byter nyans börjar juicen röra sig, sommarbeboarna som har vilat under vintern kommer att ha mycket arbete, eftersom det är dags att beskära: både föryngrande och sanitära. Med ett skarpt verktyg avlägsnas skott som växer in i bagageutrymmet, kronen rengörs, se till att följa lutningen så att sektionerna leder till knoppen. Torra, frysta grenar tas bort, vilket tar bort styrkan från friska grenar.

Det är nödvändigt att bilda en krona på ett fruktträd tills en kon av gröna blad bildas. Blomstringsperioden är inte lämplig för beskärning.

trimmad aprikos

Sommar

En extra äggstock smälter inte från aprikoser, det finns mycket frukt kvar, vilket får grenarna att gå sönder. På ett par år bildas små och stora skelettskott på samma träd. På sommaren finns det två beskärningar. I juni börjar mynningen, vilket bidrar till den snabba tillväxten av löv:

 1. Starka årliga grenar längre än 30 cm förkortas med hälften, svaga grenar med 1/3.
 2. Efter 14-16 dagar finns de starkaste kvar från de nya processerna som har dykt upp.
 3. Trädet bildas i flera nivåer, vilket riktar kronan till önskad position.

Sådan föryngrande beskärning utförs inte varje år, men åtminstone efter 3. Knoppar bildas på unga skott, vilket bidrar till en ökning av frukten under nästa säsong.

När proceduren utförs i augusti har bladen inte tid att växa. Efter beskärning måste aprikosen vattnas eftersom den kräver mycket vatten. Om vädret är torrt, bevattning är omöjligt, rekommenderas inte att förkorta skotten, växten kan bli sjuk.

Höst

Efter skörd görs beskärning för att ta bort skadade och torra grenar. Genom att frigöra aprikosen från svaga skott hjälper de den att överleva vintern, samla styrka nästa år och bildar nya skott.

I mitten av oktober startas tre typer av beskärning:

 • sanitär;
 • föreskrivande;
 • anti-åldring.

Förfarandet gäller dock inte för sena aprikosorter. Långa grenar förkortas med en halv meter, huvudskotten är klämda.

aprikos beskärningsprocess

Ändra tidpunkten för beskärning beroende på tillväxtregion

Klimatet i de södra regionerna skiljer sig markant från väderförhållandena i de centrala regionerna. Även om uppfödare har avlat aprikosvarianter som slår rot och bär frukt i mittbanan, är tidpunkten för beskärning något annorlunda.

I Krasnodar-territoriet, i norra Kaukasus, förkortas skott på träd i februari och mars, medan arbetet i trädgården i Kursk börjar i början av april.

I de södra regionerna fortsätter höstskärningen i november, på mitten av breddegraderna slutar de före 15 oktober, annars kan aprikosen frysa på vintern.

Variationer av former

Unga skott på fruktträd bär frukt rikligt i 3 år. På våren visas en massa äggstockar på dem, men efter en kort period minskar avkastningen, men nya grenar växer för att ersätta dem. Erfaren trädgårdsmästare vet hur man ger aprikoser ett dekorativt utseende. Cypressformen hjälper ägaren till en liten tomt att spara utrymme för att plantera andra grödor. Trädets krona visar sig vara kompakt och inte sprida sig.

Aprikosen, som är formad i form av en palmette, växer som en buske och ser väldigt vacker ut, det är ett nöje att plocka frukterna från den. Detta beskärningsschema är ganska komplicerat, inte alla trädgårdsmästare kommer att kunna behärska processen.

Det enklaste sättet att få trädet att se ut som en boll. Skotten förkortas under det tredje året efter plantering.

aprikos på gården

För höga aprikoser är en glesformad form lämpligare eftersom den hämmar tillväxten. I regioner med kalla vintrar faller mycket snö, skifferformen råder. Låga träd får dem att se ut som en skål:

 1. 4 år efter plantering väljs 3 starka grenar från aprikos, resten förkortas till hampa.
 2. I framtiden är skotten lika så att de har samma längd.
 3. På grenar av skelettypen bildas ytterligare två mindre storlekar, vilket inte ger mer än en halv meter mellan dem.

Reglerande beskärning görs för att ta bort tillväxterna som växer in i bagageutrymmet. Proceduren hjälper till att förbättra belysningen.

Kronbildningsregler

Trots att aprikoser kan se ut som en prydnadsbuske, cypress eller palmette, förtjockas inte kronan på alla dessa fruktträd utan visar sig vara gles på grund av det faktum att det bildas år före början av frukt. Först utförs korrekt beskärning, och sedan tas endast grenarna bort och förkortas så att fruktgrödan lyser väl av solens strålar.

Ungt träd

Efter plantering av aprikoser i öppen mark tills nästa vår växer en central, ganska stark shoot. På hösten, innan kylan kommer, förkortas den med ¼ av dess längd.

Vid 2 år gammal

Trädet fortsätter att utvecklas. En två år gammal aprikos har redan 3 sidogrenar, som var och en är beskärda något under den varma perioden. Denna procedur hjälper den unga växten att inte dö i svår frost och till och med bli starkare på våren.

aprikos beskärningssystem

3 år

Hur länge du behöver vänta på att ett stort antal grenar växer på aprikosen. De bildar en krona i form av en boll. Efter 3 år blir de av med de gamla skotten, eftersom fruktningen under denna period förvärras. Även om äggstocken kommer att visas på trädet kommer det att finnas mindre frukt.

4-5 år

I denna ålder bildas nya grenar på huvudgrenarna på aprikosen. De måste trimmas. Skotten förkortas med 15 cm. Avståndet mellan skotten ökas med 10 centimeter varje år. På den centrala bagageutrymmet halveras långa grenar, korta rör inte.

6-7 år gammal

Vid denna ålder bör trädets krona formas. För en vuxen aprikos räcker det att reglera beskärningen. Det utförs så att trädet inte blir tjockare, är upplyst av solen och trivs med frukt.

Fruktknoppar bildas i en höjd av 30 cm från toppen av unga skott. Efter 3 år ger de inte en gröda, det finns ett behov av att bilda nya bukettgrenar.

Funktioner av anti-aging beskärning

Med felaktig vård och i gamla träd slutar skott att växa, men aprikoser återhämtar sig bra. Det finns flera sätt att föryngra beskärningen för att förlänga frukt.

I den första varianten förkortas grenarna som sträcker sig från skelettet till basen. Detta bidrar till uppkomsten av ett stort antal nya skott. Nästan alla tas bort, och de som växer horisontellt eller ligger i en vinkel på 45 ° är kvar.

I det andra alternativet ska skelettgrenarna exponeras och skäras till ungefär hälften av längden. Detta hjälper till att föryngra aprikosen.

Med den tredje metoden tas huvudskotten helt bort, men först förkortas de från stammen med 30 centimeter. När nya skott kommer ut ur knopparna väljs en, som lämnas som en skelettgren. Flera tjocka skott bör inte skäras samtidigt, annars kan aprikosen bli sjuk. Om processen är framgångsrik ersätts ytterligare en shoot efter tre år.

beskär aprikos med sax

Nödvändig vård efter beskärning

När kronan formas och processerna förkortas måste trädet noggrant sköts. Efter att ha slutfört proceduren fortsätter de till annat viktigt arbete:

 1. Snittplatser är täckta med trädgårdstopp med ett lager på minst 0,5 cm.
 2. Omfattande sår desinficeras med kopparsulfat.
 3. För att aprikosen ska slå rot snabbare appliceras gödselmedel som innehåller fosfor och kväve på stammcirkeln.

Om sektionerna inte bearbetas startar mikrober och anläggningen är sjuk. Du kan skapa din egen kitt med granharts. I en metallbehållare blandas 100 g av detta ämne med 10 gram vax och värms tills massan smälts. Häll i en sked med varm alkohol när den svalnar.

Var som härdar snabbt och stänger sektioner väl kan beredas från andra komponenter. På låg värme måste du smälta 400 g kolofonium, 200 bivax och 110 fett. När blandningen upphettas hälls ett glas linolja, omrörs och sänds till kallt vatten.

Fel under trimningsproceduren

Även om aprikosen anses vara en opretentiös växt, och uppfödare har skapat många hybridvarianter, måste trädet vattnas, matas och kronan bör inte tjockas för att trädet ska glädja skörden av stora frukter. Till och med ett litet misstag kan göra stor skada:

 1. Vid beskärning av skott med en trubbsåg, bildas brister på barken, i vilka mikrober skickas, och grenen börjar ruttna.
 2. När proceduren utförs på senhösten, när temperaturen sjunker avsevärt, läker såren inte längre, och aprikosen dör ofta i svår frost.
 3. Brist på bearbetning av nedskärningar, användningen av icke-desinficerade verktyg är full av infektion av trädet.

beskär aprikos efter år

Du kan inte lämna grenar som sträcker sig från stammen i en vinkel på 30 °, aprikoser slänger inte äggstocken och tunga frukter bryter dem bort. På mitten av latitud rekommenderas det inte att ta beskärning på hösten, träden kanske inte överlever.

Under förfarandet följer vissa trädgårdsmästare inte reglerna, men de måste följas:

 1. Alla grenar som går ner raderas.
 2. Skott över 5 år skärs i 45 ° vinkel.
 3. Kronen måste befrias från processerna riktade till mitten.
 4. De droppande grenarna förkortas till den punkt där grenningen börjar.

Trumlängden lämnas på en höjd av 2 meter. Du kan föryngra en aprikos helt efter tre år, annars är sannolikheten för dess död hög.

Nybörjartagare vet ibland inte att skotten behöver klippas nära knopparna och inte lämna hampa. De hamnar bakterier som orsakar allvarlig sjukdom.

En såg bör användas för att förkorta tjocka grenar, men ett sådant verktyg för tunna grenar är inte lämpligt, en beskärare är avsedd för detta. Skärpunkterna måste rengöras med en vass kniv.

aprikos på hösten

Med en stark förtjockning av kronan är det nödvändigt att ta bort skott som växer från insidan eller riktas nedåt.

På mogna aprikoser måste gamla grenar uttunnas, sjuka måste avskäras. Vissa trädgårdsmästare förkortar först inte svaga skott, men de som inte är korrekt placerade.

Bruttofel innefattar bearbetning av sektioner med gödsel, som inte hade tid att överhettas eller med kemisk färg. Sådana ämnen orsakar träbrännskador, och dessa sår läker inte under lång tid.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa