Beskrivning och egenskaper hos Hargrand aprikosvariet, odling och vård

Aprikosfrukter har många användbara egenskaper som en person behöver för att stärka immuniteten och fylla på förlorade element under vintern. Många människor försöker odla tidiga sorter för att snabbt njuta av smak av aprikos. Men odlingen och konsumtionen av sena och midsäsongsorter, som Hargrand, överstiger ibland mängden värdefulla mikro- och makroelement i aprikos.

Beskrivning av sorten

Aprikosvariet avlades slumpmässigt av den kanadensiska uppfödaren J. Lyon i Harrow, Ontario, Kanada 1961 genom pollinering med Gold Reach. Hargrand aprikosvariet registrerades och beskrevs 1981, varefter den började vinna sin popularitet.

Trädet är högt, upp till 5 m, kronan är bred, sprider sig, stammen är ojämn, brungrå, måttlig kraft. Knopparna är stora, bildade inte bara på ettåriga och tvååriga grenar, ljusbruna. Bladen är äggformade med en spetsig spets, tunn, mörkgrön ovan, blekgrön under, på långa bladblommor i brungrön färg.

Blommorna är medelstora, vitrosa på korta bladblommor och blommar från mitten till slutet av maj.

Frukterna är stora, ovala i form från 60 g till 150 g, huden är tunn, men tät, orange färg med rosa prickar. Formen på frukten är rund, köttet är mjukt, saftigt med en honungsmak, orange färg med en lätt söt honungaroma. Stenen är avrundad med en revben, väl separerad från frukten, kärnan är bitter.

aprikos hargrand

Variationsegenskaper

Aprikos Hargrand är delvis självfruktbar, tidig-bördig, för högre avkastning kan du plantera sorten Gold Rich.

  1. Frostsistans hos rotsystemet ner till -30 ° C.
  2. Resistens av fruktknoppar mot korta frost.
  3. Frukt mognar senare, i slutet av juli, i början av mitten av augusti.
  4. Högavkastande aprikos, fruktrantsering behövs.
  5. Fruktarna lagras under lång tid, upp till 2 veckor, särskilt om temperaturregimen är +5 grader.
  6. Knäck inte.
  7. De tolererar transport bra.
  8. Presentationen är bra.
  9. Resistensen mot sjukdomar och skadedjur är hög, särskilt mot bakteriecancer.
  10. Har en lång fruktperiod, mer än 40 år.

aprikos hargrand

Fördelar och nackdelar

Aprikos har fler fördelar än många andra sorter för centrala Ryssland: den självbestörs, utbytet är högt, blir nästan inte sjukt och skadas inte av skadedjur.

Hargrand är hög kommersiell kvalitet och är en aprikos för universalbruk, färsk och bearbetad.

Nackdelen med sorten: du måste normalisera grödan, annars bryts grenarna, och den extra äggstocken försvinner inte på egen hand. Han behöver ständig vård.

Växande och vård

Aprikos Hargrand växer bra i lutande, sandig loamjord och svart jord. Platsen ska vara solig, utan drag, sidan är söder, sydost, sydväst. Marken för plantering bör vara välvårdad, ogräsfri, lös, med en neutral surhetsnivå.

aprikos hargrand

Plantor bör planteras på våren, i april, förutsatt att frost och uppvärmd jord har passerat upp till +12. Materialet för plantering bör tas från beprövade plantskolor, särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rotsystemet, som bör vara fritt från skadedjur, hål, flexibla, grenade, utan råtta och andra skador.

Innan plantering blöts det i vatten i 2-3 timmar, varefter det behandlas med en desinfektionslösning och en tillväxtstimulator.

Han kräver vård, du måste applicera komplexa gödselmedel 3-4 gånger per säsong. Vattning under de första åren av plantor bör vara rikligt: ​​1-2 hinkar var 7-10 dagar. Trädets krona sprider sig, det behöver formande och reglerande beskärning. För vintern bör rotcirkeln täckas med torra grenar, hö, grangrenar, sågspån eller torv.

aprikos hargrand

Behandling och förebyggande av sjukdomar

Hargrand aprikos är resistent mot sjukdom, men för förebyggande bör den sprayas med fungicider på våren när löv visas och på hösten efter skörd. Sanitär beskärning och rengöring runt trädet bör utföras, stammen ska målas med en blandning av kalk och kopparsulfat. Lossa jord och ta bort skadedjur.

Aprikosorten Hargrand är lämplig för odling i centrala Ryssland, med förbehåll för skydd och hög kullning av stammen, den kan odlas i södra Sibirien. Anläggningen är utbredd i OSS-länderna, den används för odling i industriell skala.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa