Hur man planterar aprikos från en sten i landet i det fria fältet, växer och tar hand om det

Aprikos är ett träd som är känt för sin produktivitet, smak av frukt, opretentiös vård. Det är därför ägarna försöker tilldela en tomt för ett träd även i en liten trädgård. Det är inte nödvändigt att köpa plantor, om du i förväg räknar ut hur man odlar en aprikos från en sten och i de grundläggande reglerna för jordbruksteknik är det fullt möjligt att få högkvalitativt plantmaterial.

Vilka aprikosgropar är lämpliga för plantering

Det tros att träd som odlas från frön sällan behåller sina moderens egenskaper, även om många trädgårdsmästare i praktiken har funnit att detta inte är fallet. Det är därför vi rekommenderar att när man planerar att sprida en kultur med frön, uppmärksamma fruktens smak. Aprikoser bör vara stora, söta, med saftig, aromatisk massa. Du måste också kontrollera smaken på frönens kärnor - det bör inte vara för uppenbar bitterhet. Du måste också först bestämma vilken sort som är att föredra för regionen. I svala områden är det bättre att odla en tidig aprikos, i varma områden - mitten eller till och med sen mognad.

När du planerar odlingen av ett träd från frön, rekommenderas det att först kontrollera plantmaterialets kvalitet:

 1. Häll varmt vatten i behållaren.
 2. Doppa frön i vätskan.
 3. Ta bort frön som flyter på ytan, de är olämpliga för växande material av låg kvalitet kommer inte att gro.

Använd endast färska frön för plantering. Även när den lagras ordentligt i ett svalt rum, reduceras spiringen avsevärt på bara ett år.

När man planterar aprikoser

Den optimala tidpunkten för att plantera aprikosfrön är höst, vår, men även på sommaren testar trädgårdsmästare att experimentera växtfrön som snabbt växer. Oavsett när exakt planteringsmaterialet kommer att skickas till marken måste du förbereda utsäde för plantering. Tills det fryser (inte passerar lagret av stratifiering), bör man inte förvänta sig utseendet på groddar.

aprikoskärna

Det rekommenderas att frysa plantmaterial ordentligt under naturliga förhållanden, men innan våren eller sommaren planterar, måste du skicka frön till frysen.Hösten plantering är enklare - bara skicka frön i marken så att groddar visas med ankomsten av värme.

På våren

På våren rekommenderas att spira plantmaterial i det öppna fältet. Det är viktigt att ta hand om en lämplig plats i förväg - välj ett soligt område utan drag.

Transplantera växter planterade efter vintern är endast möjliga nästa vår, under sommaren rekommenderas att man utför normal vård.

Skicka frön för stratifiering 2-3 månader före plantering. Använd en frys för detta - den låga temperaturen garanterar hög spiring. Om det inte finns någon tid kvar för att frysa, rekommenderas det att använda en akutmetod - blötlägg benen i isvatten i 2-3 dagar. Byt vätskan med isbitar regelbundet.

aprikoskärna

På hösten

Växter som erhållits från frön som planteras på hösten är resistenta mot svåra klimatförhållanden och sjukdomar, men när det gäller groddar är de betydligt underlägsen än vårplanteringsmaterial. Frön skickas till den öppna marken strax före frosten - från de sista dagarna av oktober tills snön faller.

Inte ett hinder för att plantera plantmaterial, även frysning. Det viktigaste är att göra spår i förväg och fylla på jord, med vilken man kan strö frönen senare.

Om landningsmönstret

Det är bättre att plantera aprikosfrön i långa furer. Avståndet mellan raderna är inte mindre än en halv meter, vilket gör det möjligt att vattna, lossa marken och applicera toppförband utan risk för att skada känsliga träd. Planteringsdjup - upp till 7 cm.

plantering aprikoser

Lämna ett litet avstånd mellan frönna - 20-30 cm, vilket rekommenderas att minska om det finns tvivel om kvaliteten på plantningsmaterialet. Det är bättre att gröda frönen först och sedan tunna ut.

Rekommenderad jordkomposition

Framgången med att odla ett aprikosträd beror till stor del på rätt jord. Jorden ska vara lätt, ge syreåtkomst. Om marken på platsen är tung är det bättre att köpa ett färdigt underlag för plantor eller blanda en speciell sammansättning:

 • 3 delar trädgårdsjord;
 • del av grov sand;
 • 2 gräsmattor;
 • del av träaska;
 • 2 delar torv;
 • del av leran.

Det rekommenderas att tillsätta lite saltpeter (inte mer än en handfull för 10 liter jordblandning). Blanda noggrant - komponenterna måste vara jämnt fördelade. Samma jordkomposition rekommenderas att användas vid transplantation av plantor.

aprikosplantor

Var noga med att lägga ett dräneringsskikt - fin grus, småsten, krossad tegel. Lägg den beredda jordblandningen i fåran, ordna frön försiktigt, strö över ett lager jord. Vi rekommenderar att du använder mulch (torv, kompost), vilket inte kommer att oroa dig för att torka ut jorden.

Optimal planteringsplats

För att plantera unga växter i landet rekommenderas det att välja ett mysigt hörn utan drag. Se till att vindkasten inte skadar träden - sätt ett staket eller välj en plats nära uthus. Aprikoser är en termofil gröda, så det rekommenderas att du väljer en solig plats för att plantera dem. Lätt delvis skugga är också tillåten, men det finns en risk att träden blir för långsträckta.

Oönskad stadsdel

Kompatibilitet med andra fruktträd spelar också en viktig roll. Det rekommenderas inte att plantera aprikoser nära stora grödor - äpplen, päron, nötter. De breda kronorna på angränsande växter förhindrar tillgång till solljus, frisk luft, vilket orsakar sjukdomar och dålig frukt.

planterad aprikos

På tomten är körsbär och plommon de mest rekommenderade grannarna för aprikoser. Kulturen känns bra nära buskar - vinbär, hallon.

Plantadjup för planta

Det är bättre att förbereda en planteringsgrop för aprikos i förväg. Den rekommenderade diametern är minst 70 cm. Djupet är upp till en halv meter. Se till att lägga ett dräneringsskikt.

Grundläggande regler för plantering av växter:

 • lägg beredd näringsjord (10 cm) på dräneringsskiktet;
 • häll en låg hög för att placera rotprocesserna;
 • strö över jord, lätt tampa;
 • lägga ett mulchlager;
 • göra riklig vattning.

plantering aprikos

Det är viktigt att omedelbart binda plantan till ett stöd, vilket gör att du inte oroa dig för vindstöt.

På vilket avstånd att plantera

Vid beräkning av avståndet mellan plantor rekommenderas att man tar hänsyn till aprikosvariet. Vissa företrädare för denna kultur växer upp till 15 m med en kronradie på mer än 4 m. Växter bör inte planteras för nära varandra eller andra fruktträd - följaktligen hotar sådan försummelse i reglerna för jordbruksteknik dålig frukt.

Det rekommenderade avståndet mellan aprikoser är minst 5 m. Du kan använda en schacktavla plantering - lämna 5 m mellan raderna.

Skötsel efter plantering av en planta

Oavsett grödan är återplantering stressande för växten. Därför bör avsevärda uppmärksamhet ägnas åt plantor för att säkerställa att vattning sker i rätt tid, införande av näringsämnen och beskärning. Inspektera regelbundet träd och kontrollera om skadedjur - insekter kan förstöra unga växter.

ung aprikos

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Det enklaste sättet att skydda växter är att vidta förebyggande åtgärder i tid. Avlägsna regelbundet torra, skadade eller sjuka grenar, samla insekter. Det är absolut nödvändigt att förebygga sprutning av plantor med Bordeaux-blandning och kopparsulfat. Det rekommenderas att man inte glömmer bortkalkning med slakad kalk.

Lossa jorden bör utföras minst en gång i månaden, ogräs tar en hel del användbara ämnen från jorden, vilket omedelbart kommer att påverka tillväxten och utvecklingen av kulturen.

Trädbildning

Som de flesta fruktgrödor kräver aprikos kronbildning. Det rekommenderas att börja beskära 1-2 år efter plantering på en permanent plats. Vanligtvis förkortas huvudstammen, avståndet från markytan till skärpunkten är 75-80 cm.

Efter bildandet av kronan trimmas skelettskott. Lämna den centrala grenen, förkorta den med cirka en tredjedel.Ta också bort skott som växer regelbundet från en punkt - det rekommenderas att bara lämna 1-2 grenar.

ta bort grenar

Fertilizer

Till att börja med har aprikosen tillräckligt med näringsämnen som introducerades under plantering. Om jordblandningen inte användes rekommenderas att du lägger mulch (blanda kompost med superfosfat, kaliumförband). För att förbättra blomningen och mer aktiv fruktning rekommenderas det att spruta med en kvävekomposition på hösten. Bered lösningen med en mängd av 100 g kvävegödselmedel per 10 liter vatten.

Vattning

Vattna aprikoser bör utföras i torrt väder, men inte alltför ofta - träden är rädda för vattendrag. Hastigheten för en planta är upp till 10 liter vätska. Det rekommenderas att förlossa jorden, detta gör att fukt tränger igenom till ett större djup.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att vattna tre gånger - vid blomningen, när äggstocken visas, två veckor före mogningen av aprikoser. Använd endast varm vätska, åldrad i flera timmar under solen.

vattna aprikoser

Vinter aprikosvård

Aprikosrotssystemet tål även svår frost, men det är bättre att isolera unga träd för vintern. Det är lätt att göra detta - bygg en liten grenhytt runt stammen, linda den med folie, lägg grangrenar. Det är lättare att skydda äldre träd från frost - lindra bara huvudstammen med säckväv eller halm. Täck zonen nära stammen med ett tjockt skikt av bark, täck med snö på vintern.

Ympning av ett träd odlat från en sten

Spendera ympning av aprikoser, som är odlade från frön, är inte nödvändiga - det händer ofta att även utan denna operation börjar trädet aktivt bära frukt efter några år. Den optimala tidpunkten för ympning är tidig vår, knopparna bör vara i vila. Det är bättre att förbereda transplantatet i förväg - även på hösten.

Förvara på en sval plats - källare, kylskåp. Ympningsmetoden som rekommenderas för unga plantor är kopulation. Gör långa snitt (upp till 3 cm). När du har anslutit sektionerna, fixera inokulationsplatsen ordentligt.

plantor aprikoser

Kommer en aprikos odlad från en stenbjörn frukt?

Aprikoser som odlas från frön skiljer sig inte i frukt från ympade växter, även om de första frukterna kommer att visas 2-3 år senare än i odlade sorter. Vattna trädet rikligt under mognad, annars finns det risk för att växten inte klarar fruktens vikt. Efter fruktning rekommenderas det att säkerställa hur mycket trädet har upprepat sina moderens egenskaper. Om aprikoserna inte skiljer sig åt i storlek eller smak, måste du vaccinera.

Nyanserna och tidpunkten för plantering i enlighet med klimatförhållandena

Mycket i aprikosodling beror på klimatförhållanden. Ju varmare regionen, desto högre möjlighet att få fullväxta växter från frön, för att uppnå en god skörd, inte att uppmärksamma skyddsrum för vintern.

plantor aprikoser

Plantera aprikoser i centrala Ryssland

Odling av kultur i regioner med måttliga klimatförhållanden kommer inte att vara svårt. Plantera plantor bör utföras på våren (april, maj) eller i mitten av hösten (oktober). Det är viktigt att täcka växter för vintern - använd säckväv, grangrenar, snö.

Plantera aprikoser i Vitryssland

Vitrysslands tempererade klimat gör det möjligt att plantera plantor på tidig vår eller mitt på hösten. Liksom i Rysslands regioner, som inte skiljer sig åt i låga, hårda temperaturer, måste du använda ett skydd för vintern. När de första varma dagarna börjar, se till att ta bort grengrenar eller säckväv - smältvatten kan skada kulturen.

Plantera aprikoser i Ural

Urals hårda förhållanden gör det möjligt att odla goda aprikoser, men det rekommenderas att man föredrar tidiga sorter. Landning ska ske tidigast maj och senast i slutet av september. Var noga med att lägga ett tjockt mulchlager, som kommer att tjäna som ytterligare täckning innan du fryser. Stammen måste också isoleras - allvarliga frost kan skada den känsliga barken hos unga träd.

Plantera aprikoser i Sibirien

När man planterar plantor i hårda sibiriska förhållanden rekommenderas det att kontrollera väderförhållandena. Gå till trädgården efter början av stabil värme - i maj juni. Det är också bättre att inte vara sen med höstdatum - plantering bör genomföras i augusti, september. En varm täckning för vintern är obligatorisk, och det rekommenderas att isolera stammcirkeln och huvudstammen.

Om anläggningen inte är för stor, linda in även grenar med säckväv eller folie, samla först dem i en stor bunt och fixera med garn. Att växa aprikos, denna underbara kultur från frön är en intressant och inte alltför komplicerad process. Det viktigaste är att följa rekommendationerna, reglerna för jordbruksteknik, se noggrant efter trädet och undvika grova misstag som kan bli dödliga för växten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa