Beskrivning av aprikosvariant Alyosha och egenskaper hos sjukdomsresistens

Alyosha, en vinterhård aprikos av tidig mogning, odlas framgångsrikt i Moskva-regionen, Pskov, Leningrad-regionerna och andra områden med ett tempererat klimat. Sorten förbättras med metoden för fri pollinering av plantor av denna typ av plantor av andra och tredje generationen. Aprikosorten Alyosha har erkänts av det vetenskapliga samfundet som lämpligt för odling i centrala Ryssland.

Historien om sorts ursprung

Den berömda biologen Larisa Andreevna Kramarenko och professor, doktor i biologiska vetenskaper Alexey Konstantinovich Skvortsov i den huvudsakliga botaniska trädgården uppkallad efter N.V. Tsirana (i Moskva) utvecklade en ny variation av aprikoser.


Från L.A. Kramarenkos verk kan du ta reda på vad grundstenar för ympning aprikoser bör användas för att förbättra deras egenskaper för vinterhårdhet, motståndskraft mot våta och torra odlingsförhållanden. Enligt hennes auktoritära åsikt är de bästa aprikosrotstockarna Armeniaca vulgaris - vanliga aprikoser och mandshurica - Manchurian.

Det är nästan omöjligt för trädgårdsmästare att köpa dem på egen hand, inte en enda plantskola levererar dessa plantor till specialiserade butiker.

Med fler möjligheter än hobbyträdgårdsmästare har två framstående forskare optimerat den ursprungliga södra växten för ett tempererat klimat. Arbetet med växtarter som odlas i Botanical Garden of Moscow State University har fortsatt sedan 1988. Först 2004 infördes det i Rysslands federations fruktträd.

Beskrivning

Beskrivningen av en fruktträdsort består av två delar, som båda är viktiga för trädgårdsmästare. Själva anläggningens egenskaper avgör hur lätt det är att sköta och behovet av klämning, beskärning av grenar, förebyggande behandling före blomsterperioden:

 • höjden på ett vuxet träd är 4 meter;
 • kronan är grenad, tät, rundad;
 • spridande grenar är jämnt fördelade runt stammen, deras ändar beskriver en cirkel på 4 m;
 • de första frukterna dyker upp på det tredje året från transplantationstillfället till en permanent plats;
 • tidig blommande, vit-rosa stora blommor;
 • sjukdomsresistens är genomsnittligt.

aprikos alesha

För frodig blomning används Alyosha aprikos som prydnadsväxt för landskapsdesign. Lika viktig är information om fruktens egenskaper:

 • frukt är inte stora, 15-20 g;
 • färgen är ljusgul;
 • rundad form;
 • smal pubescens på slät hud;
 • smaken är söt och sur;
 • hålla säljbara i 2-3 dagar.

Frukten är lämpliga för konservering, framställning av konserver, sylt, kompott.De är ovanligt bra när de är färska.

Specifikationer

Sorts egenskaper påverkar valet av planteringsplats, behovet av att skydda fröplantorna från den gröna sidan, att plantera dem som en enda sort eller bredvid en pollinerande växt.

aprikosträd

Torkmotstånd, vinterhårdhet

Variation Alyosha övervintrar väl i svår frost. Detta påverkar praktiskt taget inte trädbarkens tillstånd, knopparnas tillstånd och utbytet. Den sena utdragna våren med temperaturen på natten under 0 ° C är det främsta skälet till att försena blomningen. En snabb tvätt av bagagerummet hjälper till med detta. Träden av denna sort kan motstå frånvaro av vatten.

En förlängd torkaperiod kan minska fruktens smakbarhet något, men de kommer att förbli på grenarna och vara där tills fullmognad.

Pollinering, blomningstid, mognadstid

Alyoshas aprikosträd är självförsörjande. För sin pollinering krävs ingen annan aprikos som växer i omedelbar närhet, såvida detta inte motiveras av behovet av att pollinera ett angränsande fruktträd. Frukt mognar under det tredje decenniet av juli. Aprikosträd av denna sort är utmärkta pollinatorer för sorter som blommar med dem samtidigt - i mitten av maj.

blommande aprikoser

Som referens: blomningen kan börja 1-2 veckor tidigare eller senare, vilket helt beror på klimategenskaperna i det område där ett visst träd växer.

Sjukdom och skadedjursresistens

Felaktig förebyggande beredning, ogynnsamma stadsdelar - detta är ett starkt hot mot aprikosträdet, som tillhör medelklassen motståndskraft mot svamp-, virus- och andra infektioner.

Närheten till plommon gör det till ett välsmakande mål för insekter - bladlöss och bladmaskar. Konsekvenserna av bladrullens verkan kan förväxlas med allvarligare sjukdomar som druppeträd är mottagliga för. Att behandla trädet från skadedjur före blomningen är en obligatorisk försiktighetsåtgärd.

träbearbetning

Fördelar och nackdelar med sorten

Från recensionerna av trädgårdsmästare i Moskva-regionen blir ett drag i sorten tydligt - mogen frukt faller av sig själv. Detta kan tillskrivas både fördelar och nackdelar:

 • du behöver inte hitta sätt att få frukt från de övre grenarna;
 • endast mogna, välsmakande frukter visas på marken;
 • vid fall, deformation, förlust av presentation är möjlig.

Det största plus är självförsörjning. Nackdelen är att växten riskerar svamp- och virusinfektioner i angränsande träd.

färska aprikoser

Funktioner av plantering och vård

Innan plantering, på hösten, bör du berika landet. Vid plantering i ler måste marken berikas och mjukas genom att lägga till aska. Både under beredningen av planteringsplatsen och vartannat 4-6 år måste jorden berikas med organisk gödselmedel - humus av örter, matavfall, bestrött med torvlager. Detta är behovet av en kompostgrop på platsen, som ständigt kommer att fyllas på med ogräs, fallna löv och olämpliga livsmedel.

Sjukdom och skadedjursbekämpning

Förebyggande och efterlevnad av reglerna för att välja växthus är det bästa skyddet för träd med genomsnittlig immunitet. Efter skörden och före blomningen utförs förebyggande sprutning med speciella formuleringar för fruktträd. Koncentrationen av den aktiva substansen i lösningen för profylax är liten, det påverkar inte grödans kvalitet.

Om du måste vidta drastiska åtgärder i händelse av en sjukdom efter bildandet av äggstockarna på trädet, kommer aprikoserna att vara osäkra för människors hälsa. Trädets bagageutrymme måste kalkas till 1-1,2 m från marknivån - detta skyddar mot myror och andra insekter som vill bosätta sig i trädets bark.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa