Hur kan du föröka aprikos med gröna sticklingar hemma, planteringsmetoder

Aprikosträdet lockar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet på grund av dess opretentiösa skötsel, motståndskraft mot miljöförändringar, högt avkastning och mogen fruktsmak, som är populära både färska och bearbetade. Hur sprider du en aprikos på rätt sätt i din egen trädgård och hur du tar hand om etablerade sticklingar? Låt oss ta itu med allt i ordning.

Reproduktionsmetoder

Förökning av aprikosträd kan ske på tre sätt: med sten, sticklingar eller ympning.Men för någon av dem är det nödvändigt att följa vissa rekommendationer och följa en algoritm som förenklar processen så mycket som möjligt.

trädförökning

Växande från ett ben

Denna metod anses vara långsiktig, men den mest pålitlig. Växande från frön från ett lokalt träd garanterar hög anpassning av den framtida aprikosen till klimatförhållandena i en viss region.

Först av allt måste du välja ett lämpligt material för plantering - ett moget fruktben. Aprikoskärnan behåller alla moderens egenskaper, så den största och mest saftiga frukten måste väljas och se till att trädet inte lider av sjukdomar som är typiska för trädgårdsodlingar.

Det är bäst att ta flera plantor för att därefter välja den starkaste av dem, eftersom aprikosträd inte är kända för sin höga överlevnad.

växer från frö

Följande är den vanliga landningsalgoritmen:

 1. Benen blötläggs under en dag i varmt rinnande vatten. Flytande plantor betraktas som dåliga och kastas.
 2. Landning pågår:
 • hösten (september-början av oktober). I början av november finns det en möjlighet att plantorna kommer att tas bort av gnagare. Därför är det bättre att skjuta upp sensådd och vänta till våren;
 • våren (början av april). Aprikoskärnorna som samlats in på hösten vilar på en sval, mörk plats fram till mars. Plantering på våren är bra för att härda frön. Processen kallas stratifiering och genomförs genom att blötläggas i kallt vatten i 5-7 dagar. I detta fall förnyas vattnet regelbundet för att förhindra att det värms upp till rumstemperatur.
 1. Aprikosstenen placeras i ett förberett hål (upp till 10 centimeter djup) och strö med humus.
 2. Tillräckliga skötselregler - regelbunden vattning, lossning av jorden, bortskaffning med torv.
 3. Formade aprikosträd transplanteras till en permanent plats på hösten, vid 2 års ålder. Så plantor kommer att kunna övervintra och ge en god tillväxt på våren. Ett par år senare visas den första skörden.

plantering i krukor

Förökning av aprikos med sticklingar

Liksom alla växter blir aprikosen med tiden gammal och förlorar förmågan att bära frukt. Är det möjligt att odla ett nytt aprikosträd av samma typ som det gamla om det inte finns något sätt att få plantor från dess frukt? Det finns en sådan metod, och det kallas ympning.

Det kan göras på flera sätt:

 1. Gröna skott. För att framgångsrikt föröka aprikosen separeras en del av grenen med löv från den mellersta delen av skottet. En ideal stjälk bör ha tre blad och skäras på morgonen så att grenarna är mättade med fukt. Efter skärning sänks gröna skott i 10-15 timmar i en lösning som stimulerar tillväxten av rotsystemet (Kornevin, Heteroauxin, Zircon).

 aprikos sticklingar

Vi räknade ut hur man skulle föröka en aprikos, men hur man odlar den? För groddning planteras färdiga sticklingar i öppen mark där gödselmedel appliceras och markfuktighet bibehålls. Sådana förhållanden gör att callus kan visas så tidigt som 10-15 dagar, och efter ytterligare en månad kan du se ett friskt rotsystem.

 1. Lignifierade sticklingar. Till odla en hälsosam aprikossom förökas på detta sätt är det nödvändigt att skörda sticklingar under den vilande perioden (efter lövfall och till tidig vår). Planteringsmaterialets genomsnittliga längd är 30 centimeter. Skott skurna på hösten lagras på en sval plats tills våren, när de planteras i en låda eller öppen mark mättad med torv.
 2. Luftlager. Denna metod för vegetativ förökning är effektiv, men den glömmer inte förtjänst av moderna trädgårdsmästare. På sommaren väljs en gren med en årlig tillväxttakt som skiljer sig väsentligt från de tidigare delarna av anläggningen. Två cirkulära snitt görs på den och tar bort barken mellan dem. Skadorna behandlas med en tillväxtstimulerande lösning och lindas i en plastpåse så att det finns plats för jord i den. Således är det möjligt att odla skikt som, när de är mogna, separeras från grenen och planteras separat.

ympad gren

Reproduktion genom ympning

Denna metod är mest föredragen av trädgårdsmästare, eftersom den låter dig experimentera genom att korsa sorter. Som en grundstocka för ympning används plantor inte bara av aprikos, utan också av mandlar, persikor, plommon, mirabeller. Men god kompatibilitet är inte alltid fallet. Genom test och fel måste du välja en bestånd som är lämplig för klimatförhållanden och smakpreferenser hos trädgårdsmästaren.

Ett ämne för vaccination görs under hösten. En stark, hälsosam, årlig skjutning väljs som skärning, och dess övre del skärs av med ett snett snitt. Skotten förvaras i kylen eller i en hink med kallt vatten tills scion.

reproduktion genom ympning

Vaccinationen görs på våren, i början av maj. Denna tid anses vara framgångsrik på grund av den aktiva rörelsen av juice genom växten, vilket förbättrar fusionen. Stjälken är fäst vid scion, på vilken samma vertikala sneda snitt görs. Snitten måste vara avfasade i samma vinkel och ha samma diameter. Sömmen på anslutningen är belagd med trädgårdstopp och fixerad med elektrisk tejp.

Stickarna rotar snabbt i en ny växt, och efter en månad kan du märka utseendet på nya blad.

Hjälpsamma råd: före växtsäsongen skärs det ympade beståndet med 1-2 centimeter. Sådana åtgärder hjälper aprikosen att fördela krafterna på de gamla och nyligen förvärvade skotten.

tång

Hur ta hand om en etablerad stickling?

Självväxta plantor av aprikosträd anpassar sig perfekt till odlingsförhållandena. Leaving kommer till följande punkter:

kronbildning

 1. Kronbildning. Trädet växer uppåt och kan inte bildas på egen hand. Sidogrenarna beskärs årligen för att bibehålla avkastningens kvalitet och varaktighet.
 2. Markval. Den bästa marken för att plantera aprikosfrön är lindig eller lätt lutig.Det enda villkoret är att jorden måste ha höga dräneringsegenskaper och täckas med humus på toppen.
 3. Toppdressing. Det är av två typer:
 • rot (gödningsmedel appliceras på speciella nära-stamcirklar). Rotförband appliceras före och efter blomningen. Kväveinnehållande ämnen och organiska gödningsmedel som säljs i specialbutiker är utmärkta för detta. Innan övervintringsperioden är jorden mättad med kalium och fosfor;
 • blad (flytande gödningsmedel sprutas på stjälkar och blad). Det används främst på sommaren. Kronen sprayas med komplexa gödningsmedellösningar.
 1. Riklig vattning. Träden vattnas i nära-stamcirkeln fyra gånger om året - under blomning, fruktmognad, härdning av frön och före viloläge.
 2. Skydd av groddar mot mekaniska skador och skadedjur. För att göra detta täcks en ung växt med en två-liters plastflaska med en avskuren botten eller nacken.

grenlindning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa