Hur du lagrar torkade aprikoser på rätt sätt

Aprikoser har odlats sedan forntiden. Invånarna i Byzantium gav frukterna föryngrande egenskaper, trodde att de kunde bromsa åldrandet och öka livslängden. Bär konsumerade färskt och torkades, torkades i solen.

Från stenfruktens frukter kokas aromatiska sylt och sylt, kompott stängs för vintern, men under värmebehandling förlorar frukterna vitaminer, mineraler och organiska syror, som de är rika på. Hur man lagrar torkade aprikoser hemma så att insekter inte börjar i förpackningen är inte känt för alla. Om du inte följer reglerna för beredning av bär och torkningsprocessen försämras frukterna.

Frukttorkningsmetoder

För att bevara maximalt spårämnen och vitaminer i aprikoser, som saknar så mycket på vintern, sorteras bären ut och skickas till en gasugn eller speciell torkning. I södra regioner, där det är varmt och det inte finns några moln på himlen, torkar frukterna i solen på 4 eller 5 dagar.

Elektrisk grill

Företag från många länder producerar olika typer av hushållsapparater; en detaljerad kommentar bifogas varje enhet. Frukten torkar jämnt i den elektriska grillen. Aprikoserna sorteras ut, frönen tas ut, delas upp i 2 delar och läggs ut på ett trådhylla så att de skurna halvorna inte går ihop.

Under tre timmar torkas bären och ställer in temperaturen inom 50 ° C, varefter de ökar den med ytterligare 10 grader. Frukterna mörknar under torkningsprocessen, de kommer inte att ändra färg om de, innan de skickas till den elektriska grillen, doppas i en lösning framställd av 5 g citronsyra eller juice och en liter vatten. Torka aprikoser efter att vätskan tappats. Du kan torka bären väl på 12 timmar.

torkning aprikos

Gasugn

I avsaknad av speciell elektrisk utrustning eller grill kan både stads- och landsbygdsinvånare använda en konventionell spis som har en inbyggd gasugn, men du måste ständigt övervaka hur frukten torkas genom att öppna dörren. Temperaturen i ugnen måste vara minst 60 ° C, vilket reduceras endast i slutet av processen.

Torkade bär är söta och välsmakande om du lägger till socker i förhållandet 3 till 1 under en dag:

 • Massan överförs till en durkslag och lämnas i den.
 • Medan vätskan tappas kokas sirapen. För att framställa en sådan produkt används vatten i en mängd av 300 ml och 350 g socker.

aprikoser i sirap i en skål

 • Aprikoser placeras i en varm lösning och kokas i upp till 10 minuter. För att torka de kylda halvorna, låt den stå i ett durkslag.
 • Frukterna överförs till en bakplatta i ugnen, där de torkas vid 50 grader i cirka tre timmar, i slutet av processen sänks temperaturen till 35 ° C och torkas under samma tid, varvid aprikoserna upprepade gånger vrids.

Torkad frukt ska svälla i vatten, låt inte juice när du trycker på den. Torkade aprikoser är mjuka vid beröring, inte spricka när de knackas.

På friluft

Om vädret är varmt och klart, väder bären i 4 timmar, läggs sedan ut på en metallrist, som placeras i solen. Efter 4 dagar överförs frukten till skuggan, där aprikoserna måste torkas tills de blir orange.

För att bevara fler vitaminer dras inte frönna ur frukterna, bären torkas under solens heta strålar under en vecka, sedan torkar aprikoserna ut i skuggan.

aprikoser på en bakplåt

Sorter av torkad frukt och lagringsnyanser

Beroende på hur bären skärs, oavsett om de används med frön eller hela, finns det flera typer av aprikostorkningstekniker.

Torkade aprikoser erhålls när bären skärs i hälften eller torkas i fjärdedelar. Denna söta mat är rik på:

 • organiska syror;
 • betakaroten;
 • glukos;
 • vitaminer;
 • fruktos.

Torkad frukt behåller järn, fosfor, kalium. Centralasiatiska sorter av aprikoser torkas i solen. Torkade aprikoser har en vacker färg, som erhålls när frukterna behandlas med svaveldioxid.

Aprikosen torkas tillsammans med benet. När du använder den här produkten:

 1. Spjälkning normaliseras.
 2. Trycket minskar.
 3. Synen förbättras.

Kaisa, som erhålls från oklippta frukter som torkas i luften, ger betydande fördelar för människokroppen, men bärens skinn förblir intakt, eftersom stenen pressas ur dem.

Torkade aprikoser kan förvaras i kylen. Torkade aprikoser i ett svalt rum förstör inte på sex månader. Du kan hitta en plats att lagra torkade aprikoser både i en stadslägenhet och i landet.

torkade aprikoser i en skål

Villkor för långvarig lagring

Vid skörd av någon typ av aprikosprodukt måste en viss teknik beaktas, annars kommer frukterna snabbt att förlora sina fördelaktiga egenskaper. Torra frukter förstörs inte länge hemma, om du väljer rätt:

 • lagringsutrymme;
 • temperaturregim;
 • förpackningsmaterial.

Torkade aprikoser kan förvaras i kylen och i frysen. För att äta aprikoser längre, placeras det i ett stängt skåp, som står på balkongen eller i skafferi, men du kan inte placera torkad frukt nära radiatorer och spisar, handfat och badkar. Soltorkade aprikoser lagras perfekt i landet, om du tar frukterna till vinden.

Temperaturen i lägenheten bör inte vara 20 grader, men minst 15, annars kommer skadedjur att börja multiplicera. Du måste lagra torkade aprikoser och torkade aprikoser på en mörk plats, men i ett separat förpackning. Blanda inte aprikoser med andra frukter, de kommer att förlora sin smak. Det är önskvärt att fuktigheten inte överstiger 65%.

Vilken behållare är lämplig

Torkad frukt ska inte placeras i plastbehållare, eftersom aromen i sådana diskar snabbt försvinner, och materialet lockar en obehaglig lukt. Du kan inte förvara torkade aprikoser i påsar tillverkade av linne, de fuktar snabbt.

Det finns inget behov av att lägga torkad frukt i en plastpåse, frukterna är mögliga, oxiderade i en metalllåda.

Och torkade aprikoser och aprikoser och kaisa lagras väl i en glasburk, de förlorar varken lukten eller smaken, men en sådan behållare bör förseglas hermetiskt. Du kan lägga torkade aprikoser i en keramisk behållare, förutsatt att locket är tätt. I en kartong eller en låda av trä förstörs inte torkad frukt på en månad. I en burk med vakuumsystem startar inte insekter, vilket avsevärt ökar fruktens hållbarhet.

När du lägger torkade aprikoser i frysen, dra in dem i folie. Om du lagrar torkade aprikoser på rätt sätt absorberar de inte lukten av andra produkter, förlorar inte sin doft och tack med en behaglig smak.

torkning aprikos i plattor

Skadedjur och sätt att bekämpa dem

Om du placerar torkad frukt i en olämplig behållare, följ inte lagringsregimen, insekter börjar ofta i form av fästingar, alla slags buggar, malar. Om sådana gäster redan har dykt upp, hälls aprikoserna på en bakplatta, placeras i ugnen, värms upp till 75 grader i ungefär en timme.

Du kan skydda torkad frukt från insektsinfektioner med hjälp av en av tre metoder. Behållare för lagring av frukt måste behandlas med ett bett utspätt i samma mängd vatten. En påse med myntablad hängs bredvid aprikoserna. Tvätt tvål hjälper till att rädda torkade bär från mal. Insekter tolererar inte denna lukt, men så att frukter inte är mättade med en sådan doft måste de förseglas.

Hållbarhet för torkad aprikos

Hur länge aprikoser eller torkade aprikoser kommer att lagras beror till stor del på förpackningen där produkterna är belägna, liksom av överensstämmelse med temperaturen.

Torkade aprikoser kommer inte att förstöra hela månaden om de placeras på en hylla eller lämnas på bordet. I mörkret förlorar de varken smak eller lukt på sex månader. Du måste dock öppna paketet med torkade bär minst en gång var fjärde vecka för att kontrollera om det finns mögel och mal. När du har hittat en bortskämd aprikos måste du kasta ut hela torkpartiet. När ett insekt upptäcks:

 1. Frukten är fryst.
 2. Placeras i kokande vatten i en timme.
 3. Tvätta och torka.

torkande aprikoser på en elektrisk grill

Skadedjur avlar sällan i kylen, torkad frukt lagras i 10 till 12 månader, det är bättre att packa aprikoser i små behållare. Om du lägger torkad frukt i folie och lämnar dem i frysen, försämras de inte och förlorar inte sina fördelaktiga egenskaper på upp till 2 år.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa