Om vad och hur du kan ympa en aprikos med färska sticklingar korrekt för nybörjare och är det möjligt

Ympning av aprikoser är det enda sättet att få ett fullfjädrande träd som behåller moderens egenskaper hos sorten, börjar bära frukt tidigt och inte är rädd för svåra klimatförhållanden. Nybörjartagare är ovilliga att använda den här metoden och föredrar att köpa färdiga plantor som ofta dör. Hoppa inte till slutsatser och släpp inte processen - att veta hur man planterar aprikoser, det är lätt att öka antalet av dessa träd i trädgården.

Varför vaccinera

Inte alltid fröodlad aprikos bibehåller moderens egenskaper. Det händer ofta att frukten inträffar efter 5-7 år. Frukt förstör inte storleken och smaken - smakrik och liten. Det är också svårt att gissa vilken variation som är att föredra för regionen - ofta dör träd redan vid den första frosten i mittbanan.

Ympning gör att du kan få ett fullfjädrat träd som har tagit över egenskaperna hos aprikosvariet som sticklingarna klipps från. En annan fördel med den ympade växten är dess uthållighet, motståndskraft mot kyla och värme.

 

Förberedelse för proceduren

För nybörjare i trädgården rekommenderas det att förberedas för ympning i förväg - leta efter en lämplig sort, fylla på sticklingar. Förbered en scion från friska sorter aprikoser, som redan har lyckats behaga med skörden. Förvara sticklingar i ett svalt rum.

Trädgårdsmästare skiljer sig i sina åsikter om när de ska fylla på sticklingar. Scion klipps ofta ut under hösten, men vinterskott slår rot.

Det viktigaste är att skörda sticklingar på en varm dag.

aprikosgren

Optimal timing

Varje rutinerad trädgårdsmästare har en preferens för tidpunkten för vaccinationen. Vissa växtstickar på våren, andra gillar höstförfarandet. Varje term är bra, har fördelar och nackdelar, så det är bättre att kontrollera själv när engagement är bättre.

Sommarförfarandet genomförs också ofta, även om kraven på jordbruksteknik bör beaktas här. Juli anses vara den mest föredragna för framgångsrik ympning av aprikos. Augusti är också ett bra val för invånare i varma regioner - anläggningen har tid att slå rot.

Vilka fruktträd kan ympas med

Det är inte nödvändigt att ympa aprikoser med kongener - utmärkta resultat erhålls med andra grödor. Det viktigaste är att först ta reda på vilka växter ympningen kommer att vara mest effektiv.

Du kan plantera aprikoser på följande grödor:

 • På plommon. Använd endast halvvilda sorter. Ett fastnat träd kommer att ha uthållighet, uthållighet.

plommonträdgren

 • För en persika.Det rekommenderas att vaccinera endast i varma regioner - persikan är inte frostskyddad, därför dör den lätt i svår frost.
 • På körsbär. Riskfylld process - vaccinationsgraden är låg. En annan nackdel är att den plats där stjälken rotade ofta bryter även med svaga vindbyar.
 • För körsbär. Precis som med körsbär är överlevnadsnivån låg, de skärade platserna bryts ofta.
 • För körsbär plommon. Genom att korsa två grödor kommer det att bli ett utmärkt träd - krävande för jordens sammansättning, motståndskraftig mot frost och torka.

För nybörjare är det bättre att försöka ympa lämpliga grödor som har egenskaper som aprikos. Först efter det första framgångsrika experimentet börja med mer grimliga växter.

aprikosgren

Skörda sticklingar

Den rekommenderade längden på sticklingar är högst 15-17 cm. Se till att de har 4-6 fullfjädrada friska knoppar. På hösten bör skörden utföras efter att bladen har tappats - i november. Skicka efter att ha bundits i buntar för förvaring, ett coolt rum är lämpligt för detta. Om det finns många sticklingar, använd furerna som grävts i marken för förvaring - packa växtens råvaror tätt, strö med sågspån, halm, gräva i med jord.

Täck med grangrenar före frost, strö på den fallna snön.

Om skörd sker på våren eller sommaren, rekommenderas det att använda färska sticklingar som har vuxit efter vintern. Lite att fånga förra årets tillväxt, och den övre njuren måste tas bort. Det är bättre att vaccinera med gröna skott - överlevnaden ökar betydligt.

Sorter och tekniker för ledning

En förutsättning för en framgångsrik procedur, oavsett vilken metod som valts, är att göra ett snitt ganska högt från markytan. Avståndet från marken till skärlinjen är upp till 30 cm. För mogna träd kan det ökas upp till en meter.

Kontrollera sticklingar innan du går till trädgården. Det rekommenderas att göra ett nytt snitt under knoppen - erfarna trädgårdsmästare hävdar att detta kommer att öka överlevnaden.

Kopulation

Använd metoden endast för vårtransplantation. Det rekommenderas att utföra med samma diameter som scion och rotstock. Processen utförs på två sätt - sneda skär är fixerade eller en tunga görs på rotstocken och en fördjupning görs på scion (den här tekniken är mer effektiv).

Snittet fixeras med tejp, trädgårdshöjd, film. Det första året, noggrant övervaka växtens tillstånd. En månad efter proceduren, lossa bandaget något, efter sex månader, ta bort fixeringsskiktet.

ympning aprikos

In i klyftan

Används när diametern på scion och rotstock är annorlunda. Använd delningstekniken endast på våren eller i början av sommaren.

Procedur:

 1. Skär trädet i önskad höjd, rengör snittet försiktigt.
 2. Använd en vass kniv för att dela bagagerummet i mitten till ett djup av 3-5 cm.
 3. Vänd skärkanten till en kil (skär på båda sidor eller i en cirkel).
 4. Sätt i en eller två delar i springan.
 5. Dra av stammen med ett tejp, fixa den, fyll den tätt med trädgårdslack.

Om du lyckas klämma börjar de första bladen att blomstra om en månad. Ta bort bandaget efter sex månader.

Gryende

Implicering av aprikoser med spirande metod utförs sällan, överlevnadsnivån är för låg. Det rekommenderas att använda gröna skott, som skärs innan själva proceduren. Det bör finnas 2-3 knoppar på handtaget. Sågskäret görs bäst under kikhålen.

Gör ett snitt på huvudträdet (upp till 3 cm högt). Fäll tillbaka barken, sätt in skäret. Fixa med en trädgårdsplan, band.

För barken

Proceduren utförs på mogna träd. Processen kan tillämpas när som helst på året. Efter sågning av bagagerummet sätts spetsiga sticklingar i det dissekerade barket och fixeras med elektrisk tejp.Det rekommenderas att plantera flera skott på en stam, åtminstone en av dem kommer definitivt att slå rot.

ympningsprocess av aprikos

Sidosnitt

Processen liknar spirande. Den enda skillnaden är att skäret på sidan görs mycket större, flera sticklingar kan placeras i den. Chanserna för god överlevnad ökas avsevärt, åtminstone en av dem kommer säkert att släppa löv.

Bro

Vanligtvis används metoden på aprikoser skadade av gnagare på vintern. Processen är enkel - ta bort de drabbade delarna av barken, sätt in de förberedda sticklingarna, som i en ficka (förstärk upptill och nedre), fixa. Var noga med att lämna bandaget i flera månader, det är bättre att ta bort det på hösten.

Skötsel om trädet efter ympning

Mycket i överlevnadstakt för sticklingar beror också på hur korrekt vården kommer att utföras. Det finns få regler:

 • det är viktigt att ta bort skott som växer tätt nära stammen, många skott konsumerar aktivt näringsämnen från jorden, vilket försvagar trädet;
 • Om snittet är ordentligt lindat ska du se till att bagageutrymmet inte är för hårt, lossa bandaget efter en månad;

plommon ympning

 • förlovningsperioden anses vara hela innevarande år, det är tillåtet att klippa trädet endast efter framgångsrik övervintring;
 • varje början av månaden under den varma säsongen för att införa näringsämnen, behöver aprikos desperat mycket näringsämnen för att återställa styrkan.

Unga löv måste skyddas från skadedjur, sjukdomar - sprutning, med folkmetoder. Vattna det ympade trädet med försiktighet, överström inte. Applicera inte toppförband det första året efter operationen.

Det är inte svårt att ympa en aprikos om du noggrant förstår tekniken. Det viktigaste är att strikt följa kraven och reglerna, kontrollera kvaliteten på sticklingar i förväg och inte delta i experiment som är farliga för växter. Om du inte gör misstag kommer du säkert att kunna växa ett träd, som på bara 2-3 år kommer att glädja ägarna med en riklig skörd av söta frukter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa