Vad man ska göra med tandköttssjukdomar och andra sjukdomar i aprikos, behandling med kemikalier och folkläkemedel

Många trädgårdsmästare försöker odla aprikoser på sina trädgårdar. Stenfruktkulturen är känd för användbarheten av dess frukter och mångsidigheten i deras användning. För en bra skörd av skörden är det viktigt att veta om reglerna för vård och förstå vilka sjukdomar i aprikos som finns. Annars kan du inte bara inte vänta på de första frukterna utan också tappa växten på grund av dess död.

De främsta orsakerna till trädsjukdom

Det finns ganska många orsaker till aprikossjukdomar. Alla av dem är förknippade med påverkan av väderfaktorer, felaktig vård eller en viral, bakteriell eller svampsjukdom. Vid hälsoproblem signalerar trädet detta med sitt utseende, onormala förändringar uppträder på stammar, frukt eller löv. Med symtomen kan du bestämma arten av aprikossjukdomen och taktiken för vidare åtgärder.

orsaker till sjukdomen

Rätt bearbetning i tid är nyckeln till en hälsosam trädgård

Aprikoser tillhör kategorin trädgårdsodlingar som inte kan reglera fruktans volym. Överdriven vikt av grenarna leder till att de bryter av, därför, för att utesluta en sådan situation, krävs vårbeskärning. Proceduren utförs tills den aktiva starten av rörelsen av juicer och bildandet av blommor. Hösten avlägsnar grenar har rätt att existera, men samtidigt med tidiga frosters risk finns det en risk att anläggningen inte har tid att återhämta sig vid denna tid och kan dö.

korrekt bearbetning

Felaktig behandling av färska sår leder till att aprikosen försvagas och gummi uppträder. Hartset lockar till sig skadliga insekter som kan provocera virussjukdomar och ytterligare försvaga fruktträdets immunitet. För att utesluta en sådan situation behandlas såret med en lösning av kopparsulfat och täcks med trädgårdslack. Vid beskärning är det viktigt att förskärpa och desinficera trädgårdsredskap, vilket förhindrar skada på barken och infektionen.

Ge inte upp vårsprutning. Kemisk behandling kommer ibland att minska risken för förorening av aprikosen. Moderna produkter har en unik förmåga att samtidigt agera mot flera typer av skadedjur, därför räcker det att utföra en spray för att få ett effektivt växtskydd. Aprikosen bearbetas omedelbart efter skärning av kronan, men tills såren är täckta.

besprutning

Sjukdomar av plantor och nya skott i aprikosträdet och deras behandling

Många faktorer påverkar fruktkvaliteten hos unga aprikoser. Det är viktigt att välja rätt sort och följa planteringsreglerna.Trädet gillar inte skuggiga och blåsiga platser, och förtjockning och hög luftfuktighet ökar risken för svampsjukdomar.

I genomsnitt börjar aprikoser producera frukt efter 3 år. Ofta är orsaken till frånvaron av frukt besegra brännskötsling, där blommorna får en brun färg och torkar ut.

För att bekämpa dessa och andra typer av svampsjukdomar, sprutas med en kopparlösning, oftast används Bordeaux-vätska för dessa ändamål.

Faran för unga aprikosplantor kommer inte bara från sjukdomar med svamp och bakterier, utan också från skadedjur. Äggstockarna lider ofta av invasionen av malten. Därför används speciella kemiska preparat, till exempel "Horus", för att bekämpa dem och andra skadliga insekter.

plantor sjukdomar

Svamp- och bakterielesioner. Sätt att hantera dem

Ofta påverkar aprikoser svampsjukdomar, risken för att de förekommer i en ung växt ökar med hög luftfuktighet och överdriven regn. Sjukdomar i aprikoser och deras behandling beror på skadorna. Aprikosblad kan påverka svarta fläckar, pustlar, plack, tecken på nekros och andra manifestationer kan uppträda, var och en som indikerar förekomsten av en specifik sjukdom och kräver specifik åtgärd.

Medlet för att bekämpa aprikossjukdomar är iakttagande av korrekt vård och genomförande av förebyggande åtgärder. En betydande del av svamp- och bakterielesioner elimineras genom sprutning, som genomförs flera gånger per säsong. I de flesta fall utförs den första behandlingen före blomningen, den andra efter att den har avslutats. Varje efterföljande kan göras var 14: e dag efter behov.

bakteriella skador

Lockiga löv

Svampsjukdom hos stenfrukter är bland de vanligaste. Det första tecknet är utseendet på röda svullna formationer på bladen. Med tiden viks plattorna och vridas. Frukterna har inte tid att mogna och dö av, skottets utseende är kraftigt modifierat. Sjukdomen kan endast förebyggas genom förebyggande åtgärder. Den fallna gröna massan bör inte lämnas att ruttna och det krävs att man sprayar med Bordeaux-vätska i tid.

lockiga löv

Gnomoniosis

Utseendet på råtta och gula markeringar på bladen kan indikera en gnomoniosinfektion. Bladplattorna blir rödaktiga, blir bruna och torka ut. Aprikoser har inte tid att växa fullständigt, de ändrar starkt sitt utseende och blir "freaks". I vissa fall smular de helt innan de når mognadsstadiet.

Folkläkemedel talar om behovet av fullständig rengöring av det drabbade området när de första tecknen på sjukdomen upptäcks. Trädet sprayas med en 1% -ig lösning av kopparsulfat eller Nitrafen. Vårbehandling av aprikos med Bordeaux-vätska är ett förebyggande åtgärder.

utseendet på råtta

Coccomycosis

Aprikosbladen är täckta med rödbruna fläckar när de påverkas av coccomycosis. Med tiden växer de och smälter samman till en enda helhet, varefter greenerna torkar och faller av. Med ökad luftfuktighet kan en plack av svampsporer bildas på bladens baksida, som har en vitaktig eller rosa färgton. Frukterna kan inte mogna helt och få en vattnig struktur.

Osynliga fläckar förekommer på ytan, och frukten förlorar sitt presentabla utseende. Aprikosmassan får en obehaglig smak.

Hög temperatur och hög luftfuktighet bidrar till spridningen av sjukdomen. Svampsporer sprids av regn och vind. Det huvudsakliga sättet att hantera coccomycosis är förebyggande trädgårdsarbete. Patogenen vilar i blad och tandkött, så på hösten avlägsnas sådana rester.På hösten rekommenderas att gräva upp marken nära aprikosen. Snabbt beskärnings- och kronbildningsarbete minskar risken för sjukdom.

Coccomycosis av blad

Clasteoporia

Svampsjukdomen aktiveras omedelbart efter blomningen, eftersom patogenerna vilar i infekterade knoppar. Röda prickar på frukt och blad är de första tecknen på en anomali. Ljusbruna fläckar med en rundad form bildas på greenerna, de ser ut som om de har pressats inåt. Lesionerna leder till förlust av en del av bladet, därför kallas denna aprikossjukdom ofta perforerad fläck.

Aprikossjukdom svarar bra på behandlingen i dess initiala skeden. För att göra detta, använd "Poliram" eller en annan riktad fungicid. Ett bra sätt att förebygga med koagulationssjukdom är att spruta med preparat som innehåller koppar.

fruktkoagulationssjukdom

Bladrulle

Fjärilen matar sig på fruktträdens blad, som efter sitt besök krullar upp i ett rör. Det är där insektet föredrar att gömma sig för faror. Caterpillars är kända för sin hastighet att äta knoppar och löv. På sommaren förvandlas de till en vuxen fjäril, som lägger ägg för att bilda en ny generation. Insekter skadar aprikosbarken allvarligt och orsakar processerna för borttagning av tandkött. Larver skördas för hand och aprikoser sprayas med preparat - "Decis", "Inta-Vir".

bladrulle

Sårskorpa

Svampsjukdom tillhör kategorin de vanligaste aprikosernas sjukdomar. De första symtomen på anomali uppträder på bladens växt, på vilka ljusa runda fläckar bildas. De är arrangerade på ett kaotiskt sätt och är belägna på plattans bottenyta. Med tiden börjar fläcken bli brun och sprida, ofta täcker stjälken. Ett stort område med skador leder till torkning och bladfall.

Bruna fläckar sprider sig till skotten och observeras på träytan. Dessutom demonstreras samma förändringar av frukt. På omogna frukter visas de som grå eller bruna fläckar. När de mognar växer fociernas område, aprikosens yta täcks med en sammetblomning, vars färg varierar från oliv till svart. Vidare finns det sprickbildning av frukt och förstöring av massan. Sådana frukter ser utåt fula och ruttna under lagring.

svampsjukdom

Anledningen till en sådan reaktion av aprikosen kan vara fruktträdets stress, reaktionen på väderförändringar, sådana omständigheter gör det sårbart för svampinfektion. Frukter spricker på grund av skurv vid hög luftfuktighet eller med plötsliga temperaturförändringar på våren. Ett tidigt utfört förebyggande arbete eller felaktig implementering kan leda till sjukdom.

Det orsakande medlet till sjukdomen är en svamp som vilar i fallna löv och frukt, så planteringar måste tas bort.

För kampen ska du använda svampdödande medel från den senaste generationen - "Kaptan", "Topsin". Erfarna trädgårdsmästare, för att eliminera skorpan på aprikos, vatten och bevattna kronan med en senapslösning framställd av 40 g pulver och 5 liter vatten. Vissa använder kaliumpermanganat för dessa ändamål, vätskan bör vara rosa i färgen, eftersom om koncentrationen av läkemedlet överskrids kan aprikosbladen brännas.

stor aprikos

Moniliosis

Om aprikosbladen visnade efter blomningen och fick en brun nyans, kan detta vara det första tecknet på monilios. Ytterligare förändringar påverkar frukterna, som är täckta med mörka fläckar och börjar ruttna. Bladplattorna är böjda och deras utseende liknar effekterna av exponering för eld.

För att bota behandlas aprikosen med Topsin, Topaz eller Strobi. För att förhindra uppkomsten av sjukdomen hjälper förebyggande sprutning på våren med en 3% -ig lösning av Bordeaux-vätska. På hösten är det nödvändigt att eliminera resterna av bladverk och skadade grenar.

trädmonilios

Vals svamp, verticillos

Utseendet på ljust orange sår på stammen indikerar infektion med Vals-svampen.Sjukdomen leder till skador på träet, vilket resulterar i att capscirkulationen störs. För att bli av med problemet kommer det att hjälpa frånvaron av urvattning av marken, regelbunden beskärning och behandling med fungicider vid de första tecknen på svamp.

Aprikosvaror är mycket benägna att verticillär vilda. Det infekterade trädet börjar tappa sitt blad i början av sommaren, greenerna blir gula och tråkiga innan de faller av. Ändarna på grenarna blir livlösa och torka ut, förändringar från kanterna börjar sprida sig ner till trädets centrum, med tiden dör skelettens skott.

Valsa svamp

För en exakt diagnos av aprikossjukdom bör du klippa träet och undersöka utseendet på dess struktur. Det infekterade trädet kommer att ha ett fläckigt lager i tvärsnitt, fläckarna är oregelbundna och kan i vissa fall bilda ringar.

Verticillos är svår att diagnostisera och svår att behandla. Svampen kan visa förväntansfull taktik under lång tid, vila i fallna löv och, när den aktiveras, sprids fullständigt genom trädet. Förebyggande åtgärder är det rätta valet av planteringsplatsen; du bör inte placera aprikosen på den tidigare förekomsten av potatis, tomater och jordgubbar. Det är nödvändigt att utföra preliminär rökning eller solisering av marken.

för att diagnostisera verticillos

Cytosporosis

Om aprikosen lämnar torr, har det med hög sannolikhet uppstått en infektion med cytosporos. En svampsjukdom drabbar trestammen och lokaliseras på platser för skador och skär. De första tecknen visas i början av sommaren, när aprikosbladen omedelbart efter blomningen börjar vissna kraftigt, börjar processen från toppen av trädet och förändringar uttalas i slutet av unga skott.

Lesionen observeras på ytan av stammen och grenarna.

Barkens sjukdom ser ut som fläckar av en brun nyans, den blir brun i färg, ett stort antal sprickor visas, från vilka gummi strömmar ut. Med tiden täcks träet med svarta knölar, som efter ett år förvandlas till svampväxter som har vuxit djupt in i trädets lager.

Aprikossjukdom kan endast behandlas i ett tidigt skede. För att göra detta, ta bort de drabbade grenarna och fokuserna och fånga 10 cm av ett friskt område. Såret behandlas med en lösning av kopparsulfat och täcks med trädgårdslack. Under höstperioden tillsätts fosfor och kalium i jorden.

cytosporos av grenar

Fusarium

Skador på aprikoshälsan kan erhållas från svamppatogener när som helst, men risken för infektion är högre under blomningsperioden. Med fusarium visas deprimerade bruna fläckar på bladen och sprids gradvis till frukterna. Fruktmassan blir torr och ruttna, huden krossas.

Sjukdomen drabbar främst försvagade träd, skott med tecken på mekaniska skador. För att bekämpa infektion utförs snabbt avlägsnande av grenar, beskärning, gödsling och sprutning med speciella preparat. Det orsakande medlet till Fusarium bor i jorden, så att fallna löv och skräp runt trädet tas bort.

fusarium hos fostret

Avlägsnande av aprikosgummi

Under avlägsnande av tuggummi visas harts på aprikosstammen. Orsaken kan vara mekaniska skador, en reaktion på frostspänning eller solbränna. Sjukdomen orsakar försvagning av fruktträdet och minskar utbytet av dess utbyte. Det skadade området skärs ut, behandlas med en lösning av kopparsulfat och "förseglas" med trädgårdslack. Det rekommenderas inte att använda produkter baserade på oljeraffinerade produkter för att täta upp sprickor, eftersom de ofta är skadliga för människor och träd.

gummiflöde i aprikos

Skadedjur och sätt att skydda mot dem

Listan över aprikosskadedjur är ganska mångsidig. Invasionen av sådana insekter leder till en försvagning av växtens immunitet och en minskning av kvaliteten på fruktan.Försvagade träd är mer benägna att drabbas av olika sjukdomar och är mindre resistenta mot miljöfaktorer.

Bladlus

Många bladlusinfektioner observeras vanligtvis fram till mitten av sommaren. Skadedjur sätter sig på bladens baksida och suger viktiga juicer från växten. Brist på näring påverkar negativt tillväxten av skott och leder till deras deformation. Bladlöss blir av med "Fitoverm" eller "Fufanon".

många invasioner

Frukt mal

Fjärilsruslarna visas mot slutet av sommaren. De äter aprikosfrukter och går på marken för att övervintra och väljer ofta för detta det nära-stjälla territoriet eller bark i trädets nedre del. En lösning av "Chlorophos" eller "Entobacterin" räddar från malten.

Vivel

Småstora skalbaggar hittar ofta aprikoser från andra stenfrukter. Skadedjur livnär sig av grönska, skada knoppar, blommor och frukt. Med en stor invasion av dem kan trädet kasta bort alla blad i juni. Insekter väntar på vintern i barken eller i jorden, så det rekommenderas att gräva upp marken på hösten. För att bekämpa skalbaggar utför de manuell montering och behandling med läkemedel - "Decis", "Kinmis".

svart skalbagge

En uppsättning förebyggande åtgärder

För att få en stark aprikos och god frukt är det viktigt att observera en uppsättning förebyggande åtgärder. Viktiga rekommendationer inkluderar:

  • förhindra vattendrag av jorden;
  • att ordentligt och snabbt beskära grenar;
  • ta bort skadade och sjuka skott, fallna löv och frukt;
  • övervaka tillväxten av ogräs runt basen på aprikosen, lossa det översta lagret av jord i nästan stamcirkeln;
  • kontrollera det ögonblick som de första tecknen på aprikossjukdom visas, och om de upptäcks, vidta omedelbart åtgärder.

överflöd av bär

På våren behandlas aprikosträdet med 1% Bordeaux-vätska i syfte att förebygga det. En god effekt visas genom att fumigera skotten med sågspån. Om skadedjur eller infektion upptäcks behandlas plantningarna med riktade kemikalier.

För att bekämpa skadliga insekter utför de höstgrävningen av marken runt aprikosstammen, eftersom larverna ofta väljer en sådan plats för övervintring. Tvätt av stammar utförs under hösten. För kampen används specialtyper av insektsmedel.

trädet bär frukt

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa