Hur man håller aprikoser för vintern hemma för vintern för att inte förstöra

Fruktperioden av aprikoser är kort, och det massiva utbytet av grödan kräver omedelbar insats för bearbetning av frukt, eftersom deras hållbarhetstid är begränsad. Idag finns det flera sätt på vilket det är möjligt att få en värdefull näringskälla under lång tid. För att välja det bästa alternativet är det viktigt att lära sig att lagra aprikoser på rätt sätt.

Optimala förhållanden

De nödvändiga lagringsförhållandena beror på aprikosernas mognadsgrad, den valda beredningsmetoden och på hur stor mängd, hur många av dem och hur mycket konservering som krävs. Frukter kan användas färska, torkade och frysta, ingår i kompott, konserver och desserter, vilket direkt påverkar temperaturen under lagring.

förvaringsförhållanden

Hemma måste du följa följande rekommendationer:

 • övermogna aprikoser förvaras i kylen, vid rumstemperatur börjar de ruttna på ett par dagar, förlora kvaliteten på massan, utseendet och smaken;
 • för lagring av färsk frukt bör de inte förpackas i plast, det är bättre att använda en papperspåse;
 • det är tillåtet att förvara produkten i plastbehållare med lock.

Förvaras i en lägenhet och temperaturförhållanden +10 Aprikoser börjar mogna snabbt, så under sådana förhållanden rekommenderas att lagra omogen frukt eller de som planeras konsumeras inom en snar framtid. Den optimala fukthalten för lagring av frukt är 90% och en temperatur på 0 C, vilket motsvarar källarens förhållanden.

aprikoser för vintern

Lagring av omogna frukter

Att äta omogna aprikoser är förfulgt med förgiftning. För en person i detta tillstånd är alla tecken på förgiftning karakteristiska, inklusive kräkningar, magkramper och feber. Det är optimalt att vänta till skördetiden så att frukterna mognar och får rätt smak.

Vissa rekommenderar att plocka omogna aprikoser om de inte kan mogna under naturliga förhållanden och säger att aprikoser kan "nå" önskat tillstånd hemma. Gröna frukter kan inte förvaras i kylen, och det finns ingen chans att mogna. Det är nödvändigt att lägga varje omogen frukt i en papperspåse och placera i ett varmt, väl ventilerat område, för att undvika direkt solljus. Den genomsnittliga tiden för att förbättra fruktens kvalitet är 5 dagar.

omogna frukter

Lagringsmetoder för mogen frukt

Det finns flera sätt att lagra färska aprikoser.För att säkerställa en lång sikt och inte förlora skörden är det viktigt att korrekt välja de skördade frukterna. För dessa ändamål är frukter lämpliga utan yttre skador och tecken på råtta.

I papperspåsar

När de skördats kan aprikoser förvaras i papperspåsar. Denna metod möjliggör ett fritt flöde av luft till frukten och skapar inte kondens, vilket ofta finns när man använder plastpåsar.

mogen frukt

I trälådor

För lagring i trälådor lindas varje frukt i pergament eller tunt lager. Innan du lägger bort, ta bort frukter med tecken på defekter. Frukt placeras i en behållare i flera lager, vilket förhindrar att de blir för hårda. Regelbundet bör kontrollkontroller utföras för att identifiera eventuella bortskämda frukter, sådana frukter tas bort. Närheten till goda och dåliga aprikoser på kort tid kan leda till att alla aprikoser i lådan förstörs.

lägg i en behållare

I kylskåp

Aprikoser kan förvaras i kylskåp i upp till 7 dagar. Det rekommenderas att använda förseglade behållare för dessa ändamål, eftersom detta blockerar tillgången på syre. Om frukten förvaras i en skål, kommer de korrekta smakegenskaperna att pågå i två dagar. Vid kylskåpstemperatur på 0 C kan längden förlängas upp till 30 dagar.

I frysen kan frukter förvaras hela, skäras i 2 eller flera skivor eller i bitar. Använd plastpåsar eller plastbehållare för att göra detta. Fruktens näringsvärde reduceras inte avsevärt med denna metod.

kylskåp aprikos

Torkning

Inte alla sorter av aprikoser är lämpliga för torkning, så denna nyans bör beaktas när du väljer frukt. För processen väljs stora men inte särskilt saftiga prover. Man bör komma ihåg att fruktens ursprungliga vikt under torkningsprocessen i genomsnitt minskar med 5-6 gånger. Produkten kan torkas naturligt med ugn eller speciella hushållsapparater.

Det enklaste sättet är att helt enkelt hänga den grova frukten på en snöre, som placeras på en plats där det är god luftcirkulation.

Innan arbetet påbörjas förvaras tvättade aprikoser i vatten med citronsaft med användning av 1 liter och 1 tsk. snurr, vilket kommer att förhindra dem från att mörkna. Frönen avlägsnas från de i förväg valda och bearbetade frukterna, om så önskas, skärs i bitar.

lämplig för torkning

När du väljer en naturlig torkningsprocess läggs aprikoser ut på en plan yta och lämnar sig på en sval, ventilerad plats under flera dagar. De bör spridas i ett tunt jämnt lager, de ska inte röra varandra. Sedan tas de ut i solen i 7 dagar och torkas i 7 dagar. Den färdiga produkten placeras i påsar, den måste konsumeras inom 6 månader.

När du använder ugnen ska följande åtgärdssekvens följas:

 • lägg en bomullsduk på gitteret, där aprikoserna låg i ett tunt lager;
 • förvärm ugnen till +50 C, öka temperaturen gradvis till +70 C;
 • vänd frukt med jämna mellanrum för att uppnå en jämn torkeffekt;
 • överför efter en timme de torkade frukterna till en bakplåt täckt med bagarens papper för ytterligare torkning.

För att få den färdiga produkten krävs det att torka aprikoserna i 10-12 timmar. Om frukten har blivit elastisk och inte släpper ut juice när den pressas, kan processen slutföras.

naturlig process

Bokmärk för en lång vistelse

Om du bokmärker för vintern kan du få en värdefull källa av vitaminer och mineraler på vintern. Fördelen med sådana metoder är minimitiden för beredning och bearbetning av grödan, medan produkten behåller sin användbarhet nästan i sin helhet.

långsiktigt

Frysning

När man använder frysmetoden är det viktigt att ta hänsyn till sortens egenskaper hos en viss sort. Det finns arter som på grund av deras avelsegenskaper inte är lämpliga för förvaring vid låga temperaturer. Ett bekvämt sätt att skära är bildandet av små bitar med preliminärt borttagning av benet, eftersom råmaterialet efter avfrostning omedelbart kan användas för dess avsedda ändamål.

Vissa människor utövar metoden att frysa in mosade aprikosmassa, som placeras i små behållare eller behållare för is, vilket gör det möjligt att använda produkten i små portioner i framtiden när man förbereder te eller avkok.

Det rekommenderas att följa följande åtgärdssekvens:

 • tvätta och välj lämpliga aprikoser;
 • ta bort frön och skär i skivor;
 • sprida ut på en plan yta och skicka till frysen;
 • ta ut den och lägg den omedelbart i en behållare.

På detta sätt kan du uppnå enhetlig frysning av frukten och undvika problemet med klumpbildning. Den rekommenderade lagringstiden är 6 månader.

skär i kilar

I källaren

Källarförhållanden anses vara idealiska för förvaring av aprikoser. Det krävs att förvara frukt som är inslaget i tunt papper. Vid en temperatur på +5 C-skörden kan behålla sina kvaliteter under en månad.

Vad man ska göra om frukten börjar försämras

Vid de första tecknen på aprikosförlust av deras yttre egenskaper bör ett antal åtgärder vidtas. Goda och defekta frukter kan inte förvaras tillsammans, därför separeras frukter utan tecken på råtta från de "bortskämda" motsvarigheterna.

började försämras

Så att frukterna inte försämras helt, är det nödvändigt att frysa dem eller använda dem som en ingrediens för att förbereda en söt och välsmakande behandling för vintern. För det andra alternativet är det bättre att använda recept för sylt, marshmallows eller konserver, eftersom frukten inte behöver vara "perfekt".

Det är värt att uppmärksamma de "fem minuters" recept som krävs för att spara produkten och få en god smak. Övermogna frukter är optimala för dem, och härifrån får bevarandet en ännu rikare smak. För matlagning används en enkel regel - samma mängd socker behövs som kilo aprikoser. De bearbetade frukterna täcks med söt sand i ett par timmar för att extrahera juice, varefter blandningen bringas till koka och hålls i detta tillstånd i 5 minuter. Efter fullständig kylning av arbetsstycket upprepas processen ytterligare två gånger.

kyler arbetsstycket

Hållbarhet för aprikoser

För aprikoser är den maximala hållbarheten hemma 3 veckor. Efter denna period blir frukterna lös och förlorar sin smak och utseende. Under optimala förhållanden kan lagringstiden förlängas upp till 50 dagar. I kylskåp behåller aprikoser sin friskhet i högst 10 dagar, eftersom det under sådana förhållanden bryter med fruktens struktur och fibrerna förlorar sitt utseende.

Djupfryst aprikoser lagra upp till 6 månader. Endast en avfrostning av produkten är tillåten, med upprepad exponering för kyla och upprepningen av proceduren, kommer den att få tillståndet av en vattnig gröt och är olämplig för konsumtion.

hållbarhetstid

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa