Beskrivning av Monastyrsky aprikosvariet, odling, plantering och skötsel

Kulturer, som tills nyligen växte bara i söder, har under de senaste åren börjat erövra de mellersta breddegraderna. Aprikoser är älskade av både vuxna och barn. Från söta och saftiga frukter erhålls en välsmakande sylt, kompott och sylt skördas för vintern, färska frukter är rika på vitaminer, mikroelement, organiska syror. Aprikosvarianter Monastyrsky planteras av sommarinvånare, odlas på industriell basis av trädgårdsmästare, trädet rotar väl, efter 3-4 år trivs det med de första mogna frukterna.

Ursprungshistoria

Många uppfödare har arbetat med avelshybrider. På nittiotalet producerade kandidaten för biologiska vetenskaper Larisa Kramarenko, när han korsade aprikoserna Shablovsky och Bereznyakovsky, en ny grödsort som var lämplig för odling i mittbanan, var motståndskraftig mot grå råtta, var inte rädd för frost. Monastyrsky aprikos anpassades till de svåra klimatförhållandena i Moskva-regionen.

avelshybrider

Beskrivning av sorten

Ett högt träd har en bred och vacker krona, har spridande grenar och växer upp till 5 meter i höjd. Ovala stora blad har en rik nyans. Vita blommor visas på ostörda aprikoser, även om gräset ännu inte är grönt.

Sorten Monastyrskiy är inte särskilt picky när det gäller jorden. Träd rotar på leror, grå jord och sandstenar. Frukten mognar på dem:

  • avlång form;
  • med tät citronhud;
  • med en ljus rodnad.

kloster aprikos

Aprikoser har en behaglig fruktig aroma, söt smak och uppskattas för sin kemiska sammansättning. Den saftiga massan innehåller mer än 8% socker, innehåller kalium och organiska syror.

Beskrivningen av sorten indikerade att den var anpassad till förhållandena i Centralregionen. Aprikoser började planteras av sommarinvånare och trädgårdsmästare i Ryazan, Belgorod och Tula. Frukt mognar i början av augusti, i svalt väder mognar de i slutet av månaden.

fruktig arom

Växande funktioner

Även om sorten Monastyrsky anses vara en opretentiös växt, så att frukterna väger ungefär 40 g, och trädet ger en stabil skörd på mittlängd, är det nödvändigt att uppfylla kraven i jordbruksteknik och ta hand om aprikosen.

Urval av plantor

För ett ungt träd måste du gå till en plantskola eller ett trädgårdscentrum eftersom du kan köpa vilt på marknaden, inte sorts aprikos. För en sommarstuga är en planta ympad på en plommon eller teren lämplig. Det kännetecknas av en tjock stam, långsträckt tillväxt. Det är nödvändigt att kontrollera rötternas tillstånd, de bör inte ha sprickor, torkade eller frysta delar. 2-åriga träd rotar väl.

söt smak

Datum och plats

När man flyttar en aprikos till öppen jord beror på regionen där den ska odlas. I söder rotar kulturen bättre på hösten, eftersom frost kommer sent. I de nordliga regionerna är det lämpligt att plantera växten i april innan knopparna har tid att blomstra. Nybörjare bör lyssna på rekommendationerna:

  1. Ett trädhål grävs till ett djup av 80 cm och ungefär samma avstånd i bredden. De gör detta i förväg.
  2. Aprikos känns bättre på ler, grå jord, sandjord.
  3. Rötterna måste beskäras, doppas i en chatterbox, bli av med torkade grenar.

Mullein och humus läggs till marken runt plantan, ask, superfosfat och kaliumgödsel tillsätts, pressas och fuktas. Trädet är bundet till en pinne så att det inte bryts av vinden. Sorten Monastyrsky odlas relativt nyligen, men sommarinvånarna har redan förälskats i smaken av frukt och arom.

flytta aprikos

Trädvård

På mitten av latitud finns aprikoser inte längs vägar och i planteringar, som i söder, där de växer på samma sätt som lönn eller kastanjer. För att ett träd ska glädja sig med en skörd av frukter i Moskva-regionen eller i Bryansk-regionen, är det nödvändigt att ge det med ständig vård, som inkluderar fuktning, lossning av jorden, utfodring och beskärning.

Vattning

Hur ofta man bevattnar beror på vädret, aprikosåldern, djupet till vilket jorden är mättad. För första gången införs 2 hinkar vatten efter plantering i stammcirkeln för att pressa marken. Ett ungt träd vattnas varje vecka, en vuxen - fyra gånger per säsong:

orange bär

  • med tillväxt av skott;
  • under uppkomsten av blommor;
  • före fruktmognad;
  • sen höst.

Med ett överskott av fuktighet ruttnar rötterna, med en brist, bladen visnar, grenarna torkar ut, frukterna blir mindre. För vattna aprikos dropp-, får- eller hålbevattning är bäst.

mognad av frukt

Kronbildning

För att skydda trädet från skadedjur och sjukdomar, för att få maximal avkastning, måste du lära dig att beskära skott. Första gången, 2/3 av längden lämnas från grenarna.

För att solen ska tränga bättre inuti har aprikosen en spridande krona, och den centrala stammen på en tre år gammal plantor är lika. Varje år avlägsnas torkade skott, grenar som inte växer upp, utan ner.

kronbildning

Fortplantning

Aprikosen är hämtad från fröet, men kvalitetsegenskaperna kommer troligtvis inte att motsvara grödessorten eftersom pollinering sker på ett vegetativt sätt. Fröna måste härdas.

En färdig plantor kan köpas i en plantskola eller stratifierade frön kan placeras i en kruka till ett djup av cirka 5 mm. Utvidgad lera eller småsten hälls i botten av behållaren, frönen täcks med jord ovanpå och efter vattning isoleras de med polyeten. På våren transplanteras trädet i öppen mark.

kyrklig frukt

En kultur odlas från sticklingar, och avskärar skott av fyra internoder från en hälsosam kultur. De doppas i en tillväxtstimulator under en halv dag, varefter den skickas till marken på platsen.

Trädet förökas av scion. För detta är skott av friska aprikoser som planteras i samma klimatförhållanden lämpliga. På stammen av rotstocken, som hålls i vatten, skärs en del av barken ut och pressas mot plantan som ympas.

plats på aprikos

Sjukdomar och skadedjur

Monastyrsky, till skillnad från andra kultursorter, smittas sällan med svampar som orsakar grå råtta. Emellertid är denna aprikos också mottaglig för cytosporos, där blommor och blad får en brun nyans och torkar ut, knölar förekommer på grenarnas yta.

Trädet är sjukt med perforerad fläck, när frukterna lider och smuldrar, och problemet börjar med bildandet av små fläckar.

smittas av svampar

För förebyggande avlägsnas torkade delar av växten, platserna för skärningarna täcks med trädgårdslack. Tröga blad och svärtade äggstockar samlas. På våren sprayas aprikoser med produkter som innehåller koppar. När sjukdomar påverkas behandlas träd med fungicider.

Kulturen lider av mal, vars larver äter äggstocken. I växterns bark övervintrar bladmaskarna, som livnär sig på knopparna. Bladlöss dricker juicen från trädets gröna delar. För att förstöra skadedjur används både folkrättsmedel och insektsmedel.

fruktkultur

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa