Varför aprikos blommar, men inte bär frukt, orsakerna och vad man ska göra åt det

Aprikos är ett opretentiöst träd, men det kräver kompetent och snabb omsorg. Om de förebyggande åtgärderna som vidtagits för att förbättra grödans tillväxt och kvalitet bryts kan trädet sluta bära saftiga frukter eller helt tomt. Varför bär aprikosen inte frukt, och vad händer om frukten inte mognar? Låt oss analysera de viktigaste orsakerna och sätten att eliminera dem.

Huvudsakliga skäl

Allt börjar med att blomstra av aprikosträdet - inga blommor, ingen frukt. Om blommorna har duschats med tomma blommor eller inte alls visas, är det ett problem som måste lösas. Den första faktorn som orsakar det obehagliga fenomenet är ett genetiskt fel. Detta är ett sällsynt fenomen som ingår i alla delar av levande natur.

opretentiöst träd

Vissa träd kan inte bära frukt. Därför måste man ta hänsyn till denna viktiga punkt när man köper plantor i specialbutiker eller avlar en ny sort genom sticklingar. Det finns dock andra faktorer som hindrar trädet från att uppfylla sitt biologiska program. Vi kommer att prata om dem vidare.

Fel plats

Aprikosträdet är inte känt för sin höga överlevnadshastighet, så att välja en plats för dess tillväxt är en viktig punkt. Du måste vara uppmärksam på klimatet och jordkompositionen som är lämplig för den odlade sorten, men det finns allmänna rekommendationer för alla typer av aprikosträd.

blommande träd

Väder

Planteringsplatsen ska vara solig och varm, men skyddad från hårda kalla vindar. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att man stänger in aprikosstammen med ett litet staket eller målar det vitt så att växten reflekterar direkt solljus, men får mer värme. Aprikos tål låga temperaturer väl, så kalla vintrar ger inte dåligt utbyte.

Jordanalys

Full fruktning är mycket beroende av jorden. Jorden måste vara väl tömd för att säkerställa en oavbruten tillförsel av syre till rotsystemet. Idealiska jordar för aprikoser är lutiga, smaksatta med torv och har neutral surhet. Om trädet planteras i tung lerjord vidtas regelbundna åtgärder för att förbättra det - lossa, gräva, lägga till gödsel och sand.

fel plats

Felaktig beskärning

Beskärning av övertorkade eller sjuka grenar behövs för att bilda kronan och förbättra avkastningen. Det finns situationer när trädgårdsmästaren försummar denna manipulation eller gör det felaktigt. När blomningen går förlorad sker trimning i två steg:

 1. I slutet av maj, efter spirandet av nya skott, utförs "grön" beskärning. Tillväxterna förkortas med hälften, vilket förbättrar kronventilationen och gör att trädet får mer solljus.
 2. Om det finns en möjlighet att aprikosen inte bär frukt på grund av ålderdom utförs en föryngrande beskärning. Det består i att ta bort gamla nakna grenar och trä, samt att förkorta de växande grenarna på toppen av kronan. Övningen visar att trädet nästa år fortsätter att blomstra och bära frukt rikligt.

fel beskärning

Sjukdomar och skadedjur

Förebyggande åtgärder under våren och hösten skyddar aprikoser från skadedjur och svampsjukdomar, som också orsakar oregelbundna skördar. För att skydda träd i alla åldrar är det nödvändigt:

 1. Rengöring av fallna löv. Rotting på platsen lockar skadliga insekter.
 2. Lossa av nära-stammcirklar på senhösten. Under denna period grävar många insekter i marken för att övervintra. Lossa kommer att dra dem till ytan, och de kommande frosten kommer inte att lämna någon chans att överleva.
 3. Förebyggande behandling med läkemedel. För sprayning används en lösning av 3% kopparsulfat eller Bordeaux-blandning, under året bevattnas aprikosgrenarna med biofungicider. Diazoninpreparat kan användas under äggläggning.

drogbehandling

Om skadedjur har noterats på trädet är det ett logiskt resultat att stoppa blomningen. Sedan, utöver förebyggande åtgärder, sprayas träden med insektsmedel. Bland alla befintliga trädgårdsmästare utmärks Marshal. Det har en långvarig effekt och hanterar effektivt skadedjur.

Kompositionen är emellertid mycket giftig och används endast när folkliga och biologiska kampmetoder är maktlösa.

Det är viktigt att vara försiktig vid sprutning så att bekämpningsmedel inte kommer i kontakt med hud, ögon och luftvägar.

missväxt

Reglerna för utfodring och vattning bryts

Ofta är orsaken till dålig avkastning ett brott mot de grundläggande reglerna för vård - utfodring och vattning. Aprikosträd är opretentiösa, men de kräver fortfarande särskild uppmärksamhet. Vattning sker minst fyra gånger per år:

 1. I april innan blommorna dyker upp.
 2. I maj när skott växer.
 3. En vecka innan frukten är helt mogen.
 4. På senhösten, innan vintern.

I varma, salta somrar eller i torra regioner görs vattning lite oftare. Om året är regnigt behöver trädet inte ytterligare fukt. Det är viktigt att följa regeln om det gyllene medelvärdet och komma ihåg att aprikos inte tål både torrhet och överdriven fukt.

skjuta tillväxt

Om alla regler för vattning följs och trädet av någon anledning inte bär frukt, är det troligt att aprikosen behöver utfodras. För normal utveckling och fruktning behöver trädet kväve, som finns i stora mängder i gödsel. Rotdressing i periostealcirklarna appliceras före bildandet av blommor.

För vuxna växter är komplexa gödningsmedel lämpliga, som inkluderar superfosfat, saltpeter och kaliumklorid. I god tid toppdressing hjälper aprikosen fylla på de nödvändiga elementen som ger styrka för ytterligare blomning efter energikrävande övervintring.

energikrävande övervintring

Aprikos blommar men bär inte frukt

Tidigt på våren täckas aprikosträdet med rosa-vita blommor och förbereder sig för första frukterna. Detta är dock inte alltid fallet. Ibland försvinner blomningen, och frukten bildas inte. Varför händer detta, och vad ska man göra om aprikosen blommar, men inte bär frukt? Det finns tre skäl: tidig uppvärmning, dålig pollination och ålder.

Vad ska man göra?

Överväg alternativen:

aprikosträd

 1. Tidig uppvärmning. Tidig uppvärmning är farlig eftersom den provoserar för tidigt blommande, vilket resulterar i att fruktens rudiment dör från nattfrost och inte har bildats på trädet.Vissa trädgårdsmästare bekämpar frost genom att göra trädgården rök med bomber eller en blandning av halm, tobak och gödsel. Men en större effekt kan uppnås genom att skjuta upp blomningen ett tag. För att göra detta använder de sprutning av trädgården med auxin eller en lösning av kopparsulfat.
 2. Dålig pollination. Pollinering är processen för överföring av pollen från blommorna i ett träd till ett annat. Vissa typer av aprikoser är självbestörda. Men det finns också de som behöver hjälp i den svåra saken. Pollinering är naturlig och konstgjord:
 • naturlig. Pollen bärs av insekter (fjärilar och bin) eller av vindkraften. För att säkerställa att processen fungerar planteras aprikosen nära pollinerande träd (poppel, björk, fruktgrödor) och blommor av ringblommor placeras i närheten, som har en specifik lukt och samtidigt skrämmer bort skadedjur. För att uppmärksamma bin på aprikosen, även i molnigt väder, sprutas grenarna med sött vatten;
 • artificiell. Processen innefattar manuell överföring av pollen med en borste eller tandborste. Verktyget föres nära pollineringsblomman i 10 sekunder, varefter pollen överförs växelvis till alla aprikosblommor. Statistik visar att proceduren bidrar till att öka avkastningen med 50%. För att processen ska få maximal effektivitet utförs den i början och mitten av blomningen. Efter konstgjord pollinering med flera pollinatorer kommer avkastningen att vara annorlunda än den föregående - frukterna kan ha en ovanlig form eller smak.
 1. Ålder. Ofta ligger anledningen till att en aprikos inte bär frukt på ytan. Om en växt har producerat grödor i många år och slutat abrupt kan orsaken vara dess åldrande. Föryngrande aprikosbeskärning förlänger den genomsnittliga fruktperioden med 2-3 år, men inte längre.

dålig pollination

Hur lång tid bär en aprikos frukt efter plantering?

En nyplanterad växt ger inte omedelbart sin första skörd. Året där aprikosen börjar bära frukt efter plantering beror direkt på följande faktorer:

 1. Reproduktionsmetod. Köpta plantor bär frukt i 3-4 år. För att undvika en ökning av termen grävs plantan i marken så att toppen sticker ut minst 5 centimeter. Om en trädgårdsmästare vågar växa ett träd från ett frö av en lokal frukt, kommer den första skörden att dyka upp 5-6 år efter plantering av en aprikos. Trädet kräver beskärning hela tiden. Detta kommer att påskynda tidpunkten och kvaliteten för den första skörden avsevärt. Växter ympade och förökade med sticklingar bär frukt efter 2 år. Denna avelsmetod är den mest ansträngande, men ganska snabba.
 2. Varietal tillhörighet. När du köper en plantor är det viktigt att uppmärksamma kvalitetsindikatorerna för en anläggning som är lämplig för en viss region. Snabb överlevnad bidrar till tidig fruktning. Svaret på frågan om när hybrid aprikosen börjar bära frukt är retoriskt. Sorter avlade med sticklingar eller ympning skiljer sig ofta från de vanliga och deras fruktning kan bara läras av personlig praxis.

avelsmetod

Varför hälls inte frukterna?

Det händer att aprikosträdet framgångsrikt passerar alla utvecklingsstadier, och i det slutliga mognadsstadiet stöter det på ett problem - fruktarna hälls inte. Omogna, gröna aprikoser börjar ruttna, torka ut eller falla av trädet.

Vad ska man göra?

Överväga:

frukt hälls

 1. Solbränna. Efter en lång period av viloläge är våren oundviklig. Under denna period är aprikosträd utsatta och deras stammar och grenar utsätts för mycket solljus. Att inte ha tid att anpassa sig till nya väderförhållanden riskerar aprikosen att få solbränna. Ett skadat träd kan inte producera en högkvalitativ skörd, därför bör åtgärder mot brännskador vidtas i förväg.Minska skadorna på solbränna genom blekning med krita eller kalk. Ett ännu mer framgångsrikt sätt är att täcka tunnan med syntetisk färg (VS-511, Protection).
 2. Funktion i sorten. Frukter av vissa sorter är biologiskt oförmögna att mogna (till exempel Manchurian aprikos). När du väljer plantor måste du noggrant studera egenskaperna hos en viss art och deras överlevnad i den lokala regionen.
 3. Sjukdomar. Svampinfektion är vanligt i kallare klimat. Den attackerar rotsystemet och sprider sig till växtens luftdelar och får frukt att ruttna. Erfaren trädgårdsmästare kallar det monolios eller fruktrötning. För att upptäcka en svamp är det tillräckligt att noggrant undersöka aprikosträdets tillstånd. Torra löv, sprucken bark och gröna, ruttnande frukter indikerar en stor sannolikhet för att ha denna sjukdom. Den främsta orsaken till utseendet är en kränkning av det förebyggande behandlingsschemat. För att hjälpa trädet att hantera denna plåga är det nödvändigt att regelbundet spraya det med svampdödande läkemedel, bränna ruttnande lövverk på platsen, regelbundet beskära torra grenar, förstöra ogräs och lossa marken. Frukten behandlas med kopparsulfat eller speciella beredningar - Topsin eller Hom. Monolios är en snabbt spridande svamp, därför bör förebyggande behandling utföras för alla växter i trädgården.

Med tanke på ovanstående information måste du tänka på en aprikosskörd av hög kvalitet i förväg. Om frukterna under innevarande år inte kunde mogna, förtvivla inte.

solbränna

Gröna aprikoser har användbara egenskaper och är mättade med fiber, järn, vitamin C. Det är oönskat att använda dem i sin rena form, men att bearbeta dem till sylt, sylt eller kompott är en annan fråga.

mättad med fiber

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa