Hur man förbereder aprikos för vintern i olika regioner och material för skydd

Vissa sorter av aprikosträd har låg frostbeständighet och kräver särskild skötsel. I väntan på början av kallt väder har många trädgårdsmästare en fråga om hur man täcker aprikoser för vintern. Processen för att skydda träd är ett av de viktigaste stadierna i förberedelserna för den kalla säsongen, eftersom ytterligare utveckling och fruktning beror på skydd.

Funktioner av aprikosvård på hösten och förberedelse för vintern

Förvintervård av plantor utförs för att förbereda för den kommande frosten. Förutom att trimma lövverk är det nödvändigt att säkerställa säkerheten för bark och trä. Komplex och korrekt skötsel gör det möjligt att skapa optimala förhållanden för övervintrande växter.

vårdfunktioner

Under förberedelsen av aprikosen för vintern täcks jorden runt plantorna med ett skikt av mulch gjord av hö, sågspån, humus och halm. Mulkling är nödvändig för att skydda rötter och förbättra plantornas egenskaper. Stammens rotkrage skyddas med ett material med tillräcklig andningsförmåga för att förhindra ruttning.

Uppvärmning av den nedre delen av bagagerummet leder till dålig kalltolerans och en minskning av utbytet.

För att skydda huvuddelen av stammen är det nödvändigt att behandla barken med en kalklösning. Täckning minskar risken för att skadedjur kommer in under barken och stärker grenens bas. Ställ frågan hur man förbereder en skyddande lösning räcker det att blanda 10 liter rent vatten, 2 kg kalk, 200 g kopparsulfat och 250 g mjölpasta.

skyddande lösning

Beskära aprikos på hösten

En av de väsentliga stadierna för vård av fruktträd är kronbeskärning.... Vid beskärning av vegetation är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal nyanser, eftersom korrekt implementering av processen bidrar till mogningen av en god skörd.

Vad beskärs för?

Beskärning av lövverk och gamla grenar är nödvändigt för att skapa en dekorativ och snygg krona. Beskärning har också ett praktiskt syfte - det ökar penetrationen av solljus till aprikoser och har en gynnsam effekt på luftningen.

behöver beskära

När är den bästa tiden att beskära - på våren eller hösten?

Beskärning är tillåten två gånger per år. På hösten formas trädkrona och gamla grenar tas bort. I början av mars, med början av värme, tas de frysta skotten bort efter det kalla vädret.Vid plantering i norra regioner bör båda beskärningarna göras under våren för att låta trädet återhämta sig under den varma säsongen.

Beskärningstid

Försena inte bearbetningen av kronan under en lång period, eftersom klippplatserna bör återställas tills temperaturen sjunker under 8 grader. De exakta datumen bestäms med hänsyn till väderförhållandena i ett visst område. I de centrala regionerna utförs proceduren under det första decenniet av oktober, i det södra området - från mitten av oktober till 10 november i norr - i början av september.

trimmat träd

Hur du trimmar ordentligt

För att trimma kronan räcker det att följa steg-för-steg-instruktionerna. Det innebär följande steg:

  1. Efter det första odlingsåret är trädets övre del delvis avskuren, vars längd når en fjärdedel av hela stammen.
  2. Flera skott lämnas på bagagerummet, förkorta till minst 30 cm.
  3. Under det 3-5: e leveåret för aprikoser avlägsnas skotten delvis och håller avståndet mellan de återstående cirka 50-55 cm.
  4. Långa skott som har bildats på stammens centrala del skärs i hälften.

Funktioner av att beskära unga och gamla aprikoser på hösten

På unga plantor lämnas skelettgrenarna under den aktiva tillväxten av kronan och resten avskäras. Sidoskott beskärs delvis så att de är i horisontellt läge.

Vuxna aprikoser, till skillnad från nyligen planterade träd, är endast periodiskt tämda. Detta är nödvändigt för intensiv tillväxt av nya filialer.

växer av träd

Skydd för vintern

Behovet av skydd beror på den otillräckliga frostbeständigheten hos aprikoser. Täckmaterialet skyddar rötter och upprätthåller den optimala temperaturen i trädens nedre del.

Hur man täcker

Beroende på väderförhållandena och egenskaperna för den specifika regionen beror metoden för att täcka träden. I de nordliga regionerna täcker träd helt. Ett filmmaterial placeras ovanpå plantorna, vars kanter är fixerade med insatser i marken.

behov av skydd

Funktioner i skydd för unga och gamla aprikoser för vintern

Unga plantor bör först skyddas, eftersom deras rötter befinner sig i ett utvecklingsstadium och kan kollapsa under långvarigt kallt väder. Grenarna och stammen av omogna aprikoser bör täckas med säckväv eller en tjock trasa.

Gamla träd som planteras i mittbanan behöver svagare isolering. Området runt rötterna är täckt med bark, vilket skyddar mogna aprikoser från kylan. De vuxna aprikosställena som är planterade i norr är skyddade i analogi med de unga, och har tidigare förkortat stammarna till en höjd av cirka 2,5 m.

planteringar skyddar

Funktioner av att förbereda aprikoser för vintern

Beredningarna för vintersäsongen varierar beroende på temperaturförhållandena i regionen där grödan odlas. De viktigaste problemen som måste förebyggas under förberedelseprocessen är frysning och uppvärmning.

I mittfältet

När man odlar fruktträd i mittbanan är det nödvändigt att ta hänsyn till sannolikheten för ett plötsligt temperaturfall. För att undvika frysning av grenar och knoppar bör bortskaffande utföras i förväg, linda in bagagerummet med täckmaterial och säkerställa luftgenomtränglighet.

frostskydd

I Volga-regionen

För att få en bra skörd av aprikoser vid odling på territoriet i Volga-regionen, är det nödvändigt att beskära träd på kvällen på vintern till en höjd av 2,5 m. Efter att ha tagit bort gamla grenar och överdriven lövtäthet krävs mulching med ett tätt lager av barrträd, halm och sågspån.

För ytterligare skydd rekommenderas att täcka ett skikt av bark med agrospan och fixera det på markytan.

I Ural och Sibirien

Klimatens särdrag i de sibirska regionerna och i Ural kräver samma skydd som i Volga-regionen.Man bör komma ihåg att vid låga temperaturer finns risken för att dämpa frukt med början av vårvärmningen. En stor mängd snö som faller på vintern smälter under uppvärmningen, och vätskan överfuktar rothalsen. Överskottsfuktighet leder till rotrot och efterföljande död av fruktträd.

skydd av polyeten

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa