Beskrivning av de bästa sorterna av kolonnaprikos Prince Mart, Zvezdny, regler för plantering och vård

Under förhållandena med en kort sommar och kalla vintrar odlade trädgårdsmästare inte termofila grödor, eftersom de frös ut, och om de slog rot, äggstocken smuldrade på våren fanns det nästan aldrig frukt, och de som mogna visade sig vara små och smaklösa. Uppfödare arbetade med avelshybrider av södra växter som kunde odlas i mittbanan. Resultatet av deras arbete var skapandet av en columnar aprikos, som snabbt ersatte de vanliga variationerna av termofil kultur och började växa i trädgårdar och i förortsområden, glädjande med doftande frukter.

Beskrivning, externa funktioner

Trädet i den nya aprikosvariet har en intressant kolonnliknande form. Korta grenar sträcker sig från den raka stammen, vars längd inte överstiger 20 cm. I söder når växten 3 meter i höjd, i mittfältet är träden något lägre. Vita eller rosa knoppar blommar på dem tidigt på våren - slutet av mars eller april. Bladen, oavsett form, pekas uppåt.

På sidogrenarna mognar orange, röda eller gula aprikoser. Fruktens vikt beror på sorten, på odlingsförhållandena och vård, i genomsnitt väger den 20 g, enskilda prover når 80 eller till och med 100 gram, men det finns också mycket små bär. Sommarborna planerar gärna kolumnerade aprikoser, eftersom ett träd inte behöver mer än en kvadratmeter yta för tillväxt och frukt. Fördelarna med sorter inkluderar:

 1. Förmågan att bevara frukt för vintern.
 2. Bra avkastning.
 3. Växtens intressanta utseende.

Frukter visas under det tredje året, det är enkelt och bekvämt att plocka bort dem. Columnar aprikoser är immun mot många trädsjukdomar. Men inte alla sommarinvånare vet hur man bildar en krona, att växten måste skäras varje år, utan detta utvecklas kulturen inte normalt, få frukter mognar.

columnar aprikos

De bästa sorterna av kolonnaprikos

Forskare slutade inte med att bara föda upp en hybrid av en trädgårdskultur, utan skapade flera sorter som skiljer sig åt mogningstid, färg och vikt av frukter, den rekommenderade regionen för odling. De bästa sorterna av aprikoser för mittbanan bör väljas bland de kolonnträd som inte är rädda för kalla vintrar, lätt belägna i ett litet område.

För att inte ta platsen för pollinerande växter måste du plantera självfruktiga hybrider. Perfekt för Moskva-regionen:

 1. Guld;
 2. Stjärna;
 3. Solig.

columnar aprikos

Frukten av sorten Prince Mart mognar i slutet av juli och är redan bundna på två år gamla träd. Aprikos tål svår frost, lider sällan av sjukdomar, kräver inte ytterligare pollination.Med tre eller fyra växter kommer familjen att ha tillräckligt med frukt att äta och bevara för vintern. I de nordliga regionerna kan sorten planteras i växthus, eftersom trädet knappt är 2 meter högt. De ljusa orange frukterna väger cirka 60 g.

Sommarbeboare och trädgårdsmästare i Moskva-regionen är glada att odla självfruktbar Zvezdny aprikos, vilket glädjer sig med utbytet.

Även om frukten mognar sent, avlägsnas en hel hink med saftiga och söta frukter från en kompakt växt, olika i:

 • gul i färg;
 • massa med en trevlig arom;
 • tunn hud;
 • som väger cirka 80 gram.

columnar aprikos

Guldträd som är mer än 2 meter höga dör inte vid 33-34 ° С frost. I augusti mognar aprikoser med en ovanlig rosa färg.Den produktiva sorten Sunny odlas på medeltida breddegrader. Den tolererar låga temperaturer, fryser inte vid minus 35 grader. Gyllene frukter mognar i augusti, väger upp till 60 gram, men pollinerande växter måste planteras bredvid aprikosen.

Trädets höjd är cirka 2,5 m, men upp till 1,5 hinkar frukt samlas in från det. Sunny slår rot i delvis skugga, men utbytet på en sådan plats sjunker avsevärt. I Kuban, där det finns ett bördigt klimat och bördig jord, odlas alla slags stenfrukter.

Funktioner för att plantera kolonnaprikoser

Både aprikoser och hybrider uppfödda genom urval är krävande för ljus, älskar solen. I frånvaro av sådana förhållanden, om frukter ställs in, i små mängder, och smaken försämras kraftigt. Träd blommar väldigt dåligt i skuggan.

columnar aprikos

Du behöver inte mycket utrymme för en columnar aprikos, så du kan alltid hitta ett litet område där den kalla vinden inte faller, det finns inga drag. Det är inte svårt att plantera ett träd mellan byggnader på ett avstånd av 20-15 centimeter från dem, men så att ingen skugga faller på det. Aprikoser ska inte placeras i ett lågland, där både smälta och regnvatten stagnerar, sval och fuktig luft samlas. Trädet kommer att vara bekvämt om du hittar en plats för det vid foten av en mild sluttning.

I de södra regionerna genomförs plantering av en kolonnaprikos i öppen mark i oktober och april. På hösten lyckas han slå rot och bli starkare innan det kalla vädret, som kommer inte tidigare än december. I mittfältet planteras träd endast på sen vår eller under den första sommarmånaden, eftersom frost inte är ovanligt här, och när de kommer kan det hydrometeorologiska centret inte förutse.

Aprikoser utvecklas dåligt, blir ofta sjuka på den plats där de brukade växa:

 1. tomater och paprika;
 2. hallon och jordgubbar;
 3. potatis och aubergine.

columnar aprikos

Sådana grödor attackeras med helikopter, de infekterar fruktträd med svampar. Det är mycket svårt att hantera patogenen. Aprikosplantor, bäst av alla två år gamla, placeras på ett avstånd av 80 cm-1 m, vilket lämnar åtminstone en meter mellan raderna.Träd rotar väl på lös jord, genomtränglig för fukt, växer på ler, grå jord och svart jord.

Det är tillrådligt att köpa plantor i speciella plantskolor som finns i deras område, eftersom aprikoserna som säljs i dem är anpassade till detta klimat. Trädets höjd bör vara inom en meter. Det är nödvändigt att kontrollera om rötterna är böjda, om plantornas bark är frisk, om det finns ett spår av ympning. Du bör inte köpa aprikos som är odlad från en sten.

plantering aprikos

Trädhålet förbereds på hösten. Både dess djup och bredd bör ligga inom 60-70 cm. För att förhindra att vattnet surras hälls expanderad lera eller fin krossad sten på botten med ett skikt av 40 mm, varefter träaska eller mineralgödsel i form av urea, superfosfat eller kaliumnitrat tillsätts.

Det översta jordskiktet blandas med humus och sand, läggs på botten av gropen, bredvid ett stöd för trädet är installerat och täckt, och på våren:

 1. En fördjupning görs i vilken aprikosen planteras vertikalt.
 2. Jorden hälls och tampas och lämnar rothalsen cirka 5 cm över ytan.
 3. En fjäder görs längs stammcirkeln, bestränkt med torv eller halm.
 4. Trädet är fäst på stödet, hällt med 2 hinkar varmt vatten.

planterade aprikoser

För att kolonnväxten ska slå rot snabbare, dras rötterna i en lösning av kaliumpermanganat eller ett biostimuleringsmedel, varefter de förkortas något och doppas i en chatterbox av lera och gödsel.

Vård

För en kolumner aprikos att behaga med saftiga frukter, är det inte tillräckligt med att plantera i tid. Trädet måste ständigt tas om hand.

vattna aprikoser

Vård inkluderar:

 • toppdressing;
 • vattning;
 • förebyggande behandling;
 • beskärning;
 • förberedelse för vintern.

Gödselmedel appliceras varje månad från vår till höst. Kycklingdroppar är lämpliga som ekologiska ämnen, 1 kg av ämnet tas för 3 hinkar vatten. Aprikos behöver kalium, fosfor, kväve. Kulturen tolererar torka normalt och dör när fukt stagnerar. Du måste vattna trädet inte mer än en gång varannan vecka, såvida det naturligtvis inte finns en stark värme, sprinklersystemet är bäst lämpat. I sin frånvaro hälls upp till 5 hinkar vatten under aprikosen.

vattna aprikoser

Innan det kalla vädret börjar de också rikligt fukta jorden i stammcirkeln. Jorden måste lösgöras försiktigt för att inte röra rötterna som ligger nära ytan. Columnar aprikos bearbetas med kopparsulfat tidigt på våren och efter att äggstocken har bildats. Trädets bagageutrymme är lindad med tätt material så att harar inte gnagar det, marken under växten är böjd med ett tjockt lager hö, sågspån och humus.

beskärning

Efter bildandet av kronan, och detta måste göras, annars kommer trädet inte att bära frukt bra, varje år förkortas skotten så att deras längd inte överstiger 20 cm, och åtminstone 3 knoppar kvar på varje. Torkade grenar och de som äggstocken inte längre formar tas nödvändigtvis bort. Columnar aprikos beskärning görs i mars och oktober.

beskär aprikoser

Bekämpa sjukdom

Stenfrukter påverkas av fruktrötning, vilket inträffar när den ascomycete svampen multiplicerar. Blommor faller från trädet, äggstocken visnar, grenar och blad torkar upp. Kolonformade aprikoser lider också av monilios, kulturen lider av perforerad fläck, vilket underlättas av regnigt och fuktigt väder.

Att spruta växter med en lösning av kopparsulfat, Bordeaux-vätska, borttagning av torkade stjälkar, mumifierade frukter, svarta blad, påverkad bark, gräva upp nära-stamcirklar hjälper till att förhindra aktivering av svampar. Träd bearbetas tidigt på våren, när knopparna ännu inte har vaknat och upprepas efter bildandet av äggstocken.

Sjuka aprikoser sprayad med fungicider. De mest effektiva bland dem är Signum, Horus, Malkin, Kuproksat.

Sår och sprickor som har uppträtt på skott och badstammar rengörs och tar ett par centimeter friskt trä. Därefter desinficeras de skadade fläckarna med kopparsulfat, kaliumpermanganatlösning eller Fundazol, täckt med Ranetpasta eller trädgårdsvar. För att aprikoserna ska utvecklas bättre, skada mindre, är det nödvändigt att plantera sorter som är anpassade till vissa klimatförhållanden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa