Är det möjligt att äta aprikos gropar, användbara egenskaper och skada, kontraindikationer

Många, utan att veta, efter att ha ätit aprikoser, kastar fruktens frön och berövar sig en värdefull och användbar produkt. Spannarnas unika egenskaper erkändes i forntida tider av kinesiska läkare, som i stor utsträckning använde frukter för medicinska och kosmetiska ändamål. För att få önskad effekt är det viktigt att veta om fördelarna och skadorna med aprikoskärnor.

Benets kemiska sammansättning

Aprikoskärnornas fördelaktiga egenskaper beror på kärnornas unika sammansättning. Kalorihalten på 100 g av produkten är 520 kcal. Nötter innehåller:

 • flera typer av syror som är användbara för kroppen som har en gynnsam effekt på människans inre organ;
 • vitaminer i grupp A, B, PP;
 • en stor mängd mineraler;
 • fosfolipider;
 • tokoferol.

 benkomposition

Amygdalin som finns i benen tillhör gruppen anticancermedel. På grund av den stora mängden antioxidanter används nötter ofta i kosmetika och i recept mot anti-aging mask. Användningen av spannmål kan snabbt återställa bristen på kalium, magnesium, fosfor. På grund av det höga järninnehållet kan produkten normalisera halten av hemoglobin och har en positiv effekt på cirkulationssystemet.

Aprikoskärnor innehåller en hög koncentration av hydrocyansyra, så de måste tas med hänsyn till säkerhetsåtgärder och inte överskrida den tillåtna mängden.

aprikos gropar

Fördelarna och skadorna på frön. Tillåtet pris per dag

Aprikosgropar används inom olika områden inom medicin, matlagning och kosmetologi. Nötter används ofta i recept för alternativ terapi som en komponent för beredning av läkemedel. Följande egenskaper tillskrivs korn:

 • antiinflammatoriska;
 • antiseptisk;
 • immunstimulerande;
 • anti-cancer;
 • anthelmintisk;
 • regenerering.

Produktens fördelaktiga egenskaper kan ogiltigförklaras om den tillåtna normen för användning av nötter per dag överskrids, eftersom det är möjligt att få förgiftning med hydrocyansyra. Personens ålder och vikt beaktas när gränsen fastställs. Den allmänt accepterade regeln för att beräkna normen för en vuxen är iakttagandet av förhållandet - 1 aprikosfrö för varje 5 kg människovikt.

nytta och skada

För kvinnor

För kvinnor har ätande tillräckligt med aprikoskärnor en god effekt på hälsan, eftersom nötter innehåller mycket fettsyror. De tillåter att bromsa åldringsprocessen, hjälper till att återställa hormonnivåerna och normalisera kroppens skyddande egenskaper.

Tack vare det höga halten oljor, vitaminer och mineraler har det en positiv effekt på hela kroppen.

Antalet frön upp till 10 stycken anses vara normen för kvinnor. Spannmål tas inte bara internt. De används för att göra masker för ansiktet och kroppen, och med olja återställer de hårets struktur och glans. Gravida kvinnor och kvinnor under amning rekommenderas inte att konsumera korn, eftersom aprikos anses vara ett starkt allergen.

tillräcklig användning

För män

För mäns kropp är fördelarna förknippade med det höga halten fett och protein i aprikosnötter, därför ingår produkten ofta i kosten för idrottare och de som vill gå upp i vikt. I sin sammansättning är 29% oljesyra, som anses vara en unik energikälla, och när de konsumeras absorberas lipider bättre.

Intag av korn rekommenderas för dem vars arbete kräver stora fysiska kostnader. Vuxna kan äta 20 till 40 korn om dagen. Med regelbunden konsumtion, på grund av innehållet av linolsyra i korn, sjunker kolesterolnivån i kroppen, vilket bidrar till normaliseringen av hjärtmuskelns arbete.

energikälla

För barn

På grund av den höga halten hydrocyansyra hos ett litet barn rekommenderas det inte att ge ett barn mer än 1 ben. Man tror att du kan ge lika många korn som barnet är år gammalt. Värmebehandling av produkten gör det möjligt att minska halten av ett farligt ämne i nötter.

hydrocyansyra

För vilka sjukdomar rekommenderas det att använda

Listan över sjukdomar där det rekommenderas att äta korn är ganska bred. De används råa och som en ingrediens i beredningen av läkemedel. För att få fördelar för kroppen, överskrid inte normen för nötter.

Korninfusioner för epilepsi

I kampen mot epilepsi används aprikosjuice, som konsumeras med 0,5 liter per dag. Nukleoli hjälper till att öka kroppens motståndskraft mot sjukdomar av olika slag, för att öka effektiviteten i alla inre organ. Kursinspelning ska vara 30 dagar, varefter de tar en paus.

Med hot om krampaktiga förhållanden bereds en avkok för oral administrering. För att göra detta, ta 8 tsk. aprikoskärnor, häll 200 ml varmt vatten över dem i 4 timmar. Verktyget tas 3 gånger om dagen före måltider, 65 ml.

infusioner för epilepsi

Mottagning av råa kärnor i onkologi

Aprikosfröns medicinska egenskaper utvisas ofta som ett anticancermedel. Samtidigt finns det ingen officiell bekräftelse och vetenskaplig forskning när det gäller effektiviteten i kampen mot ben med maligna tumörer.

Men idag finns en sådan komponent i sammansättningen av många kosttillskott och tillsatser som används för mat mot cancer. Alternativ medicin rekommenderar att man äter 40 g aprikoskärnor och delar upp den angivna mängden i 3 doser. Behandlingsförloppet är 1,5 veckor, varefter de tar en paus.

kärnor i onkologi

Avkok för konjunktivit

Vid konjunktivit används ett avkok baserat på aprikosgrovor som appliceras på ögonområdet i form av lotioner i 15 minuter. För att förbereda det, ta 3 tsk. aprikoskärnor och häll 100 ml kokande vatten i 4 timmar.

avkok för konjunktivit

Används vid inflammatoriska lungsjukdomar

Aprikoskärnor anses vara ett unikt botemedel för behandling av luftvägssjukdomar. Användningen av en sådan produkt främjar utsläpp av slem, därför används nötter ofta för bronkit och kikhoste. För att bli av med hosta i kosten dagligen inkluderar 1 msk. l. hackade nötter.

Under perioden med försvagning av kroppen används nötter som ett starkt immunstimulerande medel, och på grund av det höga innehållet av vitaminer och mineraler ingår de ofta i kosten för patienter. För att bekämpa avitaminos blandas 20 g korn med 4 msk. l. honung och krossad plest, konsumeras denna blandning på tom mage dagligen i 1 tsk.

Aprikoskärnor för luftvägssjukdomar kan ätas färskt eller avkok med medicinska örter kan beredas. För deras beredning, den mest effektiva användningen av timjan, kamomillblommor och lövfötter. Gnuggling med sådana infusioner löser problemet med ont i halsen, som ofta följer förkylningar.

infusion i ett glas

För ledvärk

För att förbereda gnidning för ben och leder, förbered en produkt från 500 ml vodka och 1 glas krossade korn. Tinkturen avlägsnas i 3 veckor, varefter den används enligt anvisningarna.

Med arytmi

Om hjärtfrekvensen är instabil rekommenderas att du tar aprikosbaserade teer. För att rengöra och normalisera blodkompositionen rekommenderas att du tar 1 tsk på tom mage. nötter brända till aska. För att göra ett läkemedel måste du:

benrensning

 • hacka 0,5 kg citron på ett rivjärn;
 • tillsätt 20 aprikoskärnor;
 • häll 0,5 liter flytande honung;
 • rör om och hålla i 3 dagar på en sval plats.

Ett sådant botemedel tas på morgonen och kvällen för 1 msk. l.

Mot helminths

Aprikoskärnor anses vara ett utmärkt botemedel mot maskar. För dessa ändamål konsumeras de färska på tom mage. Komponenterna i nötter har en deprimerande effekt på patogena mikroorganismer, därför bidrar de till normalisering av mikroflora vid dysbios.

tillsätt korn

Befintliga kontraindikationer för oral administrering

Endast högkvalitativa aprikosfrön är lämpliga för mat. Spannmål med förlängd hållbarhet som har en harsk smak bör inte konsumeras... När man beslutar om man ska äta och äta nötter är det nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av vissa sjukdomar. Kan inte ingå i kosten för följande patologier:

diabetes

 • diabetes;
 • akut fas av leversjukdom;
 • störningar i det endokrina systemets arbete;
 • problem med matsmältningssystemets funktion;
 • intolerans mot aprikosnötter;
 • graviditetstillståndet.

Överdriven konsumtion av aprikoskärnor är fylld med hydrocyansyraförgiftning. Den maximala koncentrationen av ämnet observeras efter 5 timmar från administreringstillfället. Samtidigt upplever en person en svår huvudvärk, han är illamående och lider av spasmer, smärta i buken kan observeras. Vid svår förgiftning börjar kramper och hjärtsvikt kan provoceras.

matsmältningssystemet

Användning av nötter i kosmetologi och matlagning

Aprikosnötter fann sin tillämpning inom kosmetologin redan på 1500-talet, då kostnaden för en sådan produkt var jämförbar med priset på guld. Idag kan olja ofta ses i schampon, krämer, masker och annan kosmetika. Det används som en komponent som närar huden perfekt, ger den elasticitet, främjar snabbare läkning av sår och förhindrar åldrande.

Oljans förmåga att lägga sig i ett tunt lager leder till att tillgången på luft till cellerna inte blockeras. För hår blir en sådan komponent "uppfriskande", eftersom de får glans, silkiness och volym.

Om du vill använda kraften från aprikoskärnor kan du använda följande recept:

nötter i kosmetologi

 • rengöringsmask - havregryn och mjölk blandas i ett förhållande på 1: 1, efter 5 minuter tillsätts 1 tsk. smör och honung;
 • fuktighetskräm - 1 äggula i kombination med 1 tsk. oljor applicerade på ansikte eller kropp i 30 minuter;
 • för hår - 1 msk. l. aprikosolja och 2 droppar lavendel appliceras på håret i 30 minuter, varefter de tvättas.

Idag är det vanligt att lägga korn till konfekt- och mjölprodukter.Bitter nötter är oftare använt mark för att skapa en unik nötig smak. Solrosfrön används för att göra glass, desserter, jäsade mjölkprodukter. Marmelad med aprikosgropar anses vara en av de bästa delikatesserna. Olja används praktiskt taget inte i matlagning.

bitter nötter

Hur och hur mycket lagras aprikosfrön

Du kan lagra aprikosgrovor hela eller skalade. Det första alternativet låter dig förlänga hållbarheten för nötter och bidrar till bättre bevarande av deras fördelaktiga egenskaper. Rekommenderad varaktighet är 1 år.

Med tiden ökar halten hydrocyansyra i produkten och den blir oanvändbar. Det är ganska lätt att känna igen bortskämda frön eftersom de får en bitter smak. Det är korrekt att hålla kornen i en lufttät behållare ur solstrålarna.

aprikosfrön

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa